Dostupni linkovi

Zelenski obećao da će uskoro krenuti u kontraofanzivu protiv Rusije


Volodimir Zelenski i Sauli Niinisto, Helsinki, Finska, 3. maj 2023.
Volodimir Zelenski i Sauli Niinisto, Helsinki, Finska, 3. maj 2023.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u srijedu da će njegova zemlja uskoro pokrenuti kontraofanzivu protiv ruskih snaga i da je siguran da će Zapad nakon toga Kijevu dati savremene ratne avione.

Govoreći na konferenciji za novinare u Finskoj, najnovijoj članici NATO-a, Zelenski je rekao da je jedan od razloga zašto je došao u Helsinki to što Kijev želi da postane punopravni član Alijanse.

Zelenski je naveo prethodne primjere uspjeha na bojnom polju nakon kojih je Ukrajini dodijeljena nova vrsta vojne pomoći.

"Zbog toga sam siguran da ćemo uskoro imati avione. Jer uskoro ćemo voditi ofanzivu, a nakon nje siguran sam da ćemo dobiti avione. Više bih volio da je obrnuto, jer bi nam bilo lakše, ali tako je kako jeste i mi smo zahvalni na svemu”, rekao je on.

"Potrebni su nam. Zaista su nam potrebni", rekao je Zelenski, misleći na avione zapadnih saveznika.

Finski predsjednik Sauli Niinisto rekao je da Finska ne može donirati svoje borbene avione proizvedene u SAD-u, jer su oni stari, a nekoliko drugih zemalja u Evropi ima slične modele, tako da ne bi imalo smisla graditi servisni lanac.

"Ali nama se sviđaju vaši avioni, samo da znate, gospodine predsjedniče", rekao je Zelenski.

Posjeta ukrajinskog predsjednika Finskoj, jedno od samo nekoliko putovanja koje je napravio u inostranstvu od početka ruske invazije prošle godine, najavljena je tek nakon njegovog dolaska u Helsinki uz stroge mjere osiguranja.

Ponovio je stav da se Ukrajina želi pridružiti NATO-u čija je Finska prošlog mjeseca postala 31. članica kao direktan odgovor na rusku invaziju.

Finska postala 31. članica NATO-a
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:05 0:00

"Danas su nam potrebne sigurnosne garancije, dok nismo u NATO-u", rekao je Zelenski.

"U svakom slučaju, naš cilj je da imamo punopravno članstvo u Alijansi. To je jedan od razloga zašto sam danas ovdje. Drugi razlog, ili da budem iskren prioritet, je jačanje naše vojske", kazao je.

Zelenski je imao bilateralne razgovore s Niinistom prije početka regionalnog samita na kojem su bili premijeri Švedske, Norveške, Danske i Islanda.

Stotine ljudi okupilo se u centru Helsinkija da vide Zelenskog kako stiže.

Glasnogovornik Zelenskog je u izjavi rekao da ukrajinska vlada očekuje da će samit rezultirati zajedničkom izjavom.

Kremlj je naveo 4. aprila da je pristupanje Finske NATO-u opasna historijska greška koja će oslabiti sigurnost u širem regionu i primorati Moskvu da poduzme kontramjere.

"Dok posmatramo planove NATO-a za Finsku, potvrđujemo da će Rusija biti primorana da uzvrati, kako vojno, tako i na druge načine, kako bi obuzdala prijetnje našoj nacionalnoj sigurnosti", rekla je u srijedu glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova, Marija Zaharova.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG