Dostupni linkovi

Gradonačelnik Struge Merko stavljen na američku 'crnu listu' zbog korupcije


Ramiz Merko
Ramiz Merko

Gradonačelnik Struge Ramiz Merko iz političke stranke DUI našao se na "crnoj listi" Sjedinjenih Država zbog korupcije i miješanja u pravosudne procese, saopšteno je iz State Departmenta 20. juna.

U decembru prošle godine, tim američkih istražitelja sankcija iz Washingtona posjetio je ovu zemlju kako bi istražio moguće slučajeve korupcije u koje su umiješani visoki makedonski zvaničnici.

Američka ambasadorka u Skoplju Angela Ageler najavila je prije nekoliko mjeseci crnu listu SAD na kojoj će se nalaziti imena zvaničnika umiješanih u korupciju.

Gradonačelnik Struge Merko prvi je na ovoj listi kome je zabranjen ulazak u Sjedinjene Američke Države.

Sjedinjene Američke Države stavile su načelnika Opštine Struga Ramiza Merka na "crnu listu" osoba kojima je zabranjen ulazak u SAD. U saopštenju State Departmenta navodi se da je razlog tome njegova umiješanost u veliku korupciju.

"Dok je bio gradonačelnik Struge, Merko je pronevjerio sredstva i miješao se u sudske i druge javne procese, narušavajući vjeru javnosti u demokratske institucije i zvaničnike Sjeverne Makedonije", navodi se u saopštenju State Departmenta.

Kaže se da ovaj potez šalje poruku da Sjedinjene Države stoje uz Sjevernu Makedoniju u jačanju stabilnosti jačanjem demokratskih institucija i rješavanjem nedostataka u vladavini prava.

"Ova poruka ponovo potvrđuje posvećenost Sjedinjenih Država borbi protiv korupcije, koja šteti javnom interesu, ometa ekonomski prosperitet zemalja i umanjuje sposobnost vlada da efikasno odgovore na potrebe svojih ljudi", navodi se u saopštenju State Departmenta.

Sankcija se odnosi i na Merkovu suprugu Špresu i njegovo troje odrasle djece, Genca, Nazmije i Drenuša. Mercova uža porodica smatra se "nepodobnom" za ulazak u Sjedinjene Države.

Američka ambasadorka u Skoplju Angela Ageler napisala je na svom zvaničnom Tviter nalogu nakon objave State Departmenta da građani Sjeverne Makedonije zaslužuju zvaničnike sa integritetom i sistemom koji će pokazati odgovornost.

"SAD će nastaviti da pozivaju na odgovornost sve one, bez obzira kojoj političkoj stranci pripadaju, koji potkopavaju vladavinu prava, ugrožavajući napredak i stabilnost Sjeverne Makedonije. Gradonačelnik Merco je prvi, a očekujemo još više. Korupcija ima posljedice", napisala je Ageler na Tviteru.

Ministarstvo finansija Sjedinjenih Američkih Država objavilo je u aprilu prošle godine spisak sankcionisanih osoba i subjekata sa Zapadnog Balkana, na kojem su se našli bivši premijer Nikola Gruevski i bivši šef UBK Sašo Mijalkov, čime je njima i članovima njihovih porodica zabranjen pristup. ulazak u Sjedinjene Države. Na spisku sankcija našla se i kompanija Gruevskog registrovana u Mađarskoj.

XS
SM
MD
LG