Dostupni linkovi

Povratak ruskih i bjeloruskih sportista na takmičenja moguć, ali pod neutralnom zastavom


Predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta, Tomas Bah, na sastanku Upravnog odbora MOK, Lozana, Švajcarska, 28. mart 2023.
Predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta, Tomas Bah, na sastanku Upravnog odbora MOK, Lozana, Švajcarska, 28. mart 2023.

Rukovodstvo Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) je preopručilo povratak ruskih i bjeloruskih sportista takmičenjima kao pojedinaca, pod neutralnom zastavom koja nema veze sa oružanim snagama.

Predsjednik MOK-a, Tomas Bach (Thomas Bach) je u utorak, 28. marta rekao da MOK međunarodnim savezima i organizatorima međunarodnih sportskih takmičenja preporučuje da "sportisti sa ruskim ili bjeloruskim pasošem moraju da se takmiče samo kao individualni neutralni sportisti".

Ipak, govoreći nakon prvog dana sastanka Izvršnog odbora MOK-a u Lozani u Švajcarskoj, Bah je naglasio da će MOK odlučiti o tome da li će Rusi i Bjelorusi moći da učestvuju na ljetnim Olimpijskim igrama u Parizu 2024. i zimskim Olimpijskim igrama u Milanu i Kortini d'Ampeco (Italija) "u prikladno vrijeme i bez vezivanja za rezultate prethodnih kvalifikacija".

Između ostalih preporuka, MOK je istakao da "timovi sportista sa ruskim ili bjeloruskim pasošima ne mogu biti uzeti u razmatranje".

Takođe će biti isključeni "sportisti koji aktivno podržavaju rat", kao i oni koji su "pod ugovorom sa ruskom ili bjeloruskom vojskom, odnosno nacionalnim bezbjednosnim agencijama".

Bah je istakao da sankcija protiv "odgovornih za rat, ruskih i bjeloruskih vlasti", moraju ostati na snazi – što znači da ove države ne mogu organizovati međunarodna sportska takmičenja na svojoj teritoriji.

Osim toga, "nikakve zastave, himne, boje ili bilo koji drugi način identifikacije ovih zemalja ne može biti prikazan na bilo kojem sportskom takmičenju, a to se odnosi na kompletnu lokaciju".

Dodaje se da "nijedan ruski ili bjeloruski državni zvaničnik ne može biti pozvan ili akreditovan za bilo kakvo međunarodno sportsko takmičenje".

Takođe je kazao da cijeli olimpijski pokret stoji iza napora da se "pomogne ukrajinskim sportistima kako god je moguće, da bi mogli da pošalju snažan tim" na nadolazeće OI.

Sportisti iz Rusije i Bjelorusije su isključeni iz međunarodnih sportskih takmičenja nakon ruske invazije na Ukrajinu, u februaru 2022. godine.

Ipak, olimpijski samit 9. decembra je ostavio odškrinuta vrata za njihovo učešće na takmičenjima uprkos ratu.

Ukrajina je nakon toga zaprijetila da će bojkotovati igre, dok se ministri sporta više od 30 zemalja protive povratku sportista iz ove dvije države na takmičenja.

Predsjednik MOK-a je u svom obraćanju bio kategoričan u odbacivanju mogućnosti upliva politike u autonomiju sportskih organizacija u odlučivanju ko će učestvovati u takmičenjima koja organizuju.

Izvor: AFP, DPA
XS
SM
MD
LG