Dostupni linkovi

Drugi krug izbora za većinu opština, OEBS nema izborni materijal iz Mitrovice


Pristalice DSK slave u Prištini
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:48 0:00

Pristalice DSK slave u Prištini

Preliminarni rezultati Centalne izborne komisije (CIK) pokazuju da će se drugi krug izbora za gradonačelnika opština održati u Prištini i svim većim gradovima, ali i u mnogim drugim opštinama. Glasovi iz četiri opštine na severu nisu izbrojani i nalaze se u Centru za prebrojavanje.

Građanska inicijativa ’Srpska’ takođe ide u drugi krug glasanja u svim opštinama južno od Ibra, dok je OEBS saopštio da ne zna gde se nalazi izborni materijal sa tri glasačka mesta koja su napadnuta u nedelju uveče u severnoj Mitrovici.

Florian Dushi, član Centralne izborne komisije, izjavio je da CIK još "nema faktično stanje o onome što se zaista dogodilo".

"Čuli ste izjave zvaničnika OEBS-a koji su rekli da nema materijala u tri centra iz severne Mitrovice ali mi očekujemo da materijal obradimo, da se uradi jedna zajednička analiza i pošto budemo imali tačno faktično stanje, CIK će odlučiti između tri rešenja – da li se izborni materijal iz severne Mitrovice može prihvatiti i proglasiti rezultati severne Mitrovice, da li je je potrebno delimično ponovno glasanje u centrima gde nedostaju rezultati, ili ponovno glasanje na celoj teritoriji severne Mitrovice", naveo je on na konferenciji za novinare u ponedeljak uveče na kojoj je CIK objavio privremene rezultate.

Predsednica CIK-a, Valdete Daka izjavila je da je izborni materijal sa severa stigao u Prištinu i da se obrađuje nakon čega će se izaći sa informacijama koliko je oštećen.

"Po našim informacijama, u ostale tri opštine nije bilo napada ni oštećenja, ali sve do konačnih podataka nećemo davati procene", izjavila je Daka.

Dushi je naglasio da je cela situacija za žaljenje, jer je CIK dao maksimum kako bi ispunio svoje obaveze oko organizovanja izbora.

"U ovom slučaju su još dve druge strane koje su imale obaveze – srpska strana i OEBS, koji bi trebali da razmotre i procene ispunjavanje svojih obaveza prema ovom procesu", rekao je Dushi.

CIK je inače saopštio da će većina opština na Kosovu ići u drugi krug glasanja, zakazan za 1. decembar.

Južno od reke Ibar Građanska inicijativa ‘Srpska’ koju podržava Beograd, ide u drugi krug u svih šest opština.

U Prištini, u drugi krug idu dosadašnji gradonačelnik Isa Mustafa iz Demokratskog saveza Kosova i Shpend Ahmeti iz pokreta Samoopredeljenje.

U Đakovici, Mimoza Kusari – Lila iz Alijanse novo Kosovo takmičiće se sa Pal Lekajom iz Alijanse za budućnost Kosova.

Interesantna trka je u Prizrenu između kandidata Demokratske partije Kosova, Ramadana Muje, inače dosadašnjeg gradonačelnika, sa Eqremom Kryeziuom ispred Dmeokratskog saveza Kosova.

U Peći, u drugom krugu će se boriti Gazmend Muhaxheri iz Demokratskog saveza Kosova i Ali Berisha iz Alijanse za budućnost Kosova.

Drugi krug glasanja očekuje se i Gnjilanu između Demokratskog saveza Kosova i Demokratske partije Kosova.

U južni deo Mitrovice, dosadašnji gradonačelnik, Avni Kastrati ići će u drugi krug sa kandidatom ispred Alijanse novo Kosovo, Agimom Bahtirijem.

U opštini Gračanica u drugi krug idu kandidati liste “Srpska” i aktuelni gradonačenik iz Saveza kosovskih Srba. U opštini Štrpce u drugi krug ulaze kandidati Samostalne liberalne stranke i liste Srpska, u Ranilugu Srpska i Srpska narodna partija Kosova, u Partešu SLS i Srpska, u Klokotu Srpska i SLS, a u Novom Brdu Srpska i kandidat ispred Demokratskog saveza Kosova.

Drugi krug glasanja očekuje se u još mnogim drugim opštinama.

Predsednica CIK-a, Valdete Daka u izjavi za RSE ranije je ocenila da je izborni dan protekao uspešno.

“Mislim da ovi izbori zaslužuju veoma pozitivnu ocenu. Građani su obavili svoju dužnost. Izlaznost je veća, gotovo i rekordna, jer je izašlo oko 820 hiljada stanovnika Kosova bez onih koji su glasali van Kosova”, kazala je Daka.

