Dostupni linkovi

Prošao rok za prodaju imovine oduzete bivšem šefu makedonske tajne policije


Vrednost nekretnina Saše Mijalkova iznosi 15 miliona evra.

Prošlo je skoro godinu dana otkako su bivši direktor Kontraobaveštajne uprave Sašo Mijalkov i biznismen Jordan Kamčev priznali krivicu u slučaju Imperija u kojem su optuženi za zločinačku zaveru i pranje novca.

Godina je prošla kako su se pogodili, a imovina vredna 15 miliona evra koju je država zaplenila, još nije prodata.

U Vladi kažu da do sada nije doneta odluka da se Agencija za oduzimanje imovine usmeri na reklamiranje nekretnina oduzetih Mijalkovu.

Zakon daje mogućnost Vladi da se Mijalkovi stanovi i parcele daju na korišćenje određenoj instituciji bez naknade. Međutim, rok za takvu odluku je mesec dana od obaveštenja – i istekao je.

Tokom ove nedelje o ovoj temi razgovaraće ministar pravde Krenar Loga i novi direktor Agencije za konfiskaciju imovine Driton Nebiu.

Ministar je najavio da će pitanje prodaje Mijalkovljeve imovine, kao i izmene Zakona o Agenciji, otvoriće ih na sednici Vlade.

Prema Zakonu, nakon što Vlada donese odluku o prodaji, Agencija donosi zaključak o uslovima, načinu i vremenu prodaje stanova i parcela.

Prodaja oduzete nepokretnosti vrši se usmenim javnim nadmetanjem. Usmeno javno nadmetanje za prodaju sprovodi komisija koju utvrđuje direktor Agencije.

Na javnom nadmetanju mogu učestvovati samo osobe koje su prethodno položile garanciju u vrednosti od jedne desetine vrednosti nepokretnosti, shodno Zakonu o oduzimanju imovine.

Na račun budžeta, Mijalkov i Kamčev uplatili su ukupno 11,3 miliona evra. Ali nekretnine i akcije banaka koje su bile deo zaplene još nisu prodate.

O kojim nekretninama je reč?

Na spisku od 33 vlasnička lista, čija je ukupna vrednost 15 miliona evra, u kojima je upisano vlasništvo na ime Agencije za oduzimanje imovine, nalazi se i šuma na Vodnom od 650 kvadrata i do njega građevinsko zemljište od skoro 4.000 kvadratnih metara.

Zatim, zemljište na Kožuvu i hiljade kvadrata poljoprivrednog zemljišta kod Bogdanaca. Jedna od parcela kod Bogdanaca je predmet eksproprijacije, jer je tu bio predviđen put.

Mijalkovu su oduzeta dva stana od 46 i 58 kvadrata u Ohridu. Od hotela u Ohridu oduzeta je imovina ispod zgrade od površine 2.740 m², vredna 360.000 evra. Mijalkov je izgubio i dva stana u Skoplju od 91 i 94 kvadrata.

Ohrid, Severna Makedonija
Ohrid, Severna Makedonija

Ostao je i bez građevinskog zemljišta i stanova u centru Skoplja. Reč je o više parcela i 25 stanova u dve zgrade, garažama, poslovnim prostorima, sve vrednim 3,5 miliona evra.

Podaci iz katastra pokazuju da je prva zgrada u ulici Salvejka Arsova 138 bila namenjena za motel ili hostel, dok je druga na broju 148 izgrađena kao hotel.

'Agencija dužna da održava imovinu'

Darko Avramovski iz nevladine organizacije "Koalicija svi za fer suđenje" kaže da je dosadašnja pravna praksa u Severnoj Makedoniji ta da, nakon što država oduzme imovinu za koju je dokazano da je stečena krivičnim delom, treba je prodati kako bi novac bio od koristi budžetu.

"Kada postoji oduzeta imovina, takva imovina se prvenstveno prodaje putem javnog nadmetanja. Međutim, država može da odluči da li će to dati državnoj instituciji na korišćenje", kaže Avramovski.

On objašnjava da se, u međuvremenu, menja zakon koji će omogućiti konverziju ili socijalno ponovno korišćenje takve imovine.

To znači da će se, ukoliko dođe do ovakvih promena, imovina oduzeta kriminalcima moći da se koristi u socijalne svrhe, kao što su socijalna preduzeća.

Međutim, do tada, prema aktuelnom zakonu, postupak obično ide putem prodaje oduzete imovine.

Nakon što je Mijalkova oduzeta imovina postala vlasništvo države uz pripremljenu procenu vrednosti imovine, prošao je zakonski rok po kome Vlada ima pravo da tu imovinu ustupi na korišćenje bilo kojoj instituciji.

"Vlada je ta koja treba da donese odluku o prodaji nekretnine. Nakon donošenja takve odluke, Agencija je dužna da organizuje javnu prodaju u roku od 15 do 30 dana. Zakon, međutim, ne precizira u kom roku Vlada treba da donese odluku o prodaji nepokretnosti. Dok Vlada ne donese odluku, Agencija je dužna da održava imovinu kako se njena vrednost ne bi degradirala", objašnjava Avramovski.

Šta će ostati Mijalkovu?

Prema poslednjim informacijama Agencije za oduzimanje imovine, vrednost nekretnina Mijalkova iznosi 15 miliona evra, a ne 30 miliona evra, kako je kazala tadašnja šefica Tužilaštva za gonjenje organizovanog kriminala, Vilma Ruskoska.

Ono što mu je sada ostalo na raspolaganju je kuća u vrednosti od milion evra, udeo u hotelu Mariot na skopskom trgu, akcije u Pelagoniji i Beton Štipu koje je posedovao preko Eksiko Dooela.

Osuđen, zatvoren i prebačen u zatvor otvorenog tipa

Pored zaplenjene imovine, akcija i gotovine, Mijalkov je dobio i trogodišnju kaznu za slučaj Imperija.

Izjasnio se krivim za zločinačko udruživanje i protivpravno sticanje i prikrivanje imovine.

On i grupa drugih osumnjičenih, krivična dela su počinili putem pravnih lica osnovanih u zemlji čije je vlasništvo prikriveno, kao i ofšor kompanija u inostranstvu.

Pre nego što je poslat na izdržavanje kazne, promenio je adresu iz Skoplja u Ohrid, što mu je omogućilo da ode u zatvor otvorenog tipa u Strugi.

Osim toga, Apelacioni sud mu je 24. marta ukinuo kaznu zatvora od godinu i tri meseca za slučaj "Placevi na Vodno" i dosudio mu uslovnu kaznu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG