Dostupni linkovi

Dnevno@RSE: Talasi zaraza varijantama omikrona; Iran pooštrava ograničenja za abortus


Privođenja demonstranata na ulicama Skoplja, 5. jul 2022.
Privođenja demonstranata na ulicama Skoplja, 5. jul 2022.

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vijesti sa Zapadnog Balkana i svijeta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Jasmina Đikoli, novinarka Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

  • Demonstranti se sukobili sa policijom u Skoplju -- Privedeni demonstranti, povrijeđeni policajci, oštećeno policijsko vozilo, razbacano kamenje i predmeti, pocijepane kante za smeće u centru Skoplja, posljedice su protesta ispred Sobranja u utorak, 5. jula protiv francuskog prijedloga za evropske integracije Sjeverne Makedonije.
  • Dva ključna ministra napustila vladu Borisa Johnsona -- Britanski premijer pretrpio je u utorak, 5. jula ostavke dva ministra, uključujući ministra finansija, što bi moglo značiti kraj njegovog liderstva nakon višemjesečnih skandala. Šef trezora Rishi Sunak i ministar zdravlja Sajid Javid podnijeli su ostavke u roku od nekoliko minuta.
  • Policija objavila da je napad u Highland Parku planiran nedeljama --Muškarac koji je osumnjičen da je ubio sedam, a ranio desetine ljudi na paradi povodom Dana nezavisnosti SAD 4. jula u predgrađu Čikaga planirao je napad nedeljama i nosio je žensku odjeću kako bi pokušao da prikrije svoje tetovaže na licu, objavila je policija.
  • Ukrajinski guverner pozvao na evakuaciju 350.000 stanovnika --Ruske trupe intezivirale su ofanzivu u Donjecku na istoku Ukrajine, što je navelo guvernera da u utorak, 5. jula, zatraži više od četvