Dostupni linkovi

Ponovo krenula isporuka ruskog gasa ka Njemačkoj kroz Sjeverni tok 1


Dio Sjevernog toka 1
Dio Sjevernog toka 1

Isporuke gasa nastavljene su u četvrtak njemačko-ruskim plinovodom Sjeverni tok 1 nakon radova na održavanju, potvrdio je za njemačku novinsku agenciju Dpa portparol tvrtke Nord Stream AG.

Desetodnevni prekid zbog održavanja smanjio je protoke na nulu 11.jula, a postojali su strahovi da bi Moskva mogla odlučiti da ne pokrene ponovo snabdijevanje u trenutku kada se Evropa već suočava s energetskom krizom.

Gasovod snabdijeva gasom uglavnom Njemačku, ali i brojne zemlje EU.

Portparol Nord Stream AG rekao je da će trebati neko vrijeme da se dostignu uobičajeni nivoi transporta gasa.

On je naveo da su najnovije količine snabdijevanja gasom iste kao one najavljene prije perioda održavanja - oko 67 miliona kubnih metara dnevno - i odgovaraju oko 40 posto maksimalnog kapaciteta snabdijevanja.

No moguće je da će se količine mijenjati tokom dana, jer je potrebno određeno vrijeme da se protok stabilizuje.

Euro se oporavio u četvrtak, popevši se na najviši nivo u odnosu na dolar u dvije sedmice, nakon što je ruski gas ponovno počeo teći kroz ključni gasovod, javlja Reuters.

Države EU inače ubrzavaju pripreme za mogući potpuni prekid snabdijevanja ruskim gasom.

Prema planu Evropske komsije, oko 11 milijardi kubnih metara plina uštedjelo bi se ograničenjem grijanja i hlađenja u zgradama. Između četiri i 40 milijardi kubnih metara uštedjelo bi se na smanjenju potrošnje gasa za proizvodnju električne energije te oko 10 milijardi na smanjenju industrijske potražnje.

Prijedlog Komisije je podloga za raspravu na vanrednom sastanku ministara za energiju koji je sazvan za 26. juli.

XS
SM
MD
LG