Dostupni linkovi

Policija saopštila da je napad u školi u Beogradu planiran mesec dana, uhapšen i otac osumnjičenog


Načelnik Policijske uprave u Beogradu pokazuje plan škole koji je policija pronašla u stanu osumnjičenog za napad na OŠ "Vladislav Ribnikar" (3. maj 2023. godine)
Načelnik Policijske uprave u Beogradu pokazuje plan škole koji je policija pronašla u stanu osumnjičenog za napad na OŠ "Vladislav Ribnikar" (3. maj 2023. godine)

Načelnik Policijske uprave za grad Beograd Veselin Milić izjavio je da je osumnjičeni za oružani napad u osnovnoj školi u glavnom gradu Srbije mesec dana planirao napad, te da je sam prijavio da je počinio zločin.

Na konferenciji za medije u Vladi Srbije saopšteno je i da je uhapšen dečakov otac, koji je vlasnik oružja kojima je napadač usmrtio devet, a ranio više osoba.

Osmoro đaka i radnik obezbeđenja ubijeni su 3. maja u pucnjavi u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u centru Beograda.

U pucnjavi, za koju se sumnjiči maloletni učenik ove škole, ranjeno je šestoro dece i jedan nastavnik koji su zbrinuti u bolnici u Beogradu.

Planiran napad

Načelnik Policijske uprave za grad Beograd Veselin Milić rekao je na konferenciji za novinare 3. maja da je pomoćnica direktora pozvala policiju i prijavila da je jedno dete ušlo u školu i da nasumično puca.

Nakon toga je, kako je rekao, policiju pozvao dečak koji se predstavio imenom i prezimenom i prijavio se da je on odgovoran za napad.

"Policijski službenici su na licu mesta lišili dete i na licu mesta pronašli oružje kojim je izvršeno krivično delo", rekao je Milić.

On je naveo puno ime i prezime maloletnog dečaka koji je osumnjičen za zločin.

Dodao je da je zločin planiran mesec dana i da još uvek nije poznat motiv napada.

Prema njegovim rečima, osumnjičeni za napad je imao spisak učenika koje planira da likvidira i iscrtanu mapu škole.

"Sam je radio plan ulaza i izlaza u školu, koji je nađen na njegovom radnom stolu, i kako je sam rekao, odredio je prioritetne mete", rekao je Milić.

Milić je naveo da su u napadu korišćena dva pištolja - jedan kalibra devet milimetara sa tri okvira municije i jedan malokalibarski pištolj, kao i da je osumnjičeni u školu poneo i četiri molotovljeva koktela.

"Po dolasku u školu odmah je iz torbe izvadio pištolj i pucao u radnika obezbeđenja D.V.", rekao je Milić, te dodao da je napadač potom smrtno upucao tri učenice koje su se zatekle u neposrednoj blizini.

Potom je, kaže Milić, nastavio hodnikom do kabineta istorije, zamenio okvir sa municijom i po ulasku u učionicu otvorio vatru na nastavnicu i učenike.

"Zatim izlazi iz učionice, odlazi do dvorišta škole, vadi okvir iz oružja, baca okvir i poziva policiju nakon čega ga lišavamo slobode", rekao je Milić.

Uhapšen otac osumnjičenog

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić rekao je da su oba pištolja koja je osumnjičeni imao kod sebe imala legalne dozvole i bila u vlasništvu oca osumnjičenog, koji je uhapšen.

"On je imao više komada oružja izdatih 2016. i 2017. godine, tvrdi da su bila zaključana u sefu pod šifrom. Ali, očigledno, da je dete imalo šifru od sefa", rekao je Gašić na konferenciji za novinare.

On je dodao da je, prema još uvek nezvaničnim informacijama, dečak sa ocem išao u streljane i da je vežbao pucanje.

"Prema ocu će biti preduzete zakonom predviđene mere", rekao je Gašić.

Detalj sa konferencije za medije koja je održana u Vladi Srbije (3. maj 2023. godine)
Detalj sa konferencije za medije koja je održana u Vladi Srbije (3. maj 2023. godine)

Ružić: Postojao 'prsten obezbeđenja'

Ministar prosvete Branko Ružić izjavio je da je "prsten obezbeđenja" postojao u osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar".

On je pojasnio da je video nadzor funkcionisao, da je bio prisutan radnik obezbeđenja, kao i školski policajac.

Ministar prosvete je rekao da je Vlada Srbije odlučila da proglasi trodnevnu žalost od petka, 5. maja.

Srbija pod oružjem uprkos pooštrenim procedurama
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:08:19 0:00

Na pitanje novinara da li su tačne informacije koje su objavili pojedini mediji da je osumnjičeni za napad bio žrtva vršnjačkog nasilja, Ružić je rekao da sistem ni tu nije zakazao i da postoji evidencija o povredama koje je dečak K.K. pretrpeo u privatnoj školi glume koja je van sistema obrazovanja Srbije.

"Po tom osnovu se ne može izvesti zaključak da je bilo potrebno dalje postupanje u smislu rešavanja bilo koje vrste problema koje je nastupilo prema tom detetu", rekao je Ružić.

Ružić je ocenio da je Srbija "nažalost deo onog sveta u kojem se ovakve stvari sve češće događaju", te da je evidentan "kancerogenih uticaja, interneta, video igrica, takozvanih zapadnih vrednosti".

"Svima nama je jasno da je potreban krupan preokret, pooštravanje mera ali i sistemsko iznalaženje rešenja kako ova tragedija ne bi postala društveno prihvatljiv oblik ponašanja kakav je, nažalost, slučaj u nekim zapadnim društvima", rekao je Ružić, ne precizirajući dalje.

Ministarska zdravlja najavljuje linije za psihološku podršku

Ministarka zdravlja Danica Grujičić izjavila je da je hospitalizovani šestoro dece i njihova nastavnica, a da je u kritičnom stanju devojčica koja je pretrpela prostrelnu povredu glave.

"Ona je operisana, ali oštećenje je veliko i još uvek se borimo za njen život", rekla je Grujičić.

Dva dečaka koja su u Tiršovoj zadobila su povrede donjih ekstremiteta su stabilno i van životne opasnosti.

U Urgentnom centru je troje dece: devojčica sa prostrelnom povredom trbuha i povredama ruku koja je u stabilnom stanju, dok je dečak koji je zadobio povredu noge podvrgnut operaciji.

Najteže je povređen dečak koji je zadobio prostrelnu ranu kroz grudni koš i vrat ima povredu kičme, 5. i 6. vratnog pršljena i on je najteže povređen, rekla je Grujičić.

Ona je dodala da će Institut za mentalno zdravlje otvoriti telefonske linije za pružanje psihološke podrške svima kojima je ona potrebna.

Prema njenim rečima, za sada će biti ostavljeno roditeljima da se sami jave Institutu, a, kako je dodala, mnogo toga zavisi i od školskih psihologa i pedagoga.

XS
SM
MD
LG