Dostupni linkovi

Inflacija u SAD 9,1 odsto, najviše od 1981.


Potrošačke cene u SAD skočile su u junu za 9,1 odsto, što je najveći godišnji porast u više od četiri decenije zbog visokih troškova za benzin, hranu i kirije, zbog čega se očekuje da će Federalne rezerve još jedanput povečati kamatne stope za 75 baznih poena.

Povećanje međugodišnjeg indeksa potrošačkih cena koje je u sredu, 13. jula, objavilo Ministarstvo rada, veće od očekivanog, odrazilo je i veće cene zdravstvene zaštite, motornih vozila, odeće kao i nameštaja za domaćinstvo.

Podaci o inflaciji objavljeni su nakon izveštaja o snažnom rastu radnih mesta, većem nego što se očekivalo u junu, sugerišući da je agresivna monetarna politika Federalnih rezervi do sada dala malo rezultata u hlađenju domaće tražnje i smanjenju inflacije na ciljnih 2 odsto.

Iako je globalni problem, visoka inflacija predstavlja politički rizik za predsednika SAD Džoa Bajdena i njegovu Demokratsku stranku na izborima za Kongres u novembru.

"Uprkos najboljim namerama Feda, izgleda da privreda prelazi u režim veće inflacije," rekao je Kristofer Rupki (Christopher Rupkey), glavni ekonomista FVDBONDS-a u Njujorku.

"Fed je još više iza krivulje nakon današnjeg uzbudljivog izveštaja," dodaje Rupki.

Indeks potrošačkih cena (CPI) porastao je u junu za 1,3 odsto, što je najveći mesečni rast od septembra 2005. godine, nakon povećanja od 1 procenta u maju. Skoro polovinu povećanja CPI-ja činio je porast cena energije od 7,5 odsto. Cene benzina su skočile za 11,2 procenta nakon što su u maju porasle za 4,1 odsto.

Cene prirodnog gasa porasle su za 8,2 procenta, najviše od oktobra 2005. godine, dok je cena električne energije povećana za 1,7 odsto. Cene hrane su porasle za 1 procenta.

U periodu od 12 meseci do juna, CPI je skočio za 9,1 odsto, što je najviše od novembra 1981. Prethodno je u maju porastao za 8,6 procenta.

Potrošačke cene rastu, podstaknute narušenim globalnim lancima snabdevanja i ogromnim fiskalnim podsticajima vlada na početku pandemije COVID-19.

Rat u Ukrajini, koji je izazvao skok globalnih cena hrane i goriva, pogoršao je situaciju.

Cene benzina u SAD dostigle su rekordne vrednosti u junu, u proseku iznad 5 dolara po galonu, prema podacima grupe za zastupanje automobilista AAA. Od tada su pale u odnosu na prošlomesečni vrhunac i u sredu su u proseku iznosile 4,631 dolara po galonu, što bi moglo ublažiti pritisak na potrošače.

Vrednost akcija na američkim berzama je pala u sredu, dok je dolar porastao, premašivši evro po prvi put u poslednjih 20 godina.

Američke vlasti su saopštile prošlog petka da je u privredi otvoreno 372.000 radnih mesta u junu, tako da je nezaposlenost pala na rekordnih 3,6 procenata.

Finansijska tržišta uglavnom očekuju da će američka centralna banka povećati referentnu kamatnu stopu za 75 baznih poena na sastanku 26. i 27. jula, mada ima procena da bi mogla podigne lestvicu i za 100 poena. Fed je od marta povećao svoju kamatnu stopu za 150 baznih poena, tako da sada iznosi 1,58 odsto.

Cene hrane na godišnjem nivou rastu najbržim tempom od februara 1981. godine, dok su troškovi za energiju zabeležili najveći skok u više od 42 godine.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG