Dostupni linkovi

Šefica bh. diplomatije poručila da će BiH u UN glasati za suspenziju Rusije


Bisera Turković (na slici) je poručila da će BiH glasati za suspenziju Rusije iz Savjeta za ljudska prava UN
Bisera Turković (na slici) je poručila da će BiH glasati za suspenziju Rusije iz Savjeta za ljudska prava UN

Bosna i Hercegovina (BiH) će na sjednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (UN) podržati inicijativu za suspenziju Rusije iz Savjeta za ljudska prava UN zbog kršenja ljudskih prava u Ukrajini – poručila je ministarka spoljnih poslova BiH, Bisera Turković tokom sastanka s ambasadorima i diplomatama država članica Evropske unije (EU), Velike Britanije i Japana.

Kako je navedeno na zvaničnom Facebook profilu Bisere Turković, tokom sastanka 7. aprila je istaknuto da članstvo u Savjetu za ljudska prava UN zahtijeva promociju, poštovanje i zaštitu ljudskih prava država članica.

Šef Delegacije EU u BiH, ambasador Johan Satler (Sattler) zahvalio je ministarki Turković što je BiH, kako je rekao, odabrala pravu stranu te podržala stavove kojima se osuđuje kršenje suvereniteta Ukrajine, nasilje i kršenje međunarodnog prava.

Suspenziju Rusije iz ovog tijela, zbog izvještaja o zločinima počinjenim u Buči, u okolini Kijeva, predložile su Sjedinjene Američke Države (SAD), uz podršku Velike Britanije i još nekoliko država.

Ukupno 193 članice Generalne skupštine UN pozvane su na glasanje za ili protiv suspenzije.

Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH, poručio je ranije tokom dana da to tijelo nije zauzelo stav o suspendovanju Rusije, jer, kako kaže, po tom pitanju se nisu usaglasili.

"Ambasador BiH u UN Sven Alkalaj je ličnim potezima saopštio stav BiH, koji nije razmatran na sjednici Predsjedništva BiH. Ispalo je da BiH podržava tu rezoluciju. To je privatna odluka muslimanskog kruga iz Sarajeva", rekao je Dodik.

On je upozorio da je neprihvatljivo da bez saglasnosti Predsjedništva BiH bilo ko glasa u UN-u, te da se time degradira pozicija BiH.

XS
SM
MD
LG