Dostupni linkovi

Lideri kosovskih Srba prebacuju odgovornost za incidente


Kosovo -- A Kosovo Albanian man leaves a polling station in Pristina on November 3, 2013.
Regionalni šef operative kosovske policije Željko Bojić potvrdio je u izjavi za RSE da je u incidentima tokom lokalnih izbora u severnoj Mitrovici lakše povređen jedan policijski službenik i jedan član izborne komisije. Dodao je i da je kosovska policija pronašla eksplozivnu napravu koja nije eksplodirala ispred Srednje tehničke škole "Mihailo Petrović Alas" u severnom delu grada, u kojoj je bilo otvoreno glasačko mesto za lokalne izbore .

Izborni materijal iz tri severne opštine na Kosovu je pod nadzorom OEBS-a. Iz OEBS-a navode i da nisu tražili poništavanje izbora u severnoj Mitrovici.

Šef misije OEBS-a Žan Klod Šlumberže istakao je da ova organizacija nije tražila poništavanje lokalnih izbora u severnoj Mitrovici, već samo ranije zatvaranje izbornih mesta posle incidenta. On je na konferenciji za novinare u južnom delu Mitrovice objasnio da je OEBS bio uključen u poslednju fazu olakšavanja prvog kruga izbora u četiri opštine na severu Kosova. Izborni proces, kazao je on, bio je uspešan na celom severu do 17 časova, do napada koja su usledila na tri biračka mesta u severnom delu Mitrovice.

Prema njegovim rečima, odziv birača bio je 22 odsto u Leposaviću, 22 odsto u Zubinom Potoku i 11,21 odsto u Zvečanu.

Šef Misije OEBS naveo je da su u severnoj Mitrovici maskirani ljudi upali u školi "Sveti Sava", gde su uništili glasačke kutije, napali osoblje i bacili suzavac. Slično se, prema njegovim rečima, desilo i u Tehničkoj i Medicinskoj školi.

Zbog napada OEBS je bio primoran da izađe sa severa, gde je kasnije dobio informaciju i o postavljenoj eksplozivnoj napravi. Situacija se pogoršala i u Zvečanu, gde su napadnuta dva vozila OEBS, kazao je Šlumberže.

"Zbog zabrinutosti za bezbednost osoblja, od Centralne izborne komisije zatražili smo dozvolu da zatvorimo preostala izborna mesta u tri opštine pre vremena. Nikada OEBS nije tražio poništavanje glasanja, kao što su se pojavile informacije", kazao je on, ističući da je CIK odgovorio da OEBS preuzme izborni materijal i prosledi ih njima.

“Mi smo u posedu izbornog materijala iz tri opštine i on će biti prosleđen u Centar za prebrojavanje glasova", najavio je šef misije OEBS na Kosovu. Šlumberže je objasnio da su izborni materijali iz tri opštine obezbeđeni, ali ne i iz severne Mitrovice, pošto je u tom delu puno toga uništeno usled napada.

Šlumberže je ocenio da OEBS nije bio neuspešan, jer je pomogao organizaciju izbora, svi njegovi timovi su od jutra saradjivali sa izbornim odborima, i uradili sve što je bilo moguće dok nasilje nije postalo opasno. Portparol misije OEBS na Kosovu Nikola Gaon podsetio je da bezbednost nije bila u nadležnosti OEBS, i da su za to bili zaduženi Policija Kosova, EULEX i KFOR.

U vezi sa izbornim materijalom u severnoj Mitrovici, on je kazao da osoblje OEBS nije bilo u mogućnosti da ga obezbedi, i da je teško reći koja je sudbina tog materijala.

Ispred restorana u južnoj Kosovskoj Mitrovici, gde je održana konferencija za novinare, OEBS je parkirao dva vozila koja su bila kamenovana u Zvečanu. Na oba vozila razbijena su stakla.

Prepucavanja oko odgovornosti za napade

Kandidat Građanske inicijative "Srpska" za gradonačcelnika severne Mitrovice Krstimir Pantić izjavio je da postoje indicije da je za incidente u ovom gradu odgovoran Marko Jakšić, funkcioner Demokratske stranke Srbije, koja je bila protiv učešća Srba na lokalnim izborima na Kosovu.

Pantić je rekao da je cilj incidenta, u kome su u Osnovnoj školi "Sveti Sava" razbijene glasačke kutije, bio da uspori napredak Srbije, a da Srbi sa Kosova nestanu.

Medjutim, poslanik DSS Marko Jakšić kaže da za incidente na biralištima u severnoj Mitrovici nisu odgovorni oni koji su pozivali na bojkot, već žandarmerija u civilu.
Jakšić je naveo da je aktivistima Štaba za bojkot izbora pomoćnik direktora policije Bratislav Dikić predlagao da polome kutije. On je na konferenciji za novinare kazao da je bojkot uspeo i da postoje informacije da su za incidente odgovorni žandarmi u civilu.

"Na biračkom mestu kod Medicinske škole nekadašnji komandant Žandarmerije Bratislav Dikić našim posmatračima ispred škole rekao je 'zašto ste vi pasivni, trebali ste da razbijete ove glasačke kutije, mi ćemo u tome da vam pomegnemo'", naveo je poslanik DSS.

Jakšić je dodao da Štab za bojkot izbora ima snimke sa svih izbornih mesta i da će ih uskoro objaviti, kao i da je Štab za bojkot izbora u poslednja dva dana upozoravao javnost da će biti incidenata.

"Imajući u vidu malu izlaznost koja po rezultatima CIK-a nije bila veća od dva odsto upozorio sam svojom izjavom medijima da onaj ko ima uspeha tokom predizborne kampanje i samih izbora, a to smo mi, ne pada mu na pamet da razbija kutije, to će pre svega da rade oni koji nisu zadovoljni izlaznošću, rekli smo da će Žandarmerija u civilu i ostali pomagači da odrade ovako nečastan i bestidan posao", rekao je poslanik DSS-a.
XS
SM
MD
LG