Dostupni linkovi

Rusija isključena iz Savjeta za ljudska prava UN


Glasanje o isključenju Rusije iz Savjeta za ljudska prava, 7. april 2022.
Glasanje o isključenju Rusije iz Savjeta za ljudska prava, 7. april 2022.

Ujedinjene nacije u četvrtak su donijele odluku da se Rusija treba isključiti iz Savjeta UN za ljudska prava (UNHRC) zbog izvještaja o zvjerstvima počinjenim u oblastima Ukrajine koje je okupirala.

Devedeset i tri zemlje glasale su za taj potez, 24 protiv, a 58 je bilo uzdržano.

Među zemljama koje su podržale suspenziju bile su SAD, zemlje EU, Velika Britanija i naravno sama Ukrajina.

Za isključivanje Rusije glasala je i Srbija, kao i Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Crna Gora i Sjeverna Makedonija.

Kina, Sirija i Bjelorusija bile su među onima koji su glasali protiv prijedloga.

Indija, Egipat i Južna Afrika bili su među nacijama koje su bile uzdržane.

Rezoluciju su uvele SAD nakon što su se u kijevskom predgrađu Buča pojavili dokazi o ubistvima civila.

Države članice G7 (Kanada, Francuska, Njemačka, Italija, Japan, Ujedinjeno Kraljevstvo i Sjedinjene Američke Države) u izjavi su navele da je "vrijeme za suspendovanje" Rusije iz ovog Saveta.

G7 je pozvala da se Rusija suspenduje zbog "gnusnih djela i zločina" u Ukrajini.

Država iz 47-članog savjeta može biti suspendovana dvotrećinskom većinom, prilikom čega se uzdržani glasovi ne računaju. Libija je suspendovana 2011. godine zbog nasilja nad demonstrantima koje su počinile snage lojalne tadašnjem vođi Moameru Gadafiju.

Rusija je upozorila zemlje da će se pokušaji da je izbace iz panela od 47 članova posmatrati kao "neprijateljski gest", navodi se u pismu diplomatama u koje je Reuters imao uvid.

Ruska misija pri UN u Njujorku pozvala je zemlje da "se oglase protiv antiruske rezolucije". Za izbacivanje Rusije iz grupe bila je potrebna dvotrećinska većina.

U izjavi novinskoj agenciji Tass, šef ruske misije UN je prethodno poručio: "Ako rezolucija bude usvojena, Zapad će moći slobodno da nameće ostalim zemljama koncepte i svoju viziju ljudskih prava koji odgovaraju njima i njihovim zapadnim saučesnicima", prenosi BBC.

"Suspenzija prava Rusije kao člana Savjeta za ljudska prava diskreditovaće princip univerzalnosti Savjeta, nanijeti štetu njegovoj efikasnosti i potpuno potkopati povjerenje ne samo u Savjet za ljudska prava, već i u cijeli sistem UN za ljudska prava", navodi se u saopštenju koje je potpisao Genadij Gatilov.

Buča je grad u Ukrajini iz kog su svijet obišle fotografije ubijenih civila koji leže na ulicama vezanih ruku, a neki od njih su i prema navodima ukrajinske vojske mučeni i silovani. Fotografije su navodno nastale nakon povlačenja ruske vojske iz grada.

'Sistematski su ubijali ljude': Svedočenja iz Buče
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:40 0:00

Rusija je 24. februara započela vojnu agresiju na Ukrajinu od kada je iz zemlje pobjeglo više od četiri miliona ljudi, a više od sedam miliona je raseljeno unutar zemlje, pokazuju podaci UNHCR-a i IOM-a.

XS
SM
MD
LG