Dostupni linkovi

Kirgiski imam okrivio oskudnije odjevene žene za skok cijena mesa


Kirgiski imam Sadijbakas Doolov
Kirgiski imam Sadijbakas Doolov

Piše: Farangis Najibullah

Imam u Kirgistanu izazvao je kontroverzu nakon što je za vrtoglave cijene mesa na bazarima te centralnoazijske zemlje okrivio žene koje pokazuju ‘previše kože’, piše redakcija Radija Slobodna Evropa (RSE) na engleskom jeziku.

"Znate li kada cijene mesa rastu u vašem gradu? Poskupe kada žensko meso pojeftini. Žensko meso postaje jeftino kada ogoli kožu, kada pokažu butine kao palac", rekao je ranije ovog mjeseca Sadijbakas Doolov kongregaciji u glavnom gradu Biškeku.

Nagrađivani mula, koji je bio na čelu islamskog univerziteta, pozvao je starije muškarce da stave tačku na "ovu sramotu" i zabrane ženama da nose oskudne odjevne kombinacije.

Komentari 53-godišnjeg Doolova izazvali su mnogo ljutitih odgovora u toj pretežno muslimanskoj zemlji nakon što je snimak njegove propovijedi podijeljen na društvenim mrežama. Neki su optužili imama za vrijeđanje i diskriminaciju žena i pozvali na krivičnu istragu.

Najviša islamska vlast u zemlji, međutim, stoji uz imama, ukazujući da njegovi komentari nisu prekršili nijedno pravilo.

Državna Duhovna uprava muslimana Kirgistana (DUMK) pokrenula je istragu o Doolovom kontroverznom govoru.

DUMK je saopštio da je istragom utvrđeno da Doolove izjave nisu prekršile nijedan islamski zakon, da nisu vrijeđale ničiju čast i dostojanstvo i da se ne miješaju u politiku. Istraga je ispitala Doolov govor prema tri kriterijuma, navodi se u saopštenju.

Agencija je također razgovarala s imamom, koji je 2020. godine nagrađen prestižnom DUMK-ovom Aikol medaljom. Prema DUMK-u, Doolov govor su mnogi samo pogrešno shvatili.

Istraga DUMK-a uslijedila je nakon što su dva kirgistanska aktivista podnijela zvanične pritužbe Državnom komitetu za nacionalnu sigurnost i Glavnom tužilaštvu tražeći istragu.

Doolov kaže da su komentare, iznesene tokom 30-minutne propovijedi, kritičari izvukli iz konteksta i pogrešno protumačili.

Bez izvinjenja, imam je rekao da je mislio da ljudi trebaju preispitati svoje moralne vrijednosti, a ne da "za sve krive vlasti ili trgovce".

"Bilo je nekoliko riječi o tome zašto govorite o (visokoj) cijeni mesa, ali vaša čast nije povrijeđena kada žene golih tijela šetaju okolo", objasnio je Doolov. Imam je rekao da nije imao namjeru da ponižava žene.

Međutim, mnogi kirgiski korisnici društvenih mreža optužili su ga za mizoginiju, neznanje i pogrešno predstavljanje religije.

"Jednostavno genijalno! Sada, molim vas, provjerite na Guglu (Google) cijenu mesa u nekim arapskim zemljama (gdje su žene pokrivene od glave do pete) i provjerite funkcioniše li vaša teorija i tamo", komentarisala je jedna osoba.

Jedna Kirgistanka je reagovala sa sarkazmom, rekavši da ne bi nosila kratke suknje da je znala da to ima tako teške posljedice.

"Mora da žene stoje i iza ekonomske krize i loših puteva", napisala je ona.
Jedan Kirgistanac je napisao da Doolove izjave predstavljaju ekstremističke ideje i da bi njegovo tumačenje islama trebalo da ispitaju sigurnosne službe.

Nekoliko drugih je izrazilo zabrinutost da vjerske ličnosti sa sumnjivim idejama podučavaju islam mladu generaciju.

Doolov je aktivan na društvenim mrežama, često dijeli video zapise sa svojih više od 124.000 pratilaca na Instagramu i skoro 200.000 pretplatnika na Jutjubu (YouTube).

Vjersko obrazovanje je navodno stekao u privatnoj medresi u susjednom Tadžikistanu krajem 1980-ih i početkom 1990-ih. Doolov je također studirao filologiju na Državnom univerzitetu u Ošu u južnom Kirgistanu.

Prema izvještajima kirgistanskih medija, Doolov je radio kao šef najmanje dvije islamske škole u Kirgistanu. Trenutno je imam u džamiji u okrugu Sverdlov u Biškeku.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG