Dostupni linkovi

Policija intervenisala u Nikšiću na proslavi 13. jula


Sukobi u Nikšiću tokom proslave Dana državnosti, 13. jul 2022
Sukobi u Nikšiću tokom proslave Dana državnosti, 13. jul 2022

Obilježavanje Dana državnosti Crne Gore 13. jula u Nikšiću okončano je intervencijom policije koja je bacila suzavac kako bi spriječila širi sukob dvije grupe građana.

Proslava Dana državnosti u organizaciji crnogorskih udruženja
Proslava Dana državnosti u organizaciji crnogorskih udruženja

Policija je pokušala da spriječi susret dvije grupe, provokacije i incidente do kojih je došlo nakon završetka svečanosti. Iz obližnjih kafića bacane su flaše i stolice. Policija je razdvojila dvije grupe bacajući suzavac.

Grupa građana prijetila je i verbalno napala kamermana televizije Nikšić Zorana Ivanovića dok je obavljao svoj radni zadatak, saopštili su iz te lokalne RTV.

Uprava policije: više privedenih i više povrijeđenih policajaca

Uprava crnogorske policije je saopštila da je nakon incidenata privedeno više lica i da sa nadležnim tužilaštvom radi na identifikaciji učesnika sukoba u Nikšiću.

Policija je u saopštenju, izdatom iza ponoći, navela da preduzela zakonom predviđene mjere kako bi spriječila sukob između dvije grupe lica, te odbila napad i uspostavila javni red i mir.

U saopštenju se navodi da je više policijskih službenika zadobilo povrede, a među kojima je jedan zadobio teže tjelesne povrede.

„Došlo je do napada na policijske službenike od grupe lica koja je bila okupljena na Trgu Slobode i koji su prema njima bacali staklene flaše, kamenice, stolice... Napad na policiju je bio jakog intenziteta“, navodi se u saopštenju i dodaje da je tom prilikom upotrijebljen suzavac.

Uprava policije navodi da je jedan broj osoba tražio ljekarsku pomoć zbog upotrebe hemijskih sredstava.

Povodom mnogobrojnih optužbi na račun policije, u kojima se potenciralo da su upravo policijski službenici propustili osobe sa srpskim nacionalnim obilježjima na Trg u Nikšiću gdje su se nalazili pripadnici crnogorskih nacionalnih organizacija, policija je saopštila:

„Nadležnosti policijskih službenika, u ovakvim situacijama, su ograničene na uspostavljanje javnog reda i mira, a ne na procjene ideoloških obilježja bilo koje grupe lica ili shodna reagovanja. Takođe, ne može se očekivati da policija riješi kompleksna pitanja koja već duži vremenski period podižu tenzije u crnogorskom društvu.“

Političke reakcije

Vlast u Nikšiću drži prosrpski Demokratski front čiji gradonačelnik Marko Kovačević u javnim nastupima zastupa srpske nacionalističke ideje.

SUkobi sa policijom u Nikšiću tokom proslave Dana državnosti Crne Gore 13. jul 2022. Foto: Savo Prelević
SUkobi sa policijom u Nikšiću tokom proslave Dana državnosti Crne Gore 13. jul 2022. Foto: Savo Prelević

A šef kabineta Mila Đukanovića ,predsjednika Crne Gore, Miodrag Radović pozvao je nadležne da pokažu veći stepen odgovornosti prilikom obezbjeđivanja ovakvih skupova, konstatujući da je izostao preventivni rad u cilju sprječavanja incidenata.

XS
SM
MD
LG