Dostupni linkovi

Mađarska će blokirati odluku EU protiv Poljske


Budimpešta, ilustracija
Budimpešta, ilustracija

Povlačnje Člana 7. Lisabonskog ugovora protiv Poljske, koji je najavila Evropska komisija u srijedu, blokraće Mađarska, saopštio je zamjenik premijera Zsolt Sejmen.

Sejmen je za nacionalnu agenciju MTI rekao da je neprihvatljovo da Brisel vrši pritisak na jednu suverenu članicu EU.

"Poljsko -mađarsko prijateljstvo i obaveze mađarske vlade prema ugovorima obavezuju nas da ustanemo protiv koraka koje je najavila Komisija na svim forumima" citira agencija Sejmena.

Upitan da li to znači da će Mađarska uložiti veto na predloženu akciju protiv Poljske, on je rekao da, navela je mađarska agencija, a prenosi Reuters.

Evropska komisija je započela u srijedu disciplinski postupak bez presedana protiv Poljske zbog njihove izuzetno kontroverzne pravosudne reforme za koju Brisel kaže da ugrožava vladavinu prva, povlačeći Član 7.1 Lisabonskog ugovora koji u konačnici može dovesti do toga da Poljska izgubi pravo glasa u EU.

Poljski predsjednik je za 16 sati i 30 minuta najavio oglašavanje ovim povodom dok su i novi poljski premijer Mateusz Morawiecki, i portparolka vlade najavili da su spremni da razgovaraju sa EU na sastanku Komisije u januaru.

Kako je na Twitteru napisao Morawiecki potreban je dijalog sa EK, koji kako je naveo, treba da pude otvoren i iskren. Poljski premijer je takođe naveo da je Poljskoj stalo do vladavine prava jednako kao i EU.

XS
SM
MD
LG