Dostupni linkovi

Dnevno@RSE: Oružje u rukama maloljetnika u Srbiji; Medijske slobode na Balkanu; Rizici čileanskog plana o kontroli industrije litijuma


Prizor ispred škole "Vladislav Ribnikar" u Beogradu nakon pucnjave, 3. maj 2023.
Prizor ispred škole "Vladislav Ribnikar" u Beogradu nakon pucnjave, 3. maj 2023.

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vijesti sa Zapadnog Balkana i svijeta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Jasmina Đikoli, novinarka Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

Balkan na RSE

U pucnjavi u osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u centru Beograda 3. maja ubijeno je osmero učenika i radnik obezbjeđenja, dok je teško ranjeno šestero djece i jedna nastavnica. Pucao je maloljetni učenik ove škole, koji je uhapšen na licu mjesta. "Bilo je strašno", rekla je novinarima jedna četrnaestogodišnja učenica nakon što je izvedena iz škole. "Pošto smo imali fizičko, bila sam dole i čula sam neprekidno pucnjavu, nije bio samo jedan pucanj", rekla je učenica, koju je ispred škole sačekala majka.

Motivi napada za sada nisu poznati, ali su predstavnici policije saopštili da je zločin planiran mjesec dana, da je osumnjičeni imao spisak učenika koje planira da ubije i iscrtanu mapu škole. Više javno tužilaštvo u Beogradu (VJT) saopštilo je da 13-godišnji K.K. nije krivično odgovoran. U napadu su korištena dva pištolja - jedan kalibra devet milimetara sa tri okvira municije i jedan malokalibarski pištolj. Oružje je maloljetnik uzeo od oca, koji je također uhapšen.

Nakon pucnjave predsjednik Srbije Aleksandar Vučić predložio je izmjene zakona o oružju. Iznio je podatak da u Srbiji građani trenutno posjeduju više od 766.000 komada oružja, od čega 232.310 pištolja i revolvera. Prema Zakonu o oružju i municiji vatreno oružje može se nabavljati, držati i nositi na osnovu dozvole Ministarstva unutrašnjih poslova. "Mislim dalje nema, baš smo potonuli", rekla je za RSE Beograđanka Svetlana, nedaleko od škole u kojoj su ubijeni đaci. Počast ubijenima u srijedu odali su građani Beograda i Novog Sada.

Prijedlog statuta Zajednice opština sa srpskom većinom, predstavljen 2. maja u Briselu, ima 67 članova i podeljen je u devet poglavlja. Među njima su: opšte odredbe, pitanja zajednice, organizaciona struktura, članstvo u Zajednici i odnosi među opštinama, članovi, imovina i prihodi, oblici neposrednog odlučivanja, promjene statuta Udruženja i prestanak rada Udruženja. Ovaj nacrt statuta, koji je izradio Upravljački tim – koji čine četiri pripadnika srpske zajednice – predstavljen je na briselskom sastanku premijera Kosova Albina Kurtija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, uz posredovanje zvaničnika Evropske unije. Pročitajte šta kaže nacrt statuta Zajednica opština koji je predstavio Upravljački tim.

Rat u Ukrajini

U ruskim udarima na južnu ukrajinsku oblast Herson u srijedu, 3. maja poginula je 21 osoba, a na desetine je ranjeno, saopštio je zvanični Kijev, pošto su vlasti uvele policijski sat u glavnom gradu Hersonu od petka. Ukrajinska policija saopštila je da je Rusija granatirala ovaj grad blizu linije fronta u južnoj Ukrajini, uključujući "željezničke stanice, benzinske pumpe, supermarkete i stambene zgrade".

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u srijedu da će njegova zemlja uskoro pokrenuti kontraofanzivu protiv ruskih snaga i da je siguran da će Zapad nakon toga Kijevu dati savremene ratne avione.

Nakon teške zime tokom koje se Rusija borila da preuzme prevlast i Moskva i Kijev se spremaju za novu protivofanzivu za koju su ukrajinski signalizirali da je neizbježna. Nejasno je kada će početi. Odlučujući faktor je da s ranim proljećem tlo u Ukrajini je blatno, što se zove rasputica, zbog čega su polja i šume neprohodni čak i za vozila sa gusjenicama. Pročitajte zašto bi proljetna ofanziva Ukrajine mogla biti presudna u ratu s Rusijom.

Američki državni sekretar Antony Blinken rekao je u srijedu, 3. maja, da je veoma skeptičan prema bilo kakvim optužbama koje je iznijela Rusija, nakon što je Moskva objavila da je Kijev pokrenuo napad dronom na Kremlj. Rusija je u srijedu optužila Ukrajinu za neuspjeli pokušaj ubistva predsjednika Vladimira Putina i rekla da zadržava pravo na osvetu. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je odbacio optužbe.

Kremlj je otkazao marš Besmrtnog puka, koji je godinama bio ključni dio veličanja Sovjetskog Saveza, navodeći sigurnosne razloge. Ali drugi kažu da se Moskva boji da će se ljudi pojaviti s portretima vojnika poginulih u Ukrajini, otkrivajući skrivenu cijenu ruske invazije.

Svijet

Čile je odlučio preuzeti kontrolu nad industrijom litijuma u pokušaju da razvije svoje ogromne resurse ključnog metala za baterije električnih automobila. Međutim, pojedini analitičari vjeruju da će strategija predstavljena 20. aprila imati suprotan efekat i da će uplašiti investitore naročito zbog niza tehničkih i političkih izazova za realizaciju državne proizvodnje "bijelog zlata", pišu svjetski mediji.

Norveška je najbolja, a Sjeverna Koreja najgora za novinarstvo u 2023. godini prema posljednjem Svjetskom indeksu slobode medija Reportera bez granica. Kada su u pitanju zapadnobalkanske zemlje najbolje rangirana je Sjeverna Makedonija, a najgora je Srbija.

Šta ima?

U današnjem podcastu o dešavanjima u BiH poslušajte o prvoj sjednici nove Vlade Federacije BiH, kao i Međunarodnom sajmu privrede u Mostaru i podršci mladima u zapošljavanju u IT sektoru. Na današnji dan prije 43 godine umro Tito.

Toliko za danas, pišite nam i podijelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do sutra ujutro,

Jasmina Đikoli

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

XS
SM
MD
LG