Dostupni linkovi

Bidenov sin Hunter priznat će krivicu za porezne prekršaje


Hunter Biden u posjeti Dundalku u Irskoj, 12. april 2023.
Hunter Biden u posjeti Dundalku u Irskoj, 12. april 2023.

Sin američkog predsjednika Joe Bidena, Hunter Biden, priznat će krivicu za dva porezna prekršaja i sklopit će dogovor sa saveznim tužiteljima u vezi sa optužbom za oružje, navodi se u sudskom dokumentu objavljenom u utorak 20. juna.

Informaciju je objavilo Ministarstvo pravosuđa.

Kako navodi CNN nagodba o priznanju krivice odmah će imati odjeka na predsjedničkim izborima naredne godine, na kojima će jedan od kandidata biti i aktuelni predsjednik Joe Biden.

Dvije prekršajne porezne prijave proizlaze iz neplaćanja poreza 2017. i 2018. godine koji su sada u potpunosti vraćeni.

Optužba za oružje proizlazi iz kupovine vatrenog oružja 2018. godine u vrijeme dok je bio ovisnik o drogama.

Optužbe protiv Huntera Bidena proizašle su iz istrage Davida Weissa, američkog državnog advokata Delawarea, kojeg je imenovao bivši republikanski predsjednik Donald Trump.

Hunter Biden (53) godinama je bio u centru neumoljivih napada Trumpa i njegovih republikanskih saveznika koji su ga, između ostalih, optuživali za zloupotrebe u vezi s Ukrajinom i Kinom.

Sin američkog predsjednika radio je kao lobista, advokat, investicioni bankar i umjetnik.

U decembru 2020. godine objavio je da Weissova kancelarija istražuje njegove porezne poslove. Tada je negirao krivicu.

U memoarima iz 2021. godine opisao je probleme sa alkoholizmom kao i zloupotrebom droga. Otpušten je iz američke mornarice 2014. godine nakon što je bio pozitivan na kokain.

Istraga Weissa prvobitno je ispitivala potencijalna kršenja zakona o porezu i pranju novca u inostranim poslovima, uglavnom u Kini, rekli su izvori Reutersu.

Prema navodima američkih medija, istraga je započela još 2018. godine.

Očekuje se da će pristati na liječenje od ovisnosti i praćenje. Prema uslovima sporazuma najvjerovatnije neće ići u zatvor. Predloženi dogovor još uvijek treba da odobri sudija. Nije jasno kada će se Hunter Biden pojaviti na sudu kako bi se izjasnio o krivici.

Hunter Biden je prvo dijete nekog aktuelnog predsjednika koje je optuženo, tvrdi Aaron Crawford, koji se specijalizirao za predsjedničku historiju na Univerzitetu Tennessee.

Izvor: Reuters, CNN
XS
SM
MD
LG