Dostupni linkovi

Lavrov kaže da je Rusija spremna proširiti ratne ciljeve u Ukrajini


Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, januar 2022.

Ruski vojni fokus u Ukrajini više nije "samo" istok zemlje, rekao je ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

U intervjuu za ruske državne medije, implicirao je da se strategija Moskve promijenila nakon što je Zapad opskrbio Ukrajinu oružjem većeg dometa.

Rusija bi sada morala potisnuti ukrajinske snage dalje od crte bojišnice kako bi osigurala vlastitu sigurnost, rekao je Lavrov.

Sjedinjene Američke Države su ranije optužile Rusiju da se sprema aneksirati dijelove Ukrajine.

Rusija je izvršila invaziju na Ukrajinu u februaru, lažno tvrdeći da su ljudi koji govore ruski u istočnoj ukrajinskoj regiji Donbas pretrpjeli genocid i da ih je potrebno osloboditi.

Pet mjeseci kasnije, Rusija je okupirala dijelove istoka i juga zemlje, ali nije uspjela u svom prvotnom cilju zauzimanja Kijeva i od tada tvrdi da je njen glavni cilj bio oslobađanje Donbasa.

Od februara Zapad opskrbljuje Ukrajinu sve moćnijim oružjem koje će koristiti u odbrani od ruskih snaga.

Lavrov kaže da je to "prisililo Rusiju da dodatno proširi svoje ciljeve".

"Ne možemo dopustiti da dio Ukrajine pod kontrolom [ukrajinskog predsjednika Volodimira] Zelenskog... posjeduje oružje koje bi predstavljalo izravnu prijetnju našem teritoriju", rekao je Lavrov u intervjuu za državne ruske medije agenciju RIA Novosti i Russia Today.

"Geografija je sada drugačija", rekao je, imenujući južne regije Herson i Zaporožje kao najnovije ciljeve Rusije.

Lavrov se posebno osvrnuo na raketni sustav većeg dometa HIMARS - koji su tek nedavno isporučile Sjedinjene Držace - s kojim je Ukrajina postigla određeni uspjeh.

Dva dana zaredom ukrajinske snage koristile su HIMARS za gađanje ključnog, strateškog mosta u okupiranoj regiji Herson, kažu izvješća.

Antonivski most jedan je od dva mosta na koje se Rusija oslanja za opskrbu područja koja je zauzela na zapadnoj obali rijeke Dnipro, uključujući grad Herson.

XS
SM
MD
LG