Dostupni linkovi

Predstavnički dom SAD zaštitio istopolne i međurasne brakove


Na sjednici Predstavničkog doma američkog Kongresa 19. jula, usvojen je nacrt zakona kojim se štite istopolni i međurasni brakovi.
Na sjednici Predstavničkog doma američkog Kongresa 19. jula, usvojen je nacrt zakona kojim se štite istopolni i međurasni brakovi.

Usred zabrinutosti da bi presuda Vrhovnog suda kojom se poništava pristup abortusu mogla ugroziti druga prava koja kritikuju mnogi konzervativci, Predstavnički dom američkog Kongresa, predvođen demokratama, usvojio je zakon za zaštitu istopolnih i međurasnih brakova.

Iako je zakon o istopolnim brakovima privukao neke republikanske glasove u Domu, njegova sudbina je neizvjesna u dvostranački podijeljenom Senatu, gdje je potrebno 60 glasova da bi se usvojila većina zakona, pišu svjetski mediji.

Bez oslanjanja na Vrhovni sud

Na sjednici Predstavničkog doma američkog Kongresa 19. jula, usvojen je nacrt zakona kojim se štite istopolni i međurasni brakovi, napisao je Tajms (Times) ističući da mjera sada prelazi na Senat gdje je sudbina zakona nejasna.

Nacrt zakona, koji je prošao u vijeću pod kontrolom demokrata sa 267 prema 157 glasova uz podršku 47 republikanaca, kodificirao bi saveznu zaštitu umjesto da se, naglašava londonski list, oslanja na presude Vrhovnog suda koje bi se mogle suočiti s izazovom u budućnosti.

Nacrt su pripremile demokrate nakon prošlomjesečne istorijske presude Vrhovnog suda kojom je poništena presuda Ro protiv Vejda (Roe v. Wade) iz 1973. koja je garantovala pristup abortusu u svakoj državi. Svaka država, dodaje Tajms, sada može postaviti svoj zakon o abortusu, a polovina od 50 država će zabraniti ili strogo ograničiti pristup.

U saglasnom mišljenju prošlog mjeseca, sudija Klarens Tomas (Clarence Thomas), poznat kao najkonzervativniji član suda, rekao je da bi trebalo preispitati i presude iz 1965. koje su garantovale pristup kontracepciji i iz 2015., koja je davala pravo na istopolne brakove, jer su se oslanjale na isti pravni argument kao i presuda Ro protiv Vejda.

Iako su neki republikanci u Kongresu ponovili Tomasove argumente, u debati prije glasanja su se, napisao je Tajms, klonili otvorenog odbijanja istopolnih brakova, dok su nacrt zakona opisali kao nepotreban usred drugih pitanja s kojima se država suočava.

Podrška većine Amerikanaca

Dok je tri četvrtine republikanaca u Predstavničkom domu glasalo protiv, svih 220 demokrata podržalo je prijedlog zakona nazvan Zakon o poštovanju braka, za koji se očekuje da će ga blokirati republikanska opozicija u politički podijeljenom Senatu, napisao je Gardijan (The Guardian).

Istopolni brakovi imaju podršku većine u Sjedinjenim Državama, uključujući podršku većine i republikanskih i demokratskih birača. Protiveći se zakonu, republikanski političari u Predstavničkom domu i Senatu tvrdili su da je zakon samo politički trik demokrata i da istopolni i međurasni brakovi zapravo nisu ugroženi.

Zakon o poštovanju braka ukinuo bi zakon iz vremena predsjednika Bila Klintona (Bill Clinton) koji, ističe Gadijan, definiše brak kao heterogen odnos između muškarca i žene.

Također bi pružio pravnu zaštitu za međurasne brakove tako što bi zabranio bilo kojoj državi da uskraćuje dozvole za brak izvan države i beneficije na osnovu pola, rase, etničke pripadnosti ili nacionalnog porijekla.

Demokrate iz Predstavničkog doma tvrdili su da je Zakon o poštovanju braka neophodan kako bi se u zakon ugradila jednaka bračna prava i zaštitili svi Amerikanci od, istakao je Gardijan, vrhovnog suda kojim dominiraju konzervativci s ideologijom koja je potpuno u suprotnosti s mišljenjem većine Amerikanaca.

