Dostupni linkovi

Dodik kaže da BiH nema stav o suspendovanju Rusije iz Savjeta za ljudska prava UN


 Član Predsjedništva BiH i predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik u Mostaru, april 2022.
Član Predsjedništva BiH i predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik u Mostaru, april 2022.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine (BiH) nije zauzelo stav o suspendovanju Rusije iz Savjeta za ljudska prava Ujedinjenih nacija, poručio je Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH, na konferenciji za novinare u Banjaluci 7. aprila.

Naime, Ujedinjene nacije će danas glasati o isključenju Rusije iz Saveta UN za ljudska prava (UNHRC) zbog izveštaja o zverstvima počinjenim u oblastima Ukrajine koje je okupirala.

"Ambasador u UN Sven Alkalaj je ličnim potezima saopštio stav BiH, koji nije razmatran na sjednici Predsjedništva BiH. Ispalo je da BiH podržava tu rezoluciju. To je privatna odluka muslimanskog kruga iz Sarajeva", rekao je Dodik.

On upozorava da je neprihvatljivo da bez saglasnosti Predsjedništva BiH bilo ko glasa u UN-u, te da se time degradira pozicija BiH.

Podsjeća da se ni zemlje koje su garanti Dejtonskog sporazuma nisu oglasili o kršenju tog dokumenta, a to su SAD, Velika Britanija, Francuska, Njemačka, Rusija.

"Neke zemlje smatraju da samo ono što njima odgovara kao stav BiH, da tome daju legitimitet", upozorio je Dodik.

On je rekao da je pisao UN-u, kao i predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu i šefu diplomatije te zemlje Sergeju Lavrovu, i upoznao ih sa, kako kaže, kršenjem tih pravila.

"Vidimo da se to stalno radi u posljednje vrijeme čime dovode u pitanje očuvanje ove zemlje i Dejtonskog sporazuma", rekao je Dodik.

Rezoluciju u UN su predložile Sjedinjene Države nakon što su se u gradu Buča u Ukrajini pojavili dokazi o ubistvima civila.

'Sistematski su ubijali ljude': Svedočenja iz Buče
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:40 0:00

Protiv misije Althea

"Neću dati svoju saglasnost za misiju EUFOR Althea iduće godine, posljednji put kada sam dao saglasnost to je bila greška", poručio je Dodik.

Dodik podsjeća da mu je prije nekoliko sedmica, komandant misije Althea rekao da nema bezbjednosnih ugrožavanja BiH, što je uradio i zamjenik komandanta združenog štaba NATO.

"Neprihvatljivo je da predstavnici misije Althea uznemiravaju naše građane, pokušavaju da demonstriraju svoju moć i snagu", poručio je Dodik.

Ponovio je da je za BiH najbolje da ostane neutralnog stava po pitanju rata u Ukrajini, te da se ne priključuje ni na jednu stranu.

"I ruski i ukrajinski narod su za nas bratski narod, i željeli bismo što prije da vidimo kraj tog rata. Srpskom narodu nije u interesu da bude u sukobu sa Rusijom. U tom pogledu naš stav je veoma jasan", rekao je Dodik.

Rekao je da na jučerašnjem sastanku sa predsjednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem u Beogradu, nije bilo riječi o Ukrajini, nego o međusobnoj saradnji, kao i da mu je čestitao na izbornoj pobjedi.

XS
SM
MD
LG