Dostupni linkovi

Dnevno@RSE: Američki Kongres štiti istopolne i međurasne brakove; Ruska umjetnica ne odustaje od antiratnog aktivizma


Vatrena linija kroz polje pšenice u regiji Mikolajev 17. jula. Ovakvi požari postaju sve češći jer ljetno sunce prži ukrajinske ravnice na kojim se uzgaja pšenica.
Vatrena linija kroz polje pšenice u regiji Mikolajev 17. jula. Ovakvi požari postaju sve češći jer ljetno sunce prži ukrajinske ravnice na kojim se uzgaja pšenica.

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vijesti sa Zapadnog Balkana i svijeta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Jasmina Đikoli, novinarka Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

  • Ponovo krenula isporuka gasa kroz Sjeverni tok 1 -- Isporuke gasa nastavljene su u četvrtak njemačko-ruskim gasovodom Sjeverni tok 1 nakon radova na održavanju, potvrdio je za njemačku novinsku agenciju Dpa glasnogovornik kompanije. Desetodnevni prekid zbog održavanja smanjio je protoke na nulu 11.jula, a postojali su strahovi da bi Moskva mogla odlučiti da ne pokrene ponovo snabdijevanje u trenutku kada se Evropa već suočava s energetskom krizom.
  • Talijanskom premijeru izglasano povjerenje, ali je njegova vlada i dalje u opasnosti -- Talijanskom premijeru Mariju Draghiju 20. jula izglasano je povjerenje u gornjem domu Senata, ali to ne predstavlja pobjedu nakon što su bojkoti trojice njegovih ključnih koalicijskih saveznika tokom glasanja doslovno osudili sve izglede za opstanak njegove vlade jedinstva.
  • Sunak i Truss u utrci za novog britanskog premijera -- Rishi Sunak ili Liz Truss bit će novi britanski premijer nakon što je Penny Mordaunt, inače ministrica trgovine, ispala iz utrke. Preostala dva kandidata očekuje ljetna kampanja i borba prije glasanja za čelnika Konzervativne stranke. Očekuje se da će pobjednik biti poznat 5. septembra.
  • Lavrov kaže da je Rusija spremna proširiti ratne ciljeve u Ukrajini -- Ruski vojni fokus u Ukrajini više nije "samo" istok zemlje, rekao je ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov. U intervjuu za ruske državne medije, implicirao je da se strategija Moskve promijenila nakon što je Zapad opskrbio Ukrajinu oružjem većeg dometa. Rusija bi sada morala potisnuti ukrajinske snage dalje od crte bojišnice kako bi osigurala vlastitu sigurnost, rekao je Lavrov.

Balkan na RSE

U Skoplju istraga navoda o pogubnom tretmanu COVID-19 pacijenata -- Zbog sumnje da su na oboljelima od COVID-19 rađeni eksperimenti, zdravstveni organi Sjeverne Makedonije vrše vanredne provjere privatne klinike "Žan Mitrev" iz Skoplja. Sumnja se i da su neki pacijenti preminuli nakon infekcija u bolnicama, koje nisu bile prijavljivanje nadležnim.

Ukrajina razmatra upućivanje zahtjeva Srbiji u slučaju bivšeg obavještajca -- Ukrajina razmatra da se obrati srpskim vlastima u vezi sa Andrijem Naumovim, bivšim visoko pozicioniranim ukrajinskim obavještajcem, koji je u pritvoru u Srbiji nakon hapšenja 7. juna. Više javno tužilaštvo u Nišu protiv njega vodi istragu za pranje novca, dok se u Ukrajini, kako navode u tamošnjem tužilaštvu, protiv Naumova vodi pretkrivični postupak za veleizdaju.

Odlikovanja za 'sapiranje' odgovornosti u Hrvatskoj, Srbiji i BiH -- Hrvatska na Zapadnom Balkanu prednjači u dodjeli odlikovanja osuđenim i osumnjičenim ratnim zločincima, dok su takva odlikovanja praksa i u Bosni i Hercegovini i Srbiji. Posljednje odlikovanje zabilježeno je u srijedu, 20. jula, kada je predsjednik Hrvatske Zoran Milanović odlikovao Đuru Matuzovića kome se trenutno sudi pred Sudom BiH za ratne zločine koje je počinio tokom rata kao komandant Hrvatskog vijeća obrane u Orašju.

