Dostupni linkovi

Završen prvi sastanak međustranačkog dijaloga u Srbiji


Prvi sastanak u okviru međustranačkog dijaloga, bez prisustva predsednika Evropskog parlamenta, završen je u sredu veče oko 21 sata, a učesnici nisu davali izjave novinarima.

Sastanak je počeo nešto posle 17 sati u Domu Narodne skupštine, a dijalogu je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je na instagram profilu objavio da na sastanku učestvuje na poziv Dačića.

Srpsku naprednu stranku u dijalogu predstavlja Aleksandar Martinović, Socijalističku partiju Srbije Đorđe Milićević i Žarko Obradović dok Pokret socijalista predstavlja Aleksandar Vulin.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici Pokreta ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS), Jedinstvene Srbije, Srpskog patriotskog saveza (SPAS), kao i Stranke pravde i pomirenja i Saveza vojvođanskih Mađara.

Od opozicionih stranka, sastanaku su prisustvovali lider Liberalno-demokratske stranke Čedomir Jovanović, lider Pokreta Dosta je bilo Saša Radulović, predsednik Pokreta Dveri Boško Obradović, predsednica Pokreta Zavetnici Milica Stamenković, zamenik predsednika Srpske radikalne stranke Aleksandar Šešelj, predsednik Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović i predsednik Pokreta obnove Kraljevine Srbije Žika Gojković.

Planirano je da se održi i međustranački dijalog uz prisustvo posrednika iz Evropskog parlamenta, a detalji o tom sastanku, kako je najavio Dačić, trebalo bi da budu poznati 7. maja.


Dijalog uz posredovanje EP


Druga faza međupartijskog dijaloga o izbornim uslovima u Srbiji, uz posredstvo predstavnika Evropskog parlamenta, pokrenuta je 1. marta video-konferencijom kojom su predsedavali Dejvid Mekalister (David McAllister), predsednik Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta i Ivica Dačić, predsednik Skupštine Srbije.

Poslanici Evropskog parlamenta i medijatori međustranačkog dijaloga sa Skupštinom Srbije su Vladimir Bilčik, Tanja Fajon i bivši poslanici Knut Flekenštajn (Fleckenstein) i Eduard Kukan.

Prva faza međustranačkog dijaloga održana je krajem 2019. godine uoči parlamentarnih izbora koji su bili planirani za april 2020, ali su zbog pandemije korona virusa odloženi i održani u junu.

Međutim, i pored tog dijaloga, veći deo opozicije, okupljen oko Saveza za Srbiju koji je u međuvremenu rasformiran, bojkotovao je prošlogodišnje izbore smatrajući da nema uslova za njihovo slobodno i pošteno održavanje.

XS
SM
MD
LG