Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Evropska komisija dala Poljskoj mesec dana da ispravi spornu reformu pravosuđa


Demonstranti protiv reforme pravosuđa, Varšava

Evropska komisija je danas izrazila zabrinutost zbog načina na koji Poljska sprovodi reformu pravosuđa i dala je rok od mesec dana da reši i odgovori Evropskoj uniji kako će reformisati sudove u skladu s demokratskim vrednostima, a ne da sudije rade po instrukcijama političara.

"Evropska komisija ne osporava potrebu da se reformiše pravosuđe, ali reforma mora da bude u skladu sa Ustavom i sa onim što proizilazi iz evropskih sporazuma", kazao je na konferenciji za novinare u Briselu potpredsednik Evropska komisija Frans Timermans.

Evropska komisija je naglasila je da reforma mora da poštuje nezavisnost sudova, i da nije moguće, kako je kazao Timermans, da "sudije budu na telefonskoj vezi čekajući reč političara".

"Evropska komisija je pružala ruku Poljskoj i apelovala da zaustavi usvajanje tih zakona u parlamentu. Nismo uspeli do kraja, ali cenimo to što je predsednik Poljske Andžej Duda stavio veto na dva (od tri) zakona te reforme", kazao je danas Timermans, prenose poljski mediji.

Potpredsednik Evropska komisija je upozorio da EU može da pokrene Član 7. Sporazuma EU po kojem članica u kojoj je narušena pravna država i demokratija, može da bude kažnjena čak i oduzimanjem prava glasa u EU.

"Zavisi od razvoja u Poljskoj. Ako situacija bude iziskivala, Član 7. je moguć i pre isteka roka od mesec dana", kazao je Timermans.

XS
SM
MD
LG