Dostupni linkovi

Novoimenovana Vlada Federacije BiH preuzela dužnost


Na čelu Vlade je Nermin Nikšić iz Socijaldemokratske partije BiH, Sarajevo, 3. maj 2023.
Na čelu Vlade je Nermin Nikšić iz Socijaldemokratske partije BiH, Sarajevo, 3. maj 2023.

Novoimenovana Vlada entiteta Federacije Bosne i Hercegovine preuzela je u srijedu dužnost na zajedničkom sastanku održanom u sjedištu Vlade u Sarajevu.

Primopredaja između novog i dosadašnjeg saziva Vlade je obavljena nakon osam godina, od kojih četiri u tehničkom mandatu predsjednika Vlade Fadila Novalića koji nije prisustvovao događaju, ali je, prema riječima novoimenovanog čelnika Vlade Nermina Nikšića, poslao njemu odgovarajuće pismo.

Imenovanje novog saziva Vlade Federacije BiH potvrdio je Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH na vanrednoj sjednici 28. aprila u Sarajevu.

Novi saziv čine kadrovi Hrvatske demokratske zajednice BiH, Hrvatske demokratske zajednice 1990 te Socijaldemokratske partije BiH, Naroda i Pravde te Naše stranke.

Osim Nikšića, njegov zamjenik i ujedno ministar finansija je Toni Kraljević, drugi zamjenik i ujedno ministar razvoja, poduzetništva i obrta je Vojin Mijatović, dok je Ramo Isak ministar unutrašnjih poslova, a ministar pravde Vedran Škobić.

Novi ministri Vlade Federacije BiH, Sarajevo, 3. maj 2023.
Novi ministri Vlade Federacije BiH, Sarajevo, 3. maj 2023.

U resoru energije, rudarstva i industrije ministar je Vedran Lakić, dok je ministrica prometa i komunikacija Andrijana Katić, kulture i sporta Sanja Vlaisavljević.

Novi ministar raseljenih osoba i izbjeglica je Nerin Dizdar, Nedžad Lokmić je ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata, ministar zdravstva Nediljko Rimac, obrazovanja i nauke Jasna Duraković, a trgovine Amir Hasičević.

U resoru rada i socijalne politike je novoimenovani ministar Adnan Delić; okoliša i turizma Nasiha Pozder te u resoru prostornog uređenja Željko Nedić, dok je ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić.

Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH održana je dan nakon što je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt nametnuo izmjene Ustava Federacije BiH s ciljem bržeg formiranja Vlade Federacije BiH.

Schmidt je 27. aprila donio, među ostalim, privremenu odluku koja vrijedi samo za ovaj izborni ciklus. Time je omogućio formiranje nove vlade koja nije formirana gotovo sedam mjeseci od prošlogodišnjih opštih izbora, zbog osporavanja iz Stranke demokratske akcije, vodeće bošnjačke partije u BiH.

XS
SM
MD
LG