Dostupni linkovi

Ukrajina ispunila dva od sedam uslova za početak pregovora o EU članstvu  


Zastava Ukrajine ispred Evropskog parlamenta u Strazburu 7. mart 2022.
Zastava Ukrajine ispred Evropskog parlamenta u Strazburu 7. mart 2022.

Ukrajina je ispunila dva od sedam uslova potrebnih da bi započeli pregovore o članstvu u Evropskoj uniji, rekla su dva izvora EU. Ovo bi trebalo biti rečeno u izvještaju koji će biti objavljen ove sedmice.

U simboličnom potezu, EU je Ukrajini dodijelila zvanični status kandidata za članstvo prije godinu dana, odnosno četiri mjeseca nakon što je Rusija započela invaziju.

No, EU je postavila sedam uslova, uključujući reformu pravosuđa i suzbijanje korupcije, za pokretanje pristupnih pregovora. Ukrajina je pozvala na početak pregovora ove godine.

Dva visoka dužnosnika EU-a, upoznata sa izvještajem koji još uvijek nije objavljen, rekli su da je Ukrajina do sada ispunila dva kriterija. Jedan od dužnosnika rekao je da se to odnosi na reformu pravosuđa i zakon o medijima, te dodao da je fokus u izvještaju bio na pozitivnim stranama.

"Ima napretka. Izvještaj će biti umjereno pozitivan", rekao je jedan od izvora. "Ne radi se o uljepšavanju stvarnosti, već o prepoznavanju napretka, bilo je istaknutih antikorupcijskih slučajeva koje recimo treba spomenuti."

Ukrajina je posljednjih mjeseci nastojala riješiti nekoliko slučajeva korupcije visokog profila, uključujući pritvaranje čelnika Vrhovnog suda zbog sumnje na mito od 2,7 miliona dolara.

Osim snažnijih napora protiv korupcije, drugi kriteriji uključuju reforme Ustavnog suda i provedbe zakona, mjere protiv pranja novca kao i zakone za obuzdavanje oligarha i zaštitu prava nacionalnih manjina.

"Što se tiče reformi, čaša je napola puna, nikada ne bismo usvojili negativan ton prema Ukrajini u ovom momentu. Reforme pravosuđa zabilježile su određeni napredak, iako još uvijek ima onih ključnih koje treba provesti. Nisu sve zadovoljavajuće," rekao je treći izvor.

Navodi se i da je Ukrajina imenovala nove čelnike Ureda specijaliziranog tužitelja za borbu protiv korupcije i Nacionalnog ureda za borbu protiv korupcije, iako se zakon protiv oligarha iz prošle godine smatra nedovoljnim.

Izvještaj, koji predstavlja internu nadopunu prije zvanične procjene u oktobru, prvo će dobiti izaslanici 27 zemalja članica EU, a potom i za ministre evropskih poslova u Stockholmu.

Svih 27 zemalja članica treba da odluči o tome da li će i kada otvoriti pregovore sa Kijevom.

Kako bi bila kvalifikovana Ukrajina bi morala uskladiti svoje zakone sa standardima EU. U praksi, put Ukrajine do članstva sigurno će trajati godinama.

Izvor: Reuters

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG