Dostupni linkovi

Evropski posrednici imaju plan sastanaka pred međustranački dijalog u Srbiji


Evropski predstavnici i predstavnici vlasti i opozicije u Srbiji

Poslanici Evropskog parlamenta (EP) i učesnici Međustranačkog dijaloga sa Skupštinom Srbije Vladimir Bilčik, Tanja Fajon i bivši poslanici Knut Flekenštajn i Eduard Kukan završili su interne pripreme za fazu konsultacija u procesu Međustranačkog dijaloga.

"Za naredna dva meseca napravili smo detaljan plan, koji se sastoji od sastanaka sa šefovima poslaničkih grupa, liderima opozicije, predstavnicima Vlade i drugim relevantnim akterima u Srbiji“, navodi se u zajedničkoj izjavi poslanika EP.

Dodaje se da je cilj konsultovanje i razmena prioriteta za dnevni red predstojeće runde Međustranačkog dijaloga kao i modaliteti angažovanja.

Kako je navedeno tim evroparlamentaraca koordinisaće sa predsednikom Skupštine Srbije Ivicom Dačićem naredne korake neophodne za uspešan i sadržajan dijalog.

Druga faza međupartijskog dijaloga o izbornim uslovima u Srbiji pokrenuta je 1. marta video-konferencijom kojom su predsedavali Dejvid Mekalister (David McAllister), predsednik Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta i Ivica Dačić, predsednik Skupštine Srbije.

„Na proces međupartijskog dijaloga treba gledati kao platformu za konstruktivni dijalog između političkih protivnika, jer su saradnja i uzajamno poštovanje u pitanjima od nacionalnog interesa ključni za demokratiju“, navodi se u izjavi poslanika EP.

Evropski parlament je 25. marta usvojio Rezoluciju o izveštajima Komisije za Srbiju 2019-2020.

Evropski parlament ovom rezolucijom pozdravlja pokretanje druge faze pod nadzorom Evropskog parlamenta i daje snažan mandat timu za sprovođenje da nastavi da radi zajedno sa Skupštinom Srbije na izgradnji konsenzusa i poverenja u političkom spektru.

Prva faza međustranačkog dijaloga je održana krajem 2019. godine uoči parlamentarnih izbora koji su bili planirani za april 2020, ali su zbog pandemije korona virusa odloženi i održani u junu.

Međutim, i pored tog dijaloga veći deo opozicije, okupljen oko Saveza za Srbiju koji je u međuvremenu rasformiran, bojkotovao je prošlogodišnje izbore smatrajući da nema uslova za njihovo slobodno i pošteno održavanje.

Opozicione partije koje su izašle na izbore, uglavnom nisu uspele da pređu cenzus od tri odsto.

Rezultat je parlament u kome skoro da nema opozicije.

Već prilikom formiranja vladajuće koalicije na jesen prošle godine, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je najavio vanredne parlamentarne izbore za proleće 2022. godine.

Usled toga predstavnici Evropskog parlamenta su pozvali vlasti u Beogradu na nastavak međustranačkog dijaloga.

Vanredni parlamentarni izbori u Srbiji trebalo bi, prema rečima predsednika Srbije Aleksandra Vučića, da budu održani najkasnije 3. aprila 2022. godine, zajedno sa redovnim predsedničkim izborima.XS
SM
MD
LG