Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Poljska i Mađarska zajedno protiv Bruxellesa


Kraj strpljenju: Europski parlament

Nakon mjeseci strpljenja prema Poljskoj, upozorenja, pisama, pokušaja uvjeravanja, diplomatskih nota, zbog kontroverzne reforme pravosuđa, Evropska unija odlučila se na neuobičajen korak - najavila je suspenziju prava glasa toj članici Unije. No, po svemu sudeći, Bruxellesu to neće poći za rukom. Mađarski premijer Viktor Orban je najavio blokadu takvog pokušaja.

Viktor Orban je poručio da Mađarska vidi jaku Poljsku kao vitalnu komponentu srednjoevropskog dijela Unije, ta da će Budimpešta blokirati svaku akciju oduzimanja prava glasa Poljskoj u EU, odnosno aktiviranja Člana 7.

Mađarski premijer je ocijenio da je Poljska, pod vatrom iz Bruxellesa, zbog svoje reforme pravosuđa, zapravo kritizirana nepošteno i nepravedno.

"Moramo jasno pokazati EU da je besmisleno čak i pokrenuti postupak protiv Poljske jer on nema šanse da uspije. Blokirati ćemo svaki takav pokušaj", rekao je Orban.

Budimpešta će blokirati svaku akciju oduzimanja prava glasa Poljskoj u EU, poručio Orban
Budimpešta će blokirati svaku akciju oduzimanja prava glasa Poljskoj u EU, poručio Orban

Izjava mađarskog premijera nije iznenađenje, jer ove dvije zemlje dijele stavove i oko migrantskih kvota koje također odbijaju primjeniti. Nisu jedine, u tome ih slijede i Češka i Slovačka, koje se također protive primanju izbjeglica iz ratom stradalih područja.

Podsjetimo, kap koja je prelila čašu u odnosima Poljske s EU bila je kontroverzna reforma pravosuđa koja ugrožava nezavisnost poljskih sudova, dovodi ih pod političku kontrolu, pa je samim tim i rizik za pravosuđe cijele EU.

Varšava je na upozorenja iz Bruxellesa brzo odgovorila - predsjednik Andžej Duda je sporne zakone potpisao i oni su stupili na snagu.

Evropska komisija je pokrenula proceduru po Članu 7. Lisabonskog sporazuma, koji se često naziva "nuklearnim oružjem" protiv članica koje ne poštuju pravnu državu i osnovne evropske vrijednosti, znači da će se članice EU izjasniti - i to većinom od 22 zemlje, da li u Poljskoj već postoji povećan rizik kršenja evropskih vrednosti.

Za eventualno slijedeći korak, za glasanje o sankcijama, nužno je da odluka bude donesena jednoglasno, konsenzusom. Poljska ima tri mjeseca da se prilagodi zahtjevima EU.

U potrazi sa saveznicima, Poljska je dobila podršku Therese May koja je rekla da je poljski ustav unutarnja stvar zemlje. May na Poljsku gleda kao na saveznika u pregovorima u Brexitu i kao na ključnog vojnog partnera protiv Rusije.

U potrazi sa saveznicima, Poljska je dobila podršku Therese May
U potrazi sa saveznicima, Poljska je dobila podršku Therese May

Glavni argument vladajuće konzervativne stranke Pravo i pravda za reformu pravosuđa bio je da je je ono neefikasno, sporo i da nikada nije bilo dekomunizirano, odnosno da su suci iz vremena komunizma i komunistički kolaboranti i dalje na važnim pozicijama u pravosuđu. Ironija je u tome što je glavni stranački reformator Stanislaw Piotrowicz, bivši komunistički državni tužilac.

Istraživanje koje je provedeno u javnosti pokazuje da je 81 posto građana za reformu pravosuđa, no nisu bili pitani da li se slažu s onim što vladajuća stranka predlaže.

  • 16x9 Image

    Mirjana Rakela

    Od 1995. godine stalni je član redakcije na RSE u Pragu, a pored tema iz Hrvatske, bavi se i širim prostorom Balkana. Dobitnica Međunarodne novinarske nagrade Lorenzo Natali 2008. koju dodjeljuje Europska komisija u suradnji sa Reporterima bez granica.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG