Dostupni linkovi

Dnevno@RSE: Slučajevi policijske torture u Crnoj Gori; Kina većim kreditima spašava zadužne države Pojasa i puta


Protest rudara u Zenici, 28. mart 2023.
Protest rudara u Zenici, 28. mart 2023.

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vijesti sa Zapadnog Balkana i svijeta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Jasmina Đikoli, novinarka Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

Balkan na RSE

Rudari rudnika mrkog uglja u Zenici okupili su se 28. marta na protestima, tražeći februarsku platu i naknadu za topli obrok. Nekoliko dana ranije, obustavili su proizvodnju, a 15-orica su započela i štrajk glađu. Sljedeće proteste su najavili za 30. mart. Pročitajte više orazlozima protesta i kakvo je stanje bh. rudnicima. Pogledajte i poseban video o stanju rudnika u sklopu Koncerna Elektroprivrede BiH. Dok dugovanja u sedam rudnika prelaze 250 miliona eura, nadležni u Vladi Federacije i Elektroprivredi ne žele govoriti.

Tvit ambasade SAD u Srbiji izazvao je nove kritike vlasti nakon što se ambasador SAD u Srbiji Christopher Hill 23. marta susreo sa dvije tužiteljice beogradskog Višeg javnog tužilaštva čiji je rad na predmetu doveo do hapšenja šestorice osumnjičenih za zloupotrebe u najvećem državnom preduzeću Elektroprivreda Srbije u februaru, a nakon čega su one razmještene u drugo odjeljenje u tužilaštvu.

Vrhovno državno tužilaštvo Crne Gore zainteresovalo se za slučajeve policijske torture i zatražilo od podgoričkog tužilaštva da dostavi prijavljene slučajeve, tek nakon što je portal Libertas, pozivajući se na podatke Europola, objavio fotografije mučenja uhapšenih lica od strane policijskog Tima za podršku Sektoru za borbu protiv organizovanog kriminala (SPBOK).

U drugom krugu predsjedničkih izbora 2. aprila, Crna Gora bira između Mila Đukanovića i Jakova Milatovića. Prvi, aktuelni šef države je 33 godine na čelnim državnim funkcijama. Drugi, bivši ministar, u politici je tri godine. No, godine i politički staž, samo su dio razlika između dvojice kandidata.

Riječima "zakomplikovalo se i zakuvalo" Radosava Šćepanović iz Sjeverne Mitrovice iznosi svoj stav o održavanju predstojećih vanrednih lokalnih izbora u opštinama na sjeveru Kosova, koji su zakazani za 23. april. S druge strane, Zoran Jeftić i Zoran Tanasković dijele stav da izbori ne treba da budu održani dok se ne ispune zahtjevi Srpske liste, odnosno dok se ne formira Zajednica opština sa srpskom većinom i povuku specijalne jedinice sa sjevera Kosova. U međuvremenu, zapadne zemlje pozivaju na mir i uzdržanost, te izbjegavanje eventualnog nasilja koje može poremetiti lokalne izbore u opštinama na sjeveru.

Prošlo je skoro godinu dana otkako su bivši direktor Kontraobavještajne uprave Sjeverne Makedonije Sašo Mijalkov i biznismen Jordan Kamčev priznali krivicu u slučaju Imperija u kojem su optuženi za zločinačku zavjeru i pranje novca. Međutim, imovina vrijedna 15 miliona eura koju je država tada zaplijenila, još nije prodata. U Vladi kažu da do sada nije donijeta odluka da se Agencija za oduzimanje imovine usmjeri na reklamiranje nekretnina oduzetih Mijalkovu.

Potpuno pusto, bez ijednog stanovnika, ostalo je devetnaest sela u okolini Sarajeva. Ekipa RSE posjetila je tri u opštini Vogošća, čiji su posljednji starosjedioci preminuli prije nekoliko godina.

U znak sjećanja na žrtve njemačkog fašističkog režima i njegovih pomagača širom Evrope postavljaju se kamenovi spoticanja, male metalne kocke sa imenima i prezimenima žrtava, koje malo vire iz pločnika na mjestima gdje su oni živjeli, studirali ili radili. Zagrebački atletičar i žrtva fašizma Boris Hanžeković dobio je svoj kamen spoticanja, pred zgradom zagrebačkog Pravnog fakulteta gdje je studirao.

RSE Intervju

Zahtjevi Ukrajine da Rusija u konačnici plati za svoju invaziju, uključujući predsjednika Vladimira Putina koji se suočava s tribunalom za ratne zločine, mogu biti pravedni, ali ne i praktični, kazao je u intervjuu za Gruzijski servis RSE Owen Matthews, britanski novinar i autor nedavno objavljene knjige o invaziji ruskog lidera. Matthews smatra da je malo vjerovatno da će Ukrajina povratiti svu svoju teritoriju.

Rat u Ukrajini

Sjedinjene Države podržavaju osnivanje posebnog tribunala za zločin "agresije" protiv Ukrajine, rekli su visoki zvaničnik kao i portparol Stejt Departmenta. Time je Vašington po prvi put ilustrovao kako bi podržao napore Ukrajine da traže rusku odgovornost zbog invazije.

Fondacija "Save Ukraine" vratila je kući 17 ukrajinske djece koju su ruske vlasti odvele na ukrajinsko poluostrvo Krim koje je Moskva aneksirala. Roditelji kažu da su ih okupatorske snage u oblasti Herson nagovorile da pošalju svoju djecu u ljetnji kamp kako bi izbjegla rat. Djeca su ponovo sa svojim roditeljima i pričaju o svojim iskustvima na Krimu.

Pogledajte video o pomoći koju je Srbija uputila za obnovu energetskog sistema Ukrajine. Konvoj od četiri kamiona sa komponentama za elektroenergetski sistem krenuo je 28. marta iz sremskog mjesta Šimanovci ka Rumuniji, odakle će otići za Ukrajinu koja je već više od godinu dana pod ruskom invazijom.

Svijet

Nova studija pokazala je da je Peking povećao davanje kredita pomoći zemljama koje su se zadužile u okviru kineske Inicijative pojas i put, otkrivajući probleme u tom transnacionalnom infrastrukturnom projektu kineskog lidera Si Đinpinga. Nivoom pomoći zaduženim zemljama Kina se pojavljuje kao novi kreditor uz velike međunarodne institucije, istovremeno vezujući čvršće uz sebe druge zemlje i jačajući globalnu ulogu svoje valute, pišu svjetski mediji.

Tražimo odgovore

Britanija je rekla da će isporučiti oklopnu municiju koja sadrži osiromašeni uranijum Ukrajini kako bi pomogla u uništavanju ruskih tenkova, što je korak za koji je predsjednik Vladimir Putin rekao da će iznuditi odgovor Moskve jer oružje ima "nuklearnu komponentu".

U rubrici ZAŠTO, koju možete pronaći i na Facebook stranici, saznajte Šta je oružje sa osiromašenim uranijumom i kakve rizike nosi?

Šta ima?

U podcastu Šta ima? danas poslušajte o štrajku rudara u Federaciji BiH, sjednici Predstavničkog doma državnog parlamenta i sarajevskoj izvedbi predstave "Romeo i Julija".

Toliko za danas, pišite nam i podijelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do sutra ujutru,

Jasmina Đikoli

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

XS
SM
MD
LG