Dostupni linkovi

Dnevno@RSE: Escobar upozorava da kriza na Kosovu može prerasti u regionalni konflikt; Nove kineske mjere za oživljavanje ekonomskog rasta


Na Međunarodni dan izbjeglica, 20. jun, u sarajevskoj općini Ilidža predstavljen je mural koji šalje poruke dobrodošlice ljudima u pokretu.
Na Međunarodni dan izbjeglica, 20. jun, u sarajevskoj općini Ilidža predstavljen je mural koji šalje poruke dobrodošlice ljudima u pokretu.

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vijesti sa Zapadnog Balkana i svijeta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Jasmina Đikoli, novinarka Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

Tenzije na Kosovu

Izaslanik Sjedinjenih Država za Zapadni Balkan Gabriel Escobar rekao je 20. juna da kriza na Kosovu može prerasti u regionalni konflikt i da je veoma zabrinut zbog situacije na Kosovu. On je to izjavio u online diskusiji Atlantskog vijeća u Vašingtonu, američkog instituta koji se bavi međunarodnim poslovima. Escobar je na pitanje o hapšenju kosovskih policajaca od strane srpskih snaga rekao da oni moraju biti pušteni.

Premijer Kosova Albin Kurti je rekao da je oficir za vezu Kosova sa Srbijom, Jetish Jashari u utorak posjetio trojicu policajaca koje su 14. juna uhapsile srpske snage. "Opis kako je došlo do otmice je isti. Kažu da su u trenutku otmice bili za improvizovanim stolom i ručali. Tada ih je 15 ljudi opkolilo, napalo i kidnapovalo", rekao je Kurti izrazivši spremnost da ide u Brisel kako bi detaljno iznio sve informacije koje je Kosovo dobilo u vezi sa policajcima.

U međuvremenu, porodice policajaca, za koje Kosovo tvrdi da ih je Srbija otela 14. juna u pograničnom području između dvije zemlje, kažu da o svojim rođacima znaju malo ili ništa. "Sve što znamo o našem rođaku je ono što smo čuli u kosovskim medijima", kaže član porodice jednog od policajaca.

Premijer Mađarske Viktor Orban izjavio je 20. juna da moli predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da posluša preporuku zvanične Budimpešte i vrati uhapšene kosovske policajce u njihovu zemlju. "Neprijatelji Srbije jedva čekaju da naude Srbiji i to je takva situacija i slučaj da mislim da bi bilo dobro da poslušate preporuku Mađarske da ih vratite Kosovu", izjavio je Orban u Subotici na sastanku sa najvišim zvaničnicima Srbije.

Na vanrednoj konferenciji za novinare u Beogradu 20. juna, direktor kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Petar Petković izjavio je da su svi Srbi koje je kosovska policija uhapsila prethodnih sedmica, bili "ozbiljno maltretirani i tučeni". Petković je rekao da je takve informacije dobio od oficira za vezu u Prištini Dejana Pavićevića koji je posjetio šestoricu pritvorenih Srba na Kosovu.

Duge kolone kamiona i autobusa na tri granična prelaza između Srbije i Kosova posljedica su novih tenzija. Vozači kamiona sa srpskim tablicama blokirali su prilaz graničnim prelazima Jarinje, Brnjak i Merdare. Jedina vozila koja nesmetano prolaze su automobili. Blokada prilaza dolazi kao odgovor na odluku Vlade Kosova da zabrani uvoz robe iz Srbije. Na takav potez odlučila se zbog hapšenja tri kosovska policajca pritvorena u Srbiji.

Kosovo i Srbija dijele graničnu liniju dugu oko 350 kilometara. Za 24 godine, koliko je prošlo od završetka rata, na ovom području, koje je granica za Kosovo i administrativna linija za Srbiju, dogodilo se nekoliko incidenata. Pročitajte kako se kontroliše granična linija Kosova i Srbije i koji su to glavni incidenti na graničnoj liniji Kosova i Srbije tokom proteklih godina.

Balkan na RSE

U okviru turneje na Zapadnom Balkanu, mađarski premijer Viktor Orban posjetio je Albaniju, Crnu Goru i Srbiju, a u planu je i posjeta Bosni i Hercegovini. Istovremeno, Vlada Mađarske suočava se sa kritikama Brisela po pitanjima korupcije i vladavine prava, dok ujedno odbija da šalje vojnu pomoć Ukrajini i kritikuje sankcije EU prema Moskvi. "Orban vidi Zapadni Balkan kao multiplikator sile za svoju moć u EU", ocijenio je u izjavi za RSE Kurt Bassuener iz Vijeća za politiku demokratizacije sa sjedištem u Berlinu. On ističe da Orban koristi Zapadni Balkan i kao svoju polugu sa Zapadom i njegovim partnerima na drugim mjestima, kao što su Rusija i Kina.

