Dostupni linkovi

Rusija i Ukrajina nastavljaju pregovore sledeće sedmice oko izvoza žitarica


Mlinu Mlibor, u Černigovskoj oblasti, Ukrajina

Vojne delegacije Rusije i Ukrajine su 13. jula postigle dovoljan napredak u razgovorima o rešavanju spora oko blokiranog izvoza žitarica tako da će sledeće nedelje ponovo razgovarati u u Turskoj, rekao je turski ministar odbrane.

Hulusi Akar je u saopštenju nakon razgovora delegacija rekao da su se dogovorili o "zajedničkoj kontroli" u lukama i o načinima da se "osigura bezbednost ruta transfera" preko Crnog mora.

Posle sastanka sledeće nedelje u Turskoj "svi detalji će biti ponovo razmotreni i posao koji smo obavili biće potpisan," rekao je Akar.

Ruska i ukrajinska vojna delegacija održale su sastanak u Istanbulu u pokušaju da se pronađe izlaza iz ćorsokaka oko izvoza žitarica koji je doveo do rasta globalnih cena hrane.

Turski vojni zvaničnici i izaslanici UN takođe su učestvovali u pojačanim naporima da se pronađe način da se milioni tona žitarica koje se nalaze u silosima u Ukrajini isporuče na svetska tržišta.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš rekao je da je sastanak -- prvi licem u lice između dve strane od marta -- bio "važan i suštinski korak" ka sveobuhvatnom dogovoru o obnavljanju izvoza ukrajinskog žita kroz crnomorske luke.

"Nadamo se da ćemo sledeće nedelje moći da postignemo konačan dogovor. Ali, kao što sam rekao, još uvek nam je potrebno mnogo dobre volje i posvećenosti svih strana", rekao je čelnik svetske organizaijce novinarima u Njujorku.

Iako ovaj rezultat pokazuje da Ukrajina i Rusija mogu da održe razgovore, "do mira nam je još dug put," dodao je Gutereš.

Portparol ruskog Ministarstva odbrane rekao je ranije da je Moskva tokom sastanka predstavila paket predloga za "brzo praktično rešavanje ovog pitanja", prenela je agencija Interfaks.

Sastanak je usledio nakon petog meseca ruske invazije na Ukrajinu i zauzimanja njenih luka na Crnom moru, što je izazvalo zabrinutost zbog gladi u Africi i na Bliskom istoku.

Ukrajina je jedan od glavnih izvoznika pšenice i drugih žitarica kao što su ječam, seme kukuruza i suncokreta. Kijev je procenio da je u njegovim lukama trenutno blokirano do 25 miliona tona žitarica.

Pregovarači se nadaju rešenju koje bi ispraznilo silose na vreme za predstojeću žetvu u Ukrajini. Deo žitarica se trenutno transportuje kroz Evropu železnicom, drumom i rekom, ali je ta količina mala u poređenju sa onim što bi moglo da se izveze morskim putevima.

Diplomate su rekle da plan o kojem se raspravlja uključuje da ukrajinski brodovi usmeravaju vode brodove sa žitom u i iz lučkih voda koje su njihove snage minirale kako bi sprečile amfibijski napad ruskih snaga.

Takođe, Rusija bi pristala na primirje dok se pošiljke kreću, a Turska bi -- uz pomoć UN -- pregledala brodove kako bi ublažila ruski strah od krijumčarenja oružja.

Uprkos tome što je članica NATO-a, Ankara je održavala dobre odnose sa Kremljom.

Turska je saopštila da ima 20 trgovačkih brodova koji čekaju u regionu Crnog mora koji bi mogli brzo da se utovare žitom i prebace na svetska tržišta.

Izvor: AFP, AP i Reuters

XS
SM
MD
LG