Dostupni linkovi

Beograd još bez stava o regularnosti izbora na severu Kosova


Sa glasanja u Mitrovici
Sa glasanja u Mitrovici
Prva preliminarna ocena lokalnih izbora na Kosovu koju će dati izborna posmatračka misija EU sledi tek u utorak, a o tome nema još ni zvaničnog stava Beograda, iako se čuju pojedini zvaničnici koji traže poništavanje i ponavljanje izbora na pojedinim biračkim mestima gde su srpski ekstremisti nasilno prekinuli izborni proces i razbili biračke kutije.

Milivoje Mihajlović, direktor Vladine Kancelarije za medije, kaže da niko ne bi mogao da prihvati rezultate izbora na severu Kosova i dodaje da se tim povodom očekuje stav Vlade Srbije:

“U nekim opštinama severa Kosova izbori su bili neregularni i ja očekujem da učesnici izbora na te neregularnosti ukažu i predlože rešenja. To rešenje bi moglo biti i raspisivanje novih izbora u opštinama gde su zabeležene velike neregularnosti. U Vladi Srbije se analiziraju događaji i celokupan tok izbora i ja očekujem da će ona uskoro izaći sa svojim stavom”, kaže Mihajlović za Radio Slobodna Evropa.

Aleksandar Vulin, ministar u Vladi Srbije zadužen za Kosovo, ocenjuje da bojkot lokalnih izbora nije uspeo jer, kaže, Kosovo se ne može "svesti na tri biračka mesta".

Uspeh izbora ilustruje činjenicom da je u Leposaviću i Zubinom potoku do 17 časova u nedelju glasalo više od 22, a u Zvečanu oko 12 odsto birača.

Vulin kaže da je zadovoljan rezultatom koji je lista "Srpska" postigla južno od reke Ibra, a u pogledu eventualnog ponavljanja izbora u severnom delu Mitrovice navodi je da Srbija mora sačekati stav Centralne izborne komisije Kosova, a da o tom pitanju očekuje i stav OEBS-a, s kojim je Beograd stalno u kontaktu.

Državljani Srbije koji su izazivali nerede i sprečavali izbore odgovaraće po zakonu čim se prikupi dovoljno dokaza, kazao je, takođe, Vulin.

Potpredsednica stožerne vladajuće Srpske napredne stranke i ministarka energetike Zorana Mihajlović smatra da ne mogu biti priznati rezultati izbora u severnoj Mitrovici gde je bilo nasilnih incidenata:

“Očekujem poništavanje izbora u Kosovskoj Mitrovici. Mi ćemo ponovo tamo biti, objašnjavati ljudima jer to je jedini način da ih vežemo i da im bude bolje”.

Državni proizvod

Svi koji su učestvovali u nasilnim incidentima na severu Kosova biće krivično gonjeni, rekao je Vanja Vukić, državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije.

Ešton u sredu sa Dačićem i Tačijem

Iako nema zvanične potvrde iz Brisela, sastanak premijera Srbije i Kosova Ivice Dačića i Hašima Tačija, sa visokom predstavnicom Evropske unije Ketrin Ešton, biće održan u sredu u Briselu. To saznaje dopisnik RSE iz Brisela Rikard Džozvijak od diplomatskih izvora u sedištu EU.

„Dobili smo indicije iz nekoliko izvora EU da će se sledeći sastanak premijera Dačića i Tačija, sa Ketrin Ešton, održati u Briselu. Na tom sastanku razgovaraće o upravo održanim lokalnim izborima na Kosovu. Ovaj sastanak je ranije planiran pa se u tom smislu ne može shvatiti kao reakcija na same izbore. Biće reči o aktivnostima koje na Kosovu slede nakon održavanja izbora“.

Džozvijak napominje da bi stav EU o mogućnosti ponavljanja izbora na mestima na kojima su nasilno prekinuti, mogao biti poznat nakon što njena izborna posmatračka misija u utorak održi konferenciju za novinare. „Stav Evropske unije o izborima znaćemo nakon tog pres brifinga. A svakako će to potom saopštiti i Ketrin Ešton, u sredu, tokom svog verovatnog sastanka sa Dačićem i Tačijem“, javlja Džozvijak.

I funkcionerka vladajuće Socijalističke partije Srbije Dijana Vukomanović izjavila je da će država reagovati zbog incidenata na izborima i identifikovati sve počinioce izgreda.

"Bojkot, pretnje, zastrašivanja i izazivanje konfuzije kod ionako napaćenog naroda na Kosovu ne sme da bude dozvoljeno i neće imati dalekosežne političke posledice", rekla je Vukomanovićeva.

Eric Gordy, britanski ekspert za Balkan i profesor na Univerzitetskom koledžu u Londonu, za naš radio rezolutno kaže da se ne mogu priznati rezultati izbora na biračkim mestima na kojima je izborni proces prekinut i uništen izborni materijal:

“Čak i da nije bilo nasilja, ekstremisti su uzeli i uništili izborni materijal, što znači da ne postoji način da se zna rezultat izbora na tim biračkim mestima”.

Da neko aktivno sprečava ljude da učestvuju na izborima svuda na svetu je teško krivično delo zbog kojeg se ide u zatvor. Tu treba da se aktiviraju i policija i tužilaštvo, podseća Gordy i naglašava:

“Ako su bili iskreni kad su sklopili taj Briselski sporazum, onda bi to trebalo da rade zajedničkom akcijom srpske i kosovske policije. Ali, budimo jasni i upitajmo se: zašto grupe kao što je ’Obraz’ uopšte i postoje? Te grupe postoje zato što ih država godinama toleriše. Dakle, u nekoj meri oni su državni proizvod i posao je države da se obračuna sa njima“, kaže Gordy.
XS
SM
MD
LG