Dostupni linkovi

Poljska i Češka i dalje protiv prijema izbeglica


Novi premijeri Poljske i Češke, Mateuš Moravjecki i Andrej Babiš, najavili su da neće odustati od politike svojih prethodnika u vezi sa protivljenjem primanju izbeglica, prenosi Rojters.

"Ima smisla investirati značajne sume novca za pomoć izbeglicama u regione odakle oni beže. Pomoć na terenu bila bi efikasnija", rekao je Moravjecki novinarima uoči samita lidera zemalja EU u Briselu.

On je dodao da je Varšava spremna to da učini, umesto da primi izbeglice.

Poljska, Češka, Mađarska i Slovačka odbijaju da prime izbeglice.

Premijeri ove četiri zemlje ponudili su 35 miliona evra Italiji kao podršku projetkima za pomoć migrantima u Libiji, što bi smanjilo migracije u Evropu.

Italijanski premijer Paolo Đentiloni pozdravio je finansijsku pomoć, ali je rekao da ove zemlje, ipak, moraju da prime izbeglice.

"Mi smo na prekretnici u EU u smislu razumevanja izbegličke politike i drago mi je da je naš pristup široko prihvaćen ovde u Briselu", rekao je Moravjecki.

Zagovornici kvota za prijem izbeglica upozorili su da će naterati zemlje da prihvate izbeglice većinskim glasanjem, ako se ne nađe kompromis.

"To se neće dogoditi", rekao je Babiš novinarima uoči samita. On je dodao da će svaki pokušaj nametanja “besmislenih kvota” većinskim glasanjem samo produbiti podele unutar EU.

XS
SM
MD
LG