Dostupni linkovi

U Skoplju istraga navoda o pogubnom tretmanu COVID-19 pacijenata


Ministar zdravlja Bekim Sali tvrdi da ovaj slučaj neće biti zaboravljen i da niko nije iznad zakona. (Foto: Konferencija za novinare ministra zdravlja Severne Makedonije Bekima Salija povodom slučaja "Žan Mitrev", Skoplje, 20.07.2022.)
Ministar zdravlja Bekim Sali tvrdi da ovaj slučaj neće biti zaboravljen i da niko nije iznad zakona. (Foto: Konferencija za novinare ministra zdravlja Severne Makedonije Bekima Salija povodom slučaja "Žan Mitrev", Skoplje, 20.07.2022.)

Tekst: Ivana Stojkova

Zbog sumnje da su na obolelima od COVID-19 rađeni eksperimenti, zdravstveni organi Severne Makedonije vrše vanredne provere privatne klinike "Žan Mitrev" iz Skoplja.

Sumnja se i da su neki pacijenti preminuli nakon infekcija u bolnicama, koje nisu bile prijavljivanje nadležnim.

Zabrinutost je izazvana nakon što je u utorak (19. jula) emitovan dokumentarni film Istraživačke reporterske laboratorije (IRL) u kom su iznete sumnje o vršenju eksperimenata nad pacijentima, kao i one po kojima su se neki od njih upravo tokom boravka u toj bolnici inficirali bakterijama.

Ministar zdravlja Bekim Sali tvrdi da ovaj slučaj neće biti zaboravljen i da niko nije iznad zakona.

Optužbe pacijenta koji je izgubio majku

Četrdesettrogodišnji Valentin Alčevski iz grada Velesa, čija je 72-godišnja majka umrla u januaru ove godine u klinici "Žan Mitrev", javno iznosi sumnje u tretman kom je bila podvrgnuta u toj zdravstvenoj ustanovi.

Kaže da je tokom celog majčinog boravka u bolnici bilo izložen nizu kontradiktornih informacija od strane samih lekara.

"Doktor mi kaže jedno telefonom, kad odem tamo kažu mi nešto drugo. Tražio sam da joj vidim krvnu sliku. Prvo su mi rekli da su leukociti povišeni, pa su mi rekli da je imala ešerihiju koli, verovatno iz katetera. Dakle, jedan doktor vam kaže jedno, drugi doktor nešto drugo, nepovezane stvari", priseća se Alčevski.

Kada je drugog dana otišao u bolnicu, ispričao je za Radio Slobodna Evropa (RSE), rečeno mu je da je identifikovana bakterija u uzorku krvi njegove majke.

"Pitao sam kako ju je dobila, rekli su mi, 'pa znaš, intubirana je kroz crevo, ležala je dva dana, pa je mogla tako da je dobije'. Pitao sam ih kako to može da bude u bolničkim uslovima, gde je higijena na najvišem nivou. Rekli su da ne znaju tačno odakle ta bakterija u krvi", kaže Alčevski koji ne imenuje ni jednog konkretnog lekara.

Ono što mu je najspornije je to da nakon smrti njegove majke u otpusnoj listi sa klinike nigde nije pomenuto da je pacijentkinja imala bakteriju.

"Otpusnu listu sam dobilo posle tri nedelje, nigde ne piše da je dobila bakteriju, već samo da je lečena od kovida", dodaje Alčev.

Odgovor iz klinike 'Žan Mitrev'

Iz bolnice "Žan Mitrev" odgovorili su za RSE da svi pacijenti dobijaju kompletnu otpusnicu u koj su navedeni svi tretmani, lekovi i procedure za lečenje, ne komentarišući pojedine slučajeve. Dodaju da sarađuju sa institucijama i da će obezbediti sve što se od njih traži.

Inače iz Klinike su u utorak, nakon emitovanja dokumentarnog filma saopštili da odbacuju sve informacije u dokumentarcu IRL-a kao neistinite, i optužuju autore za namerno narušivanje ugleda ove bolnice.

Šta je navedeno u filmu?

