Dostupni linkovi

Dve milijarde evra za kinesko-srpski projekat u Srbiji


Projekat, između ostalog, podrazumeva izgradnju vetroelektrane kapaciteta 1.500 megavata: na slici vetroelektrana "Ivovik" kod Livna u Bosni i Hercegovini (ilustrativna fotografija)
Projekat, između ostalog, podrazumeva izgradnju vetroelektrane kapaciteta 1.500 megavata: na slici vetroelektrana "Ivovik" kod Livna u Bosni i Hercegovini (ilustrativna fotografija)

Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije (MRE) potpisalo je 26. januara memorandum o razumevanju sa kineskim kompanijama Šangaj Fengling Renjubls (Shanghai Fengling Renewables) i Srbija Ziđin koper (Serbia Zijin Copper) o ulaganju dve milijarde evra u izgradnju vetroelektrane kapaciteta 1.500 megavata, solarne elektrane kapaciteta 500 megavata i fabrike za proizvodnju vodonika.

"Projekat podrazumeva izgradnju postrojenja u okolini Bora, ukupnog kapacitete dva gigavata, odnosno 1.500 megavata vetroparka i 500 megavata solarne elektrane, ali i fabrike za proizvodnju zelenog vodonika, kapaciteta oko 30.000 tona godišnje", izjavila je ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović Handanivić.

Sve za potrebe Ziđina u Boru

Prema njenim rečima, proizvedena energija koristiće se pre svega za potrebe proizvodnje Ziđina, koji je jedan od tri najveća izvoznika iz Srbije.

Dokument je potpisan Vladi Srbije sa predstavnicima dve kompanije i u prisustvu ambasadora Kine u Srbiji Li Minga.

Kako je navela ministarka, potpisivanje memoranduma je dalji korak u ciljevima Srbije ka dekarbonizaciji energetskog sektora i ka prelasku na čistije, obnovljive izvore energije (OIE).

Optužbe za zagađenje životne sredine

Kompanija Ziđin Koper, koja je krajem 2018. godine preuzela Rudarsko topioničarski basen (RTB) u Boru, je više puta bila na meti kritika ekoloških aktivista i lokalnog stanovništva na istoku Srbije, koji tvrde da rad rudnika utiče na zagađenje vazduha.

Građani Bora su više puta protestovali zbog visoke koncentracije sumpor-dioksida u vazduhu, a meštani sela Krivelj u istočnoj Srbiji zatražili su da se svi isele jer im je život blizu rudnika postao nepodnošljiv.

Kompanija Ziđin se u više navrata suočavala sa sudskim postupcima i optužbama za zagađenje životne sredine u istočnoj Srbiji, o čemu je Radio Slobodna Evropa već izveštavao.

Kompanija je više puta saopštila da radi poštujući "sve zakone i zakonska akta".

'Živimo na zagađenom zemljištu': Uticaj rudarenja na životnu sredinu u Boru
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:27 0:00

XS
SM
MD
LG