Izvještaj o trgovini ljudima: Srbija nazadovala, Crna Gora i Kosovo na istom -- Srbija je nazadovala, dok su Crna Gora i Kosovo zadržale istu poziciju, konstatovano je u godišnjem izvještaju Stejt departmenta o trgovini ljudima u svijetu, koji je u američkoj prijestonici predstavio državni sekretar Antony Blinken.

Zašto studenti iz Srbije treba da posjete muzej u Prekazama na Kosovu? -- Kompleks "Adem Jašari" je spomenik kulturnog naslijeđa, koji obilježava događaje od početka marta 1998. godine, kada su snage režima tadašnjeg predsjednika Jugoslavije Slobodana Miloševića ubile 20 članova uže porodice Adema Jašarija i preko 30 njegovih rođaka. Povod za debatu o posjetama Srba tom mjestu bila je neuspjela posjeta oko 60 studenata, koji učestvuju na Međunarodnoj ljetnjoj akademiji u Prištini.

Skupoća i konkurencija prazne Crnu Goru u jeku sezone -- U špicu sezone popunjenost većine crnogorskih plaža je kao u predsezoni. U odnosu na prošlu godinu manje je oko 30 odsto gostiju u privatnom i oko sedam u hotelskom smještaju. "Visoke cijene, loš kvalitet, niskoplatežni turisti – nema iznenađenja zbog ovakvog stanja stvari", kaže profesor turizma Rade Ratković za RSE.

Rat u Ukrajini

'Moja zemlja je žedna krvi', kaže pritvorena ruska umjetnica -- Umjetnica iz Sankt Peterburga Aleksandra Skolčilenko provela je više od tri mjeseca u pritvoru pred suđenje zbog antiratnog aktivizma i protivljenja ruskoj invaziji na Ukrajinu. U intervjuu iz zatvora, Skolčilenko opisuje uslove iza rešetaka i govori za RSE zašto neće prestati da govori.

'Još nije počelo': Moskovljani o posljedicama izolacije Rusije -- Dok se zapadne sankcije Rusiji pooštravaju zbog njene invazije na Ukrajinu, RSE je pitao Moskovljane kako izolacija Rusije utiče na njihov svakodnevni život.

U foto priči Ukrajinska pšenica gori dok prijeti kriza hrane donosimo slikovit prikaz o tome kako su ljetni toplotni talas i moguće namjerno gađanje ukrajinskog poljoprivrednog zemljišta dodali zastrašujući novi element ruskoj invaziji jer su dijelovi polja pšenice uništeni vatrom.

Pogledajte i video 'Rat' simbolima ruske agresije na ulicama Srbije o antiratnim aktivistima koji uklanjaju simbole ruske agresije koji se na ulicama gradova širom Srbije pojavljuju od početka invazije na Ukrajinu. Fasade "krase" i murali ruskog predsjednika, paravojnih formacija i dobrovoljaca iz Srbije koji ratuju u Ukrajini.

Svijet

Predstavnički dom SAD zaštitio istopolne i međurasne brakove -- Usred zabrinutosti da bi presuda Vrhovnog suda kojom se poništava pristup abortusu mogla ugroziti druga prava koja kritikuju mnogi konzervativci, Predstavnički dom američkog Kongresa, predvođen demokratama, usvojio je zakon za zaštitu istopolnih i međurasnih brakova. Iako je zakon o istopolnim brakovima privukao neke republikanske glasove u Domu, njegova sudbina je neizvjesna u dvostranački podijeljenom Senatu, gdje je potrebno 60 glasova da bi se usvojila većina zakona, pišu svjetski mediji.

Tražimo odgovore

Za kraj nudimo odgovore na pitanje iz rubrike ZAŠTO Radija Slobodna Evropa koju možete pronaći i na Facebook stranici.

U videu Kako ekstremne vrućine utiču na mentalno zdravlje saznajte zašto doktori strahuju od ekstremno vrućih temperatura i koliki uticaj toplotni talasi imaju na fizičko i mentalno zdravlje ljudi.

Toliko za danas, pišite nam i podijelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do sutra ujutru,

Jasmina Đikoli

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

XS
SM
MD
LG