Dostupni linkovi

Vanredna vijest

EU uvodi mjere bez presedana protiv Poljske


Frans Timmermans, potpredsjednik Evropske komisije

Evropska komisija (EK) je započela u srijedu disciplinski proces bez presedana protiv Poljske zbog njene izuzetno kontroverzne pravosudne reforme za koju Brisel kaže da ugrožava vladavinu prava, javlja AFP.

EK povukla je Član 7.1 Lisabonskog ugovora. Ova mjera nikada ranije nije bila aktivirana i u konačnici bi mogla voditi do toga da Poljska izgubi pravo glasa u Evropskoj uniji (EU).

"Teška srca odlučili smo da iniciramo Član 7.1. Činjenice nas ostavljaju bez izbora", rekao je potpredsjednik EK Frans Timmermans.

Potpredsjednik EK je naveo da je 13 zakona koje je usvojila Poljska u periodu od tri godine stvorilo situaciju u kojoj vlada može "sistematski da se miješa i politički utiče na kompoziciju, ovlasti, administraciju i funkcionisanje" pravosudnih vlasti.

Timmermans je rekao da je Varšava ignorisala tri preporuke koje joj je dala EK i da je Brisel imao obavezu da reguje.

Reuters prenosi da je portparolka Vlade Poljske za domaću agenciju Pap rekla da je odluka EK da aktivira Član 7.1 politički motivisana.

Poljska desničarska vlada, koju predvodi vladajuća Partija zakona i pravde, počela je izmjene pravosudnog sistema u zemlji krajem 2015. uz obrazloženje da su reforme neophodne da bi se "efikasnije borili protiv korupcije i oslobodili sistem koji je još patio od nasljeđa komunističke ere".

Međutim, Timmermans je u srijedu u Briselu izjavio: "Na kraju dana, samo je zakon ono što nas može zaštititi protiv ogoljene političke moći i, na kraju dana, zakoni su ono što Evropsku uniju drži na okupu".

Poljska je spremna da brani svoju poziciju pred Evropskim sudom, saopštilo je poljsko Ministarstvo vanjskih poslova. Iako su naveli da je odluka politički motivisana, ipak su istakli da su spremni pregovarati.

Reagovala je i portparolka vladajuće poljske stranke porukom "da oni znaju da će Mađarska blokirati bilo kakve sankcije protiv Poljske."

XS
SM
MD
LG