Dostupni linkovi

Dodik na godišnjici bombardovanja pozvao na ujedinjenje RS i Srbije


Milorad Dodik na jednom od predizbornih skupova u Istočnom Sarajevu, septembar 2022.
Milorad Dodik na jednom od predizbornih skupova u Istočnom Sarajevu, septembar 2022.

Budućnost vidim u ujedinjenju Srbije i Republike Srpske, rekao je predsednik bh. entiteta Republike Srpske (RS) Milorad Dodik u Somboru gde zvaničnici Srbije u petak, 24. marta obeležavaju godišnjicu NATO intervencije.

Bombardovanje nekadašnje Savezne Republike Jugoslavije 1999. godine pokrenuto je zbog zločina srpskih snaga nad albanskim stanovništvom na Kosovu.

On je u zvaničnom obraćanju ponovio pretnje o otcepljenju Republike Srpske (RS).

“Sada hoće da otmu imovinu, a ja im kažem – onog trenutka ako i pokušate da nam otmete imovinu sazvali ste sednicu Skupštine Republike Srpske na kojoj ćemo doneti odluku o samostalnosti Republike Srpske. Dosta nam je više vaših lažnih obećanja i neću da vas gledam i neću da vas trpim”, rekao je Dodik.

Njegova poruka dolazi dan nakon odluke Vlade Republike Srpske (RS) da prekida saradnju sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i Velikom Britanijom i objavljivanja nacrta zakona koji obavezuju nevladine organizacije na prijavljivanje svih transakcija koje se finansiraju iz inostranstva.

Odluka je donesena na sednici entitetske vlade u četvrtak, 23. marta, u Banjaluci.

“Oni hoće samo jedno, a to je da se Srbi odsele. Neka živi ideja o ujedinjenju srpskog naroda. I hoćemo da se ujedinimo. Uradićemo to na miran način”, rekao je Dodik.

U nizu spornih odluka, Skupština RS je usvojila i nacrt zakona kojim se kriminalizuje kleveta uz novčane kazne i do 60.000 evra.

Na prekid diplomatskih odnosa i targetiranje nevladinih organizacija među prvima je reagovala Ambasada SAD u Sarajevu koja je poručila da su najave predsednika Republike Srpske "još jedan korak na opasnom putu koji je odabrao - putu izolacije i autoritarne vladavine".

Evropska unija takođe je reagovala na izmene i dopune Krivičnog zakona Republike Srpske kojima se ponovo uvode krivične kazne za klevetu. Uz, kako je saopšteno, izražavanje žaljenja, pozvala je na povlačenje amandmana.

Uprkos brojnim apelima međunarodne zajednice kako se radi o zakonima koji nisu evropske vrijednosti, Dodik nije odustao od namera da budu usvojeni.

Predsednik Republike Srpske već na listi sankcionisanih osoba Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije zbog korupcije i narušavanje legitimiteta i funkcionalnosti države BiH.

XS
SM
MD
LG