Nakon što je Ustavni sud BiH svojom odlukom 19. juna spriječio je moguće blokade iz entiteta Republika Srpska, vladajuće stranke iz ovog entiteta na čelu sa Savezom nezavisnih socijaldemokrata Milorada Dodika ponovno prijete bojkotom Suda i postavljaju ultimatum. "Ako Ustavni sud BiH ne povuče svoju posljednju odluku o radu te institucije do 23. juna u 12 sati, u Republici Srpskoj biće usvojen zakon o nepriznavanju odluka Ustavnog suda BiH", poručio je predsjednik RS Milorad Dodik, nakon sastanka s predstavnicima parlamentarnih stranaka u tom bh. entitetu u utorak, 20. juna.

Visoki predstavnik se može izbrisati iz zakona Republike Srpske, ali to neće imati značajnog efekta. Barem tako smatraju neki od pravnih eksperata sa kojima je Radio Slobodna Evropa razgovarao uoči sjednice Skupštine tog bh. eniteta koja zasjeda sa namjerom da "izbriše" visokog predstavnika iz spiska institucija. Na najavu sjednice Narodne skupštine RS, OHR je reagovao saopštenjem, u kojem visoki predstavnik upozorava zakonodavce da "trebaju biti svjesni da će ploviti u uzburkanim vodama".

Crna Gora posljednjih deceniju ponosno nosi epitet lidera u procesu pristupanja Evropskoj uniji i "prve sljedeće članice". Međutim, šest godina Crna Gora nije zatvorila nijedno od pregovaračkih poglavlja. Da je izgubljeno previše vremena saglasni su sagovornici RSE, predsjednik vanjskopolitičkog odbora Evropskog parlamenta David McAllister i bivša ministarka evropskih integracija Gordana Đurović.

Agencija za privatizaciju Federacije Bosne i Hercegovine ne može potpisati tri ugovora o prodaji imovine preduzeća ovog bosanskohercegovačkog entiteta, jer joj je blokiran račun. Radnici u ovoj entitetskoj instituciji od marta prošle godine nisu dobili platu, socijalno i zdravstveno osiguranje. Agenciji je račun blokiran zbog privatizacije preduzeća Feroelektro, firme koja se bavi unutrašnjom i vanjskom trgovinom. Privatizacija ove firme je trajala deset godina.

Pogledajte video iz Junkovca, sela oko 60 kilometara južno od Beograda koje je nedavno poplavljeno izlivanjem rijeke Turije. Voda se povlači, ali ostaje šteta, za koju mještani, s kojima je razgovarala ekipa RSE, kažu da se ne mjeri samo novcem, nego i preživljenim strahom.

Rat u Ukrajini

Ruske snage uništile su ili oštetile hiljade škola u invaziji na Ukrajinu. Poremećaj u obrazovanju ukrajinske djece ide dalje od devastiranih zgrada. Oni koji su našli utočište u inostranstvu moraju učiti nove jezike. Neki to čine prateći ukrajinski kurikulum online ili sami. Ali rat je djeci nanio psihičku traumu, zbog čega je mnogima teško da se fokusiraju na svoje knjige.

Ukrajina je ispunila dva od sedam uslova potrebnih da bi započela pregovore o članstvu u Evropskoj uniji, rekla su dva izvora EU. Ovo bi trebalo biti rečeno u izvještaju koji će biti objavljen ove sedmice. U simboličnom potezu, EU je Ukrajini dodijelila zvanični status kandidata za članstvo prije godinu dana, odnosno četiri mjeseca nakon što je Rusija započela invaziju.

Francuska i Italija ujedinjene su u podršci ukrajinskim ratnim naporima, rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron na sastanku s talijanskom premijerkom Giorgiom Meloni 20. juna u Elizejskoj palači.

Novi bugarski ministar odbrane Todor Tagarev nagovijestio je da će Vlada vjerovatno prekinuti oklijevanje prethodne privremene vlade da pruži vojnu pomoć Ukrajini.

Istraživanje koje je provela grupa novinara predvođena sa iStories i Projektom za izvještavanje o organiziranom kriminalu i korupciji (OCCRP) otkrilo je detalje o tome kako je bliski krug ruskog predsjednika Vladimira Putina pokušavao sakriti imovinu usred međunarodnih sankcija nametnutih Rusiji zbog nezakonite aneksije Krima i kasnije invazije na Ukrajinu.

Svijet

Suočena sa slabim oporavkom poslije pandemije, Kina je smanjila referentne kamatne stope na kredite kako bi podstakla potrošnju, mada ekonomisti ocjenjuju da će možda biti potrebne snažnije mjere za povećanje privrednog rasta. Mjere koje Kina uvodi, također su u suprotnosti s potezima centralnih banaka na Zapadu koje podižu kamate kako bi se izborile s inflacijom, pišu svjetski mediji.

Kontroverzni bugarski glavni tužilac Ivan Gešev smijenjen je na polovini svog sedmogodišnjeg mandata. Međutim, proces njegove smjene mnogima je samo potvrdio da je bugarsko pravosuđe daleko od nezavisnog.

Šta ima?

U podcastu Šta ima? poslušajte više o današnjoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske kao i početku Sarajevskog energetskog foruma. Danas je i Svjetski dan muzike.

Šta ima još...

Toliko za danas. Pišite nam i podijelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do sutra ujutro,

Jasmina Đikoli

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

XS
SM
MD
LG