Daka je komentarišući incidente u severnom delu Mitrovice kazala da je cilj određenih grupa Srba bio da oštete izborni proces, što, po njenim rečima, nije uspelo.

“Nije postignut taj cilj. Cilj je bio da se izborni proces na severu u potpunosti poništi”, kazala je Daka.

Ona je dodala da je izborni materijal sa severa Kosova sada u Prištini, i da će se uskoro znati i rezultati izbora iz tog dela Kosova, osim centara gde je bilo incidenata.

“Od onoga što smo videli u medijima, ne verujem da je izborni materijal spasen. Znači, on je ugrožen, ali mi smo zvanično dobili materijal iz svih opština na severu, i kada bude počelo prebrojavanje, znaćemo šta se zaista dogodilo sa tim materijalom”, kazala je Daka.

U poslepodnevnim satima na dan izbora, grupa huligana je ušla u nekoliko glasačkih centara u severnoj Mitrovici i teško ugrozila integritet izbornog procesa.

Nikola Gaon, portparol OEBS-a, misije koja je pomagala u izborima na severu, izjavio je da je ova misija u ranim jutarnjim satima prenela izborni materijal iz tri severne opštine, Zubinog potoka, Leposavića i Zvečana, u Centar za prebrojavanje glasova, tj. materijal je predat CIK-u.

Materijali sa tri lokacije koje su bile napadnute u nedelju u severnoj Mitrovici, osnovna škola "Sveti Sava", Srednja tehnička i Srednja medicinska škola, nisu mogli biti zaštićeni i OEBS ne poseduje taj materijal, tako da nije mogao ni da ga preda CIK-u.

„Ti materijali su prema onome što smo videli na snimcima, oštećeni, razbacani, tako da ja ne znam u principu šta je dalja sudbina tih materijala, da li su završili u nekom smeću ili šta se desilo snjima. Jednostavno, naše osoblje je moralo napustiti te lokacije jer je njihova sigurnost bila narušena i nismo mogli obezbediti te materijale“, kazao je Gaon za RSE.

On je dodao da napad na sam izborni proces i na osoblje OEBS-a zaslužuje svaku osudu i ne može biti tolerisan, te ova misija očekuje da će počinioci napada biti identifikovani i osuđeni.

Thaci: Kosovo položilo evropski test

Avni Dervishi, kosovski analitičar inače dobar poznavalac izbornih prilika, navodi da ukoliko zaista nema materijala iz severnog dela Mitrovice, drugog rešenja nema osim ponovnog održavanja izbora u Severnoj Mitrovici. On dodaje i da OEBS nije odradio dovoljno dobro svoj posao, ali to važi i uopšte za međunarodnu zajednicu, ali i za Policiju Kosova.

“Policija je tu za svakoga bez obzira ko je i šta je, koje je etničke pripadnosti. Možda bi bilo bolje da je bila bolja saradnja između OEBS-a, KFOR-a, EULEX-a i Policije Kosova. Iako je bilo ljudi koji su bili protestovali protiv izbora, policija i ostali su odgovorni za bezbednost i potrebna je bolja saradnja, odnosno da imaju plan B. Znači šta da se radi, ako se problemi dese. Svi znaju da je sve moguće u severnom delu Mitrovice. Nažalost to kažem, ali svi znamo da nije stabilno”,
kazao je Dervishi, dodajući da su incidenti tokom izbora u nedelju išli na ruku samo onima koji hoće sukob, a ne stabilnost.

Premijer Kosova Hashim Thaci izjavio je u ponedeljak da je Kosovo po prvi put nakon rata samo organizovalo izbore na celoj teritoriji Kosova, uključujući i četiri opštine na severu Kosova.

Hashim Thaci na glasanju u Prištini
Hashim Thaci na glasanju u Prištini
“Juče smo završili jedan jako važan proces u pravcu konsolidacije naše države, suvereniteta i demokratskih i legitimnih institucija Republike Kosovo”, kazao je premijer.

On je ocenio da je Kosovo položilo evropski test u organizaciji fer, slobodnih i demokratskih izbora, a da su incidenti na severu bili izolovani.

“Ono sto hoću da podvučem je da su izbori juče na severu i učešće građana čija je izlaznost bila od 17 do 22 posto, dali legitimitet novom rukovodstvu u opštinama na severu Kosova”, rekao je Thaci.

Ono što je specifično za ove lokalne izbore je to što su se oni po prvi put, uz pomoć OEBS-a, organizovali i u severnom delu Kosova, što je predviđeno Briselskim sporazumom o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

XS
SM
MD
LG