Dostupni linkovi

SAD podržavaju osnivanje posebnog suda za rusku agresiju na Ukrajinu


Stariji par posmatra spaljeni automobil ispred uništene zgrade u ruskom napadu, Slovjansk, Ukrajina, 27. mart 2023.
Stariji par posmatra spaljeni automobil ispred uništene zgrade u ruskom napadu, Slovjansk, Ukrajina, 27. mart 2023.

Sjedinjene Države podržavaju osnivanje posebnog tribunala za zločin "agresije" protiv Ukrajine, rekli su visoki zvaničnik kao i portparol Stejt Departmenta.

Time je Vašington po prvi put ilustrovao kako bi podržao napore Ukrajine da traže rusku odgovornost zbog invazije.

"Vjerujemo da bi ovaj posebni tribunal trebalo da bude ukorijenjen u ukrajinskom domaćem pravosudnom sistemu, jer bi to obezbijedilo najčistiji put ka uspostavljanju novog tribunala, čime bi maksimiziralu naše šanse da dođemo do konkretne odgovornosti", rekao je portparol Stejt Departmenta.

Bet Van Šak (Beth Van Schaak), ambasador Stejt Departmenta u Kancelariji za globalnu krivičnu pravdu je takođe objavila, kasno u ponedjeljak 27. marta, da Vašington podržava osnivanje takvog suda, rekavši da je ovaj model odabran nakon analize nekoliko drugih.

"Ovaj model – internacionalizovani nacionalni sud – će olakšati širu međunarodnu podršku, te pokazati ukrajinsko vodstvo u tome da se dođe do odgovornosti za zločin agresije", kazala je ona u govoru na Katoličkom univerzitetu Amerike.

Ukrajina, Evropska unija i Holandija su javno podržali ideju specijalnog tribunala. Rusija, koja svoju invaziju u Ukrajini naziva "specijalnom vojnom operacijom", poriče optužbe za ratne zločine, uključujući namjerno targetiranje ukrajinskih civila, kojih je tokom rata ubijeno na hiljade.

Međunarodni krivični sud (ICC) je ranije ovog mjeseca izdao nalog za hapšenje ruskog predsjednika Vladimira Putina, optužujući ga za ilegalno deportovanje stotina djece iz Ukrajine. Naveli su da postoje razumne osnove da se vjeruje da Putin nosi individualnu krivičnu odgovornost.

Van Šak je navela da bi sud možda morao da bude lociran drugdje u Evropi, makar na početku, "da bi se ojačala ukrajinska orijentacija ka Evropi".

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG