Dostupni linkovi

Mediji širom EU u odbrani vitalne demokratske uloge, navodi Freedom House


U izvještaju stoji i da su mediji našli snagu u zajedništvu, pridružujući se mrežama da se brane solidarno, a ne u izolaciji. (Foto: Plakat sa natpisom "Slobodni mediji" tokom demonstracija u odbranu slobode medija u Lublinu, Poljska)
U izvještaju stoji i da su mediji našli snagu u zajedništvu, pridružujući se mrežama da se brane solidarno, a ne u izolaciji. (Foto: Plakat sa natpisom "Slobodni mediji" tokom demonstracija u odbranu slobode medija u Lublinu, Poljska)

Mediji pronalaze nove načine da održe nezavisno izvještavanje i odbrane se od prijetnji koje potkopavaju i guše njihov rad, navodi se u izvještaju koji je 21. juna objavio Freedom House.

Kako je evropska medijska industrija pogođena finansijskom nesigurnošću, tehnološkim promjenama, narušavanjem povjerenja javnosti i prijetnjama moćnih političkih i poslovnih interesa, medijske kuće se unapređuju kako bi odbranile svoju nezavisnost i pružile kvalitetno novinarstvo.

To stoji u izvještaju koji predstavlja pritiske s kojima se novinari suočavaju u šest država članica Evropske unije (EU) – Estoniji, Francuskoj, Njemačkoj, Mađarskoj, Italiji i Poljskoj – i kako oni reagiraju dok brane ne samo svoju profesiju, već i demokratiju u cjelini.

"Tekući izazovi s kojima se novinari i medijske kuće suočavaju zahtijevat će saradnju, međusektorska rješenja", rekla je Jessica White, autorica izvještaja i viši istraživač analitičar za medije i demokratiju u Freedom Houseu.

"Ovo je kritičan trenutak za Evropsku komisiju de se pozabavi slobodom medija i zadrži države članice EU odgovornim za sistematske napade na nezavisne medije i medijski pluralizam", dodala je.

Novine se, ocjenjuje Freedom House, bore sa velikim strukturalnim izazovima koji slabe njihovu sposobnost da posluju na solidnim finansijskim osnovama i brane novinarski integritet. Ekonomski pritisci ometaju ulaganja u raznolik sadržaj i kvalitetno novinarstvo, publika prelazi na platforme društvenih medija, a mediji gube kredibilitet zbog rastuće polarizacije i nepovjerenja.

Freedom House ističe da novinske kuće razvijaju alternativne poslovne modele i da se sve više okreću svojoj publici za finansiranje nezavisnog izvještavanja.

Suočeni sa rastućim državnim zarobljavanjem i kontrolom prihoda od oglašavanja, nezavisne kuće u Mađarskoj oslanjale su se na crowdfunding, mikrodonacije i šeme članstva, ili su formirale neprofitne fondacije za prikupljanje donacija kako bi poboljšale svoj rezultat.

U međuvremenu, neke francuske kuće su uspješno ostvarile prihode od pretplate i čak su uključile svoje čitaoce kao dioničare kako bi diverzificirali svoj kapital.

Redakcije eksperimentišu s novim formatima i kanalima kako bi dosegle i angažirale raznoliku publiku, navodi se u izvještaju.

Estonski javni emiter investirao je u namjenski kanal na ruskom jeziku kako bi se suprotstavio propagandi Moskve i isporučio nezavisne vijesti dijelu stanovništva zemlje koji govori ruski.

U Njemačkoj, javni emiteri osnovali su mrežu koja uključuje samo mlađu publiku, dok su ugledne medijske kuće stvorile veliki broj pratilaca na TikToku.

Mediji ponovo grade povjerenje obnavljajući svoju posvećenost snažnim profesionalnim i uređivačkim standardima, ističu u izvještaju.

Nove digitalne kuće u Francuskoj i Italiji rade na tome da steknu kredibilitet pridržavajući se etičkih standarda i povezujući se sa svojom publikom i pristalicama na transparentnije načine.

Freedom House u svom izvještaju ističe i da su mediji našli snagu u zajedničkom djelovanju, pridružujući se mrežama da se brane solidarno, a ne u izolaciji.

Istraživački projekti u Mađarskoj, Italiji i Poljskoj koriste pravnu pomoć, prekograničnu saradnju i međunarodno zagovaranje kao, kako se navodi, sigurnosnu mrežu protiv poplave neozbiljnih tužbi osmišljenih da zastraše mete i iscrpe njihove resurse.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG