Dostupni linkovi

EU: Uprkos incidentima kosovski izbori uspešni


Glasačke kutije u Centru za prebrojavanje glasova kod Prištine, 5. novembar 2013.
Glasačke kutije u Centru za prebrojavanje glasova kod Prištine, 5. novembar 2013.
Centralna izborna komisija počela je verifikaciju izbornog materijala iz četiri opštine na severu Kosova - Severne Mitrovice, Zubinog Potoka, Leposavića i Zvečana. Iz CIK-a su saopštili da će se ovaj proces završiti u toku dana.

U međuvremenu, izborna posmatračka misija EU ocenila je glasanje na lokalnim izborima kao dobro ili zadovoljavajuće u velikoj većini posmatranih biračkih mesta, uprkos napadima na tri biračka mesta u Severnoj Mitrovici.

Roberto Gvaltijeri, šef posmatračke misije je na predstavljanju preliminarnih nalaza kazao da je izborni dan u većem delu Kosova protekao mirno.

“Građani su iskoristili priliku da izađu i glasaju, da izraze svoje demokratsko pravo i izaberu svoje predstavnike. Izborni dan je u većem delu Kosova protekao mirno. Naravno, osuđujem napade u Severnoj Mitrovici. Ovo nije bio samo napad na prostorije biračkih mesta. To je bio napad na osnovna prava građana da iskažu svoje mišljenje putem glasačkih kutija. Ipak, činjenica da su građani izašli da glasaju pokazuje da oni koji su hteli da sabotiraju proces nisu uspeli u svojoj nameri”, rekao je Gvaltijeri, dodajući da rasprostranjeno zastrašivanje i pritisci na političke aktiviste i birače nisu bili pogodni za slobodnu kampanju.

U izveštaju posmatračke misije se takođe navodi da je poverenje u tačnost biračkih spiskova bilo slabo zbog navoda o čestim slučajevima u kojima su se preminula lica našla na biračkim spiskovima, kao i velikom broju birača sa pravom glasa koji žive u inostranstvu. Proces registracije birača koji žive van Kosova je bio glomazan, nije bio naklonjen biračima, a ni inkluzivan, ali je ipak uložen napor da se poveća učešće kosovskih Srba na izborima.

Takođe se ističe da je prebrojavanje glasova sprovedeno bez ozbiljnijih nepravilnosti, iako su u nekim slučajevima primećene proceduralne greške. Veliki broj listića za izbore za skupštine opština je proglašen nevažećim, očigledno usled nejasnih uputstava članovima biračkih odbora, kao i slabog razumevanja od strane birača.

Thaçi: Učešće Srba dalo legitimitet Briselskom sporazumu

Lokalne izbore koji su po prvi put organizovani u svim kosovskim opštinama obeležili su intenzivna kampanja, transparentan proces i jasna rešenost građana da izaberu svoje lokalne lidere, stoji u zajedničkom saopštenju specijalnog predstavnika EU na Kosovu, šefova misije zemalja članica EU i šefa EULEX-a.

"Sa zadovoljstvom primećujemo da je Kosovo sa dobrom pripremom, političkom voljom i odlučnošću, sposobno da sprovede slobodne i fer izbore. To svedoči o napretku koji je Kosovo napravilo u svojim reformama", navodi se u saopštenju u kojem se istovremeno osuđuju incidenti na biralištima u severnoj Mitrovici.

"Ovaj incident ne može promeniti percepciju da su izbori uspeli. Pokušaji da se bojkotuju izbori na severu Kosova neće uspeti".
Hashim Thaci
Hashim Thaci

Evropski posmatrači nisu hteli da komentarišu ko je zatajio u lancu kako bi se osigurao glas srpskih građana u tri glasačka centra na severu.

Ali, Zlatko Vujičić, šef posmatrača Evropske mreže organizacija za nadgledanje izbora, izjavio je u utorak u Prištini da snage reda u Severnoj Mitrovici nisu bili na nivou zadatka.

“Zakazivanje u pružanju sigurnosti zajedno sa složenom političkom situacijom, uticala je na jedan broj glasača da slobodno obave dužnost u opštini Severna Mitrovica”, kazao je on.

U međuvremenu je kosovski premijer Hashim Thaçi izjavio u utorak na sednici Vlade Kosova da će esktremisti koji su uništili glasačke kutije na severu Kosova biti suočeni s pravdom.

“Bilo je pretnji od ekstremista na severu, ali oni koji su uništili glasačke kutije biće suočeni sa domaćom i međunarodnom pravdom”, kazao je premijer.

Kao veliki značaj ovih izbora on je izdvojio učešće Srba na severu zemlje.

“Organizacija izbora na severu i učešće Srba dalo je legitimitet Briselskiom sporazumu za jedinstveno Kosovo, svih građana”, kazao je Thaçi.

Preliminarni rezultati Centalne izborne komisije (CIK) pokazuju da će se drugi krug izbora za gradonačelnika opština održati u Prištini i svim većim gradovima, ali i u mnogim drugim opštinama.

Južno od reke Ibar Građanska inicijativa ‘Srpska’ koju podržava Beograd, ide u drugi krug u svih šest opština.
XS
SM
MD
LG