Dostupni linkovi

Dodik podnio krivičnu prijavu protiv bh. šefa diplomatije i ambasadora u UN-u


Član Predsjeništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik (arhivska fotografija)
Član Predsjeništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik (arhivska fotografija)

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Milorad Dodik podnio je u petak, 8. aprila, krivičnu prijavu protiv ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković i ambasadora BiH u Ujednijenim narodima (UN) Svena Alkalaja.

Tu informaciju potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Radovan Kovačević, savjetnik člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Kako je naveo, Dodik je krivičnu prijavu podnio zbog postojanja osnova sumnje da su Turković i Alkalaj zloupotrijebili službeni položaj i ovlaštenja 'u namjeri da drugom nanesu štetu i teže povrede prava drugog' tako što su postupali protivno Ustavu BiH.

Istaknuto je kako je Predsjedništvo BiH nadležno za vođenje vanjske politike.

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković je 7. aprila je tokom sastanka s ambasadorima i diplomatama država članica Evropske unije (EU), Velike Britanije i Japana rekla da će (BiH) na sjednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija podržati inicijativu za suspenziju Rusije iz Vijeća za ljudska prava UN zbog kršenja ljudskih prava u Ukrajini.

Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH, poručio je uoči glasanja u Ujedinjenim nacijama kako Predsjedništvo BiH nije zauzelo stav o suspendovanju Rusije, jer, kako kaže, o tom pitanju se nisu usaglasili.

"Ambasador BiH u UN Sven Alkalaj je ličnim potezima saopštio stav BiH, koji nije razmatran na sjednici Predsjedništva BiH. Ispalo je da BiH podržava tu rezoluciju. To je privatna odluka muslimanskog kruga iz Sarajeva", rekao je Dodik.

On je upozorio da je neprihvatljivo da bez saglasnosti Predsjedništva BiH bilo ko glasa u UN-u, te da se time degradira pozicija BiH.

Ujedinjene nacije su 7. aprila donijele odluku da se Rusija treba isključiti iz Vijeća UN-a za ljudska prava (UNHRC) zbog izvještaja o zvjerstvima počinjenim u oblastima Ukrajine koje je okupirala.

Devedeset i tri zemlje glasale su za taj potez, 24 protiv, a 58 je bilo uzdržano.

Među zemljama koje su podržale suspenziju bile su SAD, zemlje EU, Velika Britanija i naravno sama Ukrajina.

Za isključivanje Rusije glasala je i Srbija, kao i Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Crna Gora i Sjeverna Makedonija.

Kina, Sirija i Bjelorusija bile su među onima koji su glasali protiv prijedloga.

Indija, Egipat i Južna Afrika bili su među nacijama koje su bile uzdržane.

Rezoluciju su uvele SAD nakon što su se u kijevskom predgrađu Buča pojavili dokazi o ubistvima civila.

Buča je grad u Ukrajini iz kog su svijet obišle fotografije ubijenih civila koji leže na ulicama vezanih ruku, a neki od njih su i prema navodima ukrajinske vojske mučeni i silovani. Fotografije su navodno nastale nakon povlačenja ruske vojske iz grada.

Pronađena spaljena tijela civila u Buči
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:31 0:00

Rusija je 24. februara započela vojnu agresiju na Ukrajinu od kada je iz zemlje pobjeglo više od četiri miliona ljudi, a više od sedam miliona je raseljeno unutar zemlje, pokazuju podaci UNHCR-a i IOM-a.

XS
SM
MD
LG