Dostupni linkovi

Sunak i Truss u utrci za novog britanskog premijera


Rishi Sunak i Lizz Truss
Rishi Sunak i Lizz Truss

Rishi Sunak ili Liz Truss bit će novi britanski premijer nakon što je Penny Mordaunt, inače ministrica trgovine, ispala iz utrke.

Preostala dva kandidata očekuje ljetna kampanja i borba prije glasovanja za čelnika Konzervativne stranke. Očekuje se da će pobjednik biti poznat 5. rujna.

U petom i posljednjem krugu glasovanja torijevskih zastupnika, kandidati za vodstvo dobili su sljedeću podršku: Penny Mordaunt - 105, Rishi Sunak - 137 i Liz Truss - 113.

Bivši ministar financija Sunak i ministrica vanjskih poslova Truss završili su na prva dva mjesta nakon pet krugova glasovanja torijevskih zastupnika.

Samo osam glasova dijelilo je Truss i Mordaunt u borbi za drugo mjesto.

Bila su dva neispravna glasačka listića, dok jedna osoba nije glasovala.

Odgovarajući na rezultat utrke, Mordaunt je rekla da će "nastaviti naporno raditi" kako bi se odužila onima koji su je podržali i naglasila da konzervativni zastupnici "sada svi moraju raditi zajedno na ujedinjenju naše stranke".

Oko 160.000 članova Konzervativne stranke imalo je pravo glasa na prethodnim izborima za vodstvo u kojima je Boris Johnson pobijedio Jeremyja Hunta i potom postao britanski premijer.

Britanija bez Borisa: Džonsonov 'moćni' pad
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:24 0:00

Britansko gospodarstvo opterećeno je rastućom inflacijom, visokim dugom i niskim rastom zbog čega su građani izloženi najvećem udaru na svoje budžete u posljednjih nekoliko dekada. Cijene goriva skočile su zbog energetske krize koju je zaoštrio rat u Ukrajini.

Johnson je isprva odbio pozive svog kabineta da odstupi nakon skandala koji su bili etičke prirode. Popustio je nakon što je više od 40 ministara napustilo njegovu vladu i reklo mu da ide. Na poziciji će ostati sve dok se ne izabere novi lider.

XS
SM
MD
LG