Dostupni linkovi

Eskobar: Implementacija Ohridskog sporazuma počinje sa formiranjem Zajednice


Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar (Gabriel Escobar), foto arhiv
Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar (Gabriel Escobar), foto arhiv

Implementacija Ohridskog sporazuma između Srbije i Kosova počinje sa formiranjem Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu, izjavio je 3. maja specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar (Gabriel Escobar).

"Evropska unija i SAD su fokusirane na to da ovaj sporazum postane stvarnost. Implementacija počinje formiranjem Zajednice opština sa srpskom većinom", rekao je Eskobar na onlajn konferenciji za medije.

Eskobar je to izjavio na onlajn konferenciji za medije dan nakon što su se u Briselu sastali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa uz posredovanje Evropske unije (EU).

"Normalizacija je usmerena na prava manjina, posebno Srba. To je apsolutno kritično (pitanje). Naše je očekivanje i zahtev da nastavimo sa ovim", dodao je Eskobar.

Eskobar je istakao da je na obema stranama, naročito na Kosovu, da pitanje formiranja Zajednice opština sa srpskom većinom "shvate ozbiljno".

Šta su Vučić i Kurti rekli o nacrtu Statuta o formiranju Zajednice?

Na sastanku Vučića i Kurtija u Briselu 2. maja predstavljen je nacrt Statuta o formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu.

Kurti je nakon sastanka ocenio da nacrt statuta, koji je predstavio Upravljački tim, pokazuje "želju Srbije za stvaranjem Republike Srpske", jednog od entiteta u Bosni i Hercegovini.

S duge strane, Vučić je naveo da je "veoma zabrinut" o "ključnom pitanju" formiranja Zajednica opština sa srpskom većinom je jasno da "Priština ne želi da ispuni svoju obavezu od pre deset godina."

Upravljački tim je predviđen Sporazumom o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije iz 2013. godine, sa ciljem da napiše statut za formiranje Zajednica opština sa srpskom većinom.

Raspustio ga je 3. maja ministar za administraciju lokalne samouprave u Vladi Kosova Eljbert Krasnići (Elbert Krasniqi).

Ovaj tim su činila četiri člana iz redova srpske zajednice: Danijela Vujičić, Jelena Bolović, Igor Kalamar i Dejan Radojković.

Krasnići je svoju odluku obrazložio time da je Upravljački tim ispunio svoj mandat, odnosno da je 2. maja u Briselu predstavio statut za formiranje Zajednice.

Na odluku o raspuštanju Upravljačkog tima reagovala je Kancelarija za Kosovo u Vladi Srbije uz navode da se radi o "jednostranom i protivpravnom" potezu.

'Mali napredak' po pitanju formiranja Zajednice

Eskobar je na onlajn konferenciji za medije rekao da je u Briselu 2. maja postignut "mali napredak" u razgovorima o formiranju Zajednice.

"Lopta je sad na obe strane, da izbruse svoj predlog tako da bude prihvatljiv i za drugu stranu", rekao je Eskobar.

Dodao je da misli da su obe strane ozbiljne po tom pitanju "kao što su SAD veoma ozbiljne u vezi sa očekivanjima da se oko ovog pitanja postigne napredak".

Zajednica opština sa srpskom većinom je dogovorena 2013, dok su dve godine kasnije usaglašeni principi.

Međutim, Ustavni sud Kosova je 2015. utvrdio da neki od principa nisu u skladu sa zakonima Kosova, ali da mogu da se usaglase.

Lideri Srbije i Kosova su 3. maja usvojili Deklaraciju o nestalim osobama, što je jedna od obaveza preuzetih u okviru Ohridskog sporazuma iz marta ove godine.

Eskobar je pozdravio usvajanje te deklaracije.

O glasanju Srbije protiv članstva Kosova u Savetu Evrope

Na pitanje da li je Srbija prekršila sporazum kada je glasala protiv članstva Kosova u Savetu Evrope, Eskobar je rekao da "nije siguran u to".

"Nisam siguran da li je to kršenje sporazuma. To zavisi od Evropske unije, koja je garant sporazuma. Proces implementacije nije bio dogovoren u trenutku kada se glasalo, ne znam da li je Srbija bila dužna da to ne blokira (glasa protiv)", rekao je Eskobar.

On je ocenio da Savet Evrope"ne predstavlja pobedu, već obavezu".

"Savet Evrope ima obavezu da na evropskom tlu u onim državama koje apliciraju (za članstvo) obezbeđuje punu primenu standarda demokratije i demokratskih sloboda", rekao je Eskobar.

Pojasnio je da on lično veruje "da ima prostora" da Savet Evrope "ispita uslove i status srpske manjine na Kosovu.

Srbija je 25. aprila glasala protiv aplikacije Kosova za članstvo u Savetu Evrope.

Beograd se protivi članstvu Kosova u međunarodnim organizacijama i pokušava da blokira ovu državu uprkos sporazumima kojima se obavezao da to neće činiti.

XS
SM
MD
LG