Gallupova anketa u junu pokazala je široku i sve veću podršku istopolnim brakovima, pri čemu je 70 odsto odraslih Amerikanaca reklo da misli da bi takve zajednice trebale biti priznate zakonom kao valjane. Anketa je pokazala većinsku podršku i među demokratama (83 odsto) i republikancima (55 odsto).

Nagovještaj promjena u Kongresu

Podrška među republikancima u Predstavničkom domu, iako daleko od većine, bila je neuobičajena u stranci i sugeriše početak promjene u Kongresu, ocjenjuje Njujork tajms (The The New York Times).

Glasanje u Predstavničkom domu odrazilo je promjenu među republikancima u pogledu istopolnih brakova jer su istraživanja javnog mnijenja pokazala da ga većina stranke podržava. Lideri republikanaca navodno nisu zvanično uputili svoje članove da glasaju protiv, zbog čega je glasanje bilo više pitanje lične savjesti.

Amerikanke imaju manje prava od svojih majki
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:14 0:00

Blok republikanaca koji je podržao tu mjeru iznosio je manje od četvrtine stranačke konferencije, ali je to, naglašava Njujork tajms, bio daleko veći udio nego što su republikanci u prošlosti podržavali zakon o pravima homoseksualaca.

Samo tri republikanca glasala su prošle godine za sveobuhvatan zakon koji bi zabranio diskriminaciju na osnovu pola, seksualne orijentacije i rodnog identiteta. A 2006. godine, samo 27 republikanaca u Predstavničkom domu protivilo se nastojanju da se izmijeni Ustav kako bi se zabranili istopolni brakovi.

Tim Lindberg, docent na Univerzitetu Minesota Moris (Minmesota Morris University), rekao je da je došlo do promjena u percepciji LGBTQ prava u cijeloj zemlji, a posebno po pitanju istopolnih brakova.

To pitanje, kako je rekao, nije mjera da li je neko konzervativac "jer ne postoji rizik u podržavanju, ali postoji politička odgovornost od prevelikog skretanja udesno".

Čak je i senator Ted Kruz (Cruz), republikanac iz Teksasa, prije nekoliko dana izjavio da bi poništavanje presude o istopolnim brakovima, koju je nazvao "očigledno pogrešnom", moglo biti remetilačko i malo vjerovatno.

"Imate gomilu ljudi koji su sklopili gej brakove i bilo bi više nego haotično da sud uradi nešto što bi na neki način poremetilo te brakove koji su sklopljeni u skladu sa zakonom", rekao je Kruz.

Politički kontrasti

Iako su sami pokrenuli niz glasanja vezanih za hitna socijalna pitanja, demokrate u Predstavničkom domu sebe doživljavaju kao autsajdere na novembarskim izborima, ocjenjuje Volstrit džurnal (The Wall Street Journal).

Glasanje o Zakonu o poštovanju braka dolazi iste sedmice kada bi Kongres trebao glasati i o Zakonu o pravu na kontracepciju.

Oba bi u zakon ugradila prava koja nisu pobrojana u Ustavu, ali koja je sud priznao posljednjih decenija, ističe američki konzervativni list i ukazuje da time demokrate "izazivaju republikance da se postroje iza prava koja favorizuje većina Amerikanaca".

Mnogi glasovi su, napisao je Volstrit džurnal, osmišljeni kako bi se podvukli kontrasti s republikancima koji se spremaju za izbore, a ne da se usvoji novi zakon, jer su male šanse za kompromis u Senatu kada je riječ o pitanjima poput abortusa.

Za razliku od abortusa koji, naglašava list, i dalje izaziva političke podjele, međurasni brak i seksualna prava su postala široko popularna. Gallupova istraživanja javnog mnjenja pokazuju da međurasni brakovi i pristup kontraceptivnim sredstvima podržava više od devet od 10 Amerikanaca, a istopolne brakove podržava više od dvije trećine zemlje.

List također ističe da nijedan predmet koji direktno osporava pravo istopolnih ili međurasnih parova da stupe u brak ili pojedinaca da dobiju kontraceptivna sredstva trenutno nije u pripremi. Predstavnički dom američkog Kongresa planira glasati o nacrtu zakona o zaštiti pristupa kontracepciji u četvrtak, 21. jula.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG