Dostupni linkovi

Zastupnici EP žale što Dačić vodi odvojeni međustranački dijalog


Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić
Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić

Evropski zastupnici koji učestvuju u međustranačkom dijalogu o izbornim uslovima u Srbiji izrazili su žaljenje što je predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić odlučio da vodi odvojene konsultacije sa onim političkim strankama koje ne žele medijaciju Evropskog parlamenta (EP).

"Žalimo zbog ovakvog stava, ali podvlačimo da je međustranački dijalog dobrovoljan proces i zasnovan na posvećenosti, volji i sposobnosti učesnika da postignu konsenzus u cilju poboljšanja političke klime uoči sledećih izbora", stoji u saopštenju koje su potpisali zastupnici koji u ime EP učestvuju u međustranačkom dijalogu Vladimir Bilčik, Tanja Fajon, Knut Fleckenstein (Flankenštajn) i Eduard Kukan.

Oni su potvrdili da ih je predsednik Skupštine Srbije unapred zvanično obavestio o planiranim konsultacijama, ali su podvukli da trenutno nije izvesno kako će se rezultati ovih konsultacija odraziti na stvarni međustranački dijalog.

"Međupartijski dijalog u Srbiji je zajednički olakšan proces Narodne skupštine Srbije sa Evropskim parlamentom. Od početka druge faze ovog procesa bilo je jasno da određene političke stranke u Srbiji, koje se protive evropskom putu zemlje, ne žele da učestvuju u razgovorima sa evropskim institucijama, a posebno sa Evropskim parlamentom", navodi se u saopštenju.

Evropski zastupnici su, međutim, pozdravili sve "konstruktivne i realne predloge" koji imaju za cilj unapređenje demokratske kulture među političkim strankama i kojima je cilj poboljšanje trenutne situacije s obzirom na evropsku destinaciju Srbije.

U tom smislu, oni očekuju informacije koje će dobiti od predsednika Skupštine Srbije na sledećem zajedničkom sastanku predviđenom za 7. maj.

Prvi sastanak u okviru međustranačkog dijaloga, bez prisustva predstavnika Evropskog parlamenta, održan je u Skupštini Srbije 28. aprila, a prisustvovao mu je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Sastanku, nakon kojeg nije bio izjava za medije, prisustvovali su predstavnici vladajuće Srpske napredne stranke, Socijalističke partije Srbije, Pokreta socijalista, Jedinstvene Srbije, Pokreta ujedinjenih penzionera, Srpskog patriotskog saveza, kao i predstavnici Stranke pravde i pomirenja i Saveza vojvođanskih Mađara.

Od opozicionih stranka, sastanaku su prisustvovali lideri Liberalno-demokratske stranke Čedomir Jovanović, Pokreta Dveri Boško Obradović i Dosta je bilo Saša Radulović, koji su ranije najavili da će učestvovati i u razgovorima o izbornim uslovima kojima će posredovati predstavnici Evropskog parlamenta.

Na sastanku su bili i predstavnici Srpske radikalne stranke, Demokratske stranke Srbije, Zavetnika i Pokreta obnove Kraljevine Srbije.

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je početkom aprila, najavljujući dijalog bez evropskih posrednika, da "ne možemo da čekamo da nam oni donesu rešenje na poslužavniku".

Dijalog uz posredovanje Evropskog parlamenta

Druga faza međupartijskog dijaloga o izbornim uslovima, uz posredstvo predstavnika Evropskog parlamenta, pokrenuta je 1. marta video-konferencijom kojom su predsedavali Dejvid Mekalister (David McAllister), predsednik Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta i Ivica Dačić.

Prva faza međustranačkog dijaloga održana je krajem 2019. godine uoči parlamentarnih izbora koji su bili planirani za april 2020, ali su zbog pandemije korona virusa odloženi i održani u junu.

Međutim, i pored tog dijaloga, veći deo opozicije, okupljen oko Saveza za Srbiju koji je u međuvremenu rasformiran, bojkotovao je prošlogodišnje izbore navodeći da nema uslova za njihovo slobodno i pošteno održavanje.

XS
SM
MD
LG