Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Poljski predsjednik potpisao dva zakona prkoseći EU


Andrzej Duda, predsjendik Poljske

Poljski predsjednik Andrzej Duda potpisao je dva posljednja nedavno usvojena zakona o spornim pravosudnim reformama, prkoseći tako najavi i kritikama iz Evropske unije, odnosno njenog izvršenog tijela, Evropske komisije da će biti kažnjeni, jer njihova sporna pravosudna reforma podriva vladavinu zakona u toj članici EU, koja je ujedno i najveća ekonomija centralne Evrope.

"Donio sam odluku da potpišem ove zakone" reako je Duda u izjavi koju je prenosila državna TV.

"Sudije nijesu i sospstvena vlada i donosioci odluka, koji vode svoj sopstveni pravni svijet, o kojem niko ne može da kaže ništa. Tu je princip međusobnog poštovanja između različtih grana vlasti, a ne samo princip tri stuba (zakonodavni, izvršni i pravosudni)" rekao je Duda i pojasnio :

"Ne mogu sudije i sudovi postojati sami za sebe. Ne, prvo i prije svega, oni postoje zbog ljudi. Sudije nijesu posebna kasta iznad nas-oni su u službi poljskog društva i države Poljske".

Duda se pozvao i na slučaj SAD.

"U SAD predsjednik je taj koji imenuje sudije Vrhovnog suda, a Senat ih postavlja. Sudska zajednica nema šta da kaže o tom pitanju. Ja ne vidim nikakav problem što smo ove zakone usvojili ovako kako jesmo."

EK povlači Član 7.1 Lisabonskog ugovora. Ova mjera nikada ranije nije bila aktivirana i u konačnici bi mogla voditi do toga da Poljska izgubi pravo glasa u Evropskoj uniji (EU).

"Teška srca odlučili smo da iniciramo Član 7.1. Činjenice nas ostavljaju bez izbora", rekao je potpredsjednik EK Frans Timmermans.

Potpredsjednik EK je naveo da je 13 zakona koje je usvojila Poljska u periodu od tri godine stvorilo situaciju u kojoj vlada može "sistematski da se miješa i politički utiče na kompoziciju, ovlasti, administraciju i funkcionisanje" pravosudnih vlasti.

Novi poljski premijer Mateusz Morawiecki, i portparolka vlade najavili da su spremni da razgovaraju sa EU na sastanku Komisije u januaru.

Mađarska će blokirati odluku EU protiv Poljske, poruči je je vicepremijer te zemlje.

Poljska desničarska vlada, koju predvodi vladajuća Partija zakona i pravde, počela je izmjene pravosudnog sistema u zemlji krajem 2015. uz obrazloženje da su reforme neophodne da bi se "efikasnije borili protiv korupcije i oslobodili sistem koji je još patio od nasljeđa komunističke ere".

XS
SM
MD
LG