Istraživačko-dokumentarna emisija "Prljava krv" zasnovana je na svedočenju porodice čiji je član preminuo u klinici "Žan Mitrev" nakon višestrukih intrahospitalnih bakterijskih infekcija tokom hemofiltracije.

Istraživanje IRL zasnovano je na 24 prijave građana iz Severne Makedonije i sa Kosova, koji su platili hiljade evra a da nisu bili obavešteni da su bili deo medicinske studije.

Glavna urednica IRL-a Saška Cvetkovska je za RSE izjavila da se nada, kao i cela makedonska javnost, da će institucije razrešiti slučaj.

"Bila bih jako razočarana ako se to ne desi", kaže Cvetkovska.

"Uradili smo puno priča za vreme pandemije i u drugim privatnim bolnicama i u javnom zdravstvu, o korupciji i kriminalu. Usledili su minimalni napori da se to razotkrije, ali se na kraju sve zataškivalo. Ali sada se nadam da će se institucije odvažiti i da će neko odgovarati”, podvlači sagovornica RSE.

Institucije traže više vremena za istragu slučaja

Medicinska ili institucioalna odgovornost u slučaju klinike "Žan Mitrev" za sada nije utvrđena.

Vanredna inspekcija pokrenuta je nakon što je objavljen dokumentarni film (IRL). U njemu se iznose navodi da je klinika "Žan Mitrev” radila kliničke studije na pacijentima metodom hemofiltracije bez prijavljivanja. Hemofiltracija je terapija koja se koristi za bolesti bubrega, u svrhu pročišćavanja krvi pacijenata.

Takođe, utvrđuje se i osnovanost sumnji o bakterijskim infekcijama pacijenata.

Ministar zdravlja Bekim Sali zatražio je više vremena da istraži slučaj i dođe do konkretnih informacija.

Na konferenciji za novinare održanoj u sredu u Skoplju, ministar nije dao konkretne odgovore na navode o eksperimentima, kao ni o upotrebi metode hemofiltracije koja se koristi kod teško bolesnih pacijenata, a dozvoljena je kod pacijenata sa kovidom.

Na šta upozorava ministar zdravlja?

Ministar zdravlja podvlači, da u vreme pandemije COVID-19 nijedan zdravstveni sistem nije koristio medicinu zasnovanu na dokazima. Precizira, da su se "tretmani zasnivali samo na preporukama".

"Vrlo ste sigurni da su eksperimenti rađeni? Pozvao bih nas da budemo oprezni u onome što govorimo. Eksperiment je teška reč", upozorio je ministar Sali.

Još nema rezultata ni inspekcije Agencije za lekove i mediciskih sredstava Republike Severne Makedonija (MALMED) koja bi trebalo da utvrdi da li je poštovana procedura kliničkih ispitivanja hemofiltracije.

"Logično je dati malo vremena da se sve utvrdi po protokolima, propisima i zakonima. Želimo da se uverimo da je bilo kako je reklamirano. Niko ne kaže da je bilo ili nije bilo kliničkog ispitivanja", izjavio je Lirim Šabani, direktor MALMED-a.

"Kažemo kako zakon kaže – ako neko napravi neku vrstu kliničkog ispitivanja, to je sankcionisano, a da bi bilo sankcionisano treba da se proveri. U međuvremenu treba da se održi sastanak predstavnika MALMED-a i tima iz 'Žan Mitreva', argumenti se ukrštaju", naveo je Šabani.

Šta su pokazale ranije provere?

Državna sanitarno-zdravstvena inspekcija je u poslednje tri godine izvršila 45 redovnih i 52 vanredna nadzora u dvanaest privatnih zdravstvenih ustanova.

Detalje je saopštila direktorka Irinka Sotirovska Buhova, koja je obavestila da su posebno u "Žan Mitrevu" obavljene tri redovne i devet vanrednih inspekcijskih nadzora, od kojih su pet bili za prijavlivanje lečenja van protokola, ali da su nakon toga utvrđeni nedostaci uklonjeni.

U predmetnom slučaju istražuje i javno tužilaštvo, koji je u predistražnom postupku i za koji za sada nisu otkriveni detalji.

XS
SM
MD
LG