Dostupni linkovi

Dnevno@RSE: Dolar i euro izjednačeni; Putin putuje u Teheran


Most Moračica, visok 175 metara, na trasi priroritetne dionice autoputa od Bara do Boljara, koja će biti puštena u saobraćaj 14. jula
Most Moračica, visok 175 metara, na trasi priroritetne dionice autoputa od Bara do Boljara, koja će biti puštena u saobraćaj 14. jula

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vijesti sa Zapadnog Balkana i svijeta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Jasmina Đikoli, novinarka Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

  • Policija intervenisala u Nikšiću na proslavi 13. jula -- Obilježavanje Dana državnosti Crne Gore 13. jula u Nikšiću okončano je intervencijom policije koja je bacila suzavac kako bi spriječila širi sukob dvije grupe građana.
  • Policija spriječila ulazak porodicama žrtava genocida na mjesto stradanja u Kravicama -- Policija bh. entiteta Republike Srpske nije dozvolila porodicama žrtava genocida u Srebrenici da u srijedu, 13. jula, polože cvijeće ispred hale Zemljoradničke zadruge Kravica, kod Bratunca, gdje je, prema zvaničnim podacima, između 13. i 14. jula 1995. godine ubijeno više od 1.300 bošnjačkih zarobljenika iz Srebrenice, među kojima je bilo i maloljetnih osoba.
  • MMF: Pogoršava se svjetska ekonomska situacija -- Svjetske ekonomske prognoze se "pogoršavaju", izjavila je u sredu, 13. jula, direktorica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgijeva navodeći kao glavne razloge rat u Ukrajini i inflaciju koju je izazvao, preteći široko rasprostranjenom glađu i siromaštvom.
  • Inflacija u SAD 9,1 odsto, najviše od 1981. -- Potrošačke cijene u SAD skočile su u junu za 9,1 odsto, što je najveći godišnji porast u više od četiri decenije zbog visokih troškova za benzin, hranu i kirije, zbog čega se očekuje da će Federalne rezerve još jedanput povećati kamatne stope za 75 baznih poena.
  • Rusija i Ukrajina nastavljaju pregovore sljedeće sedmice oko izvoza žitarica -- Vojne delegacije Rusije i Ukrajine su 13. jula postigle dovoljan napredak u razgovorima o rješavanju spora oko blokiranog izvoza žitarica tako da će sljedeće sedmice ponovo razgovarati u u Turskoj, rekao je turski ministar odbrane.

Balkan na RSE

U Crnoj Gori otvoreno 40-tak kilometara auto puta finansiranog kineskim kreditom -- Nakon svečanog otvaranja na dan državnosti, put će biti u upotrebi od 14. jula a putarina se neće naplaćivati prvih sedam dana. Prva dionica autoputa koštala je skoro milijardu eura, gradila se sedam godina, u mandatima četiri Vlade. U Mreži za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) smatraju da treba postaviti pitanje odgovornosti zbog činjenice da se 41 kilometar autoputa gradio sedam godina, što je, kako kažu, nezabilježeno u svijetu.

Hiljade eura krijumčarima za put do Subotice -- U proteklih sedam godina krijumčarenje migranata na sjeveru Srbije, u okolini Subotice, razvilo se u veoma unosan posao. U odnosu na ranije godine, kada je u krijumčarenju migranata mahom učestvovalo lokalno stanovništvo, od 2019. godine je to postao biznis kojim se bave i krijumčari-migranti koji dobro poznaju prilike u Srbiji i u Mađarskoj. Aktivisti upozoravaju da su razlog za to česti pušbekovi (pushbacks), odnosno nasilna vraćanja ljudi preko vanjskih granica EU.

Orbanu bliski medij i sankcionisana braća Karić u trci za frekvencije u Srbiji -- Trka za televizijskim frekvencijama u Srbiji odvija se u godini kada je, prema izvještaju organizacije Freedom House, Srbija najviše nazadovala u oblastima civilnog društva, nezavisnih medija i korupcije od svih zemalja Zapadnog Balkana.

Milioni uloženi u nikad otvorene bolnice u srpskim sredinama na Kosovu -- Promašena investicija, kaže o nedovršenoj bolnici u njegovom mjestu i praznim stambenim jedinicama Zvonko, mještanin Štrpca, jedne od šest opština sa srpskom većinom južno od Ibra. Zdravstvene ustanove u opštinama sa većinskim srpskim stanovništvom na Kosovu funkcionišu u sistemu Srbije, a za izgradnju pomenute bolnice u Štrpcu novac je izdvojila Vlada Kosova.

RSE Intervju

Spas za Zapadni Balkan od energetske zavisnosti u obnovljivim izvorima -- Način da Evropa i Zapadni Balkan budu energetski sigurni i nezavisni o ruskim ili energentima drugih zemalja jeste ulaganje u obnovljive izvore, kaže Chiara Matinelli, direktorica evropske Mreže za klimatsku akciju (CAN-E) u intervjuu za Radio Slobodna Evropa.

Rat u Ukrajini

Spaljena zemlja: Katastrofalne ekološke štete invazije na Ukrajinu -- Uz hiljade smrtnih slučajeva i uništene ključne infrastrukture, još jedna, nevidljivija kriza povezana s ruskom invazijom mogla bi godinama progoniti Ukrajinu: posljedice ekološke štete.

Svijet

Putin sljedeće nedelje u Teheranu na samitu s Erdoganom i Raisijem -- Predsjednik Rusije Vladimir Putin u svom drugom odlasku u inostranstvo otkad je naredio invaziju na Ukrajinu, sljedeće nedelje u Teheranu će razgovarati s liderima Irana i Turske u nastojanju da ojača vojnu i ekonomsku podršku naspram zapadnih sankcija i vojne pomoći koju Zapad pruža Kijevu, pišu svjetski mediji.

Dolar i euro izjednačeni prvi put u 20 godina -- Američki dolar je premašio euro dostigavši najveću vrijednost u posljednjih 20 godina. U srijedu, 13. jula, jedan euro se mijenjao za 0.9998 dolara jer investitori strahuju da će energetska kriza gurnuti privredu eurozone u recesiju.

Kirgiski imam okrivio oskudnije odjevene žene za skok cijena mesa -- Imam je izazvao kontroverzu u Kirgistanu nakon što je za skok cijena mesa okrivio žene koje su u javnosti nosile otvorenu odjeću. Uprkos ljutitim reakcijama i zvaničnim pritužbama, vjerski čelnici su stali uz imama.

Toliko za danas, pišite nam i podijelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do sutra ujutru,

Jasmina Đikoli

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

XS
SM
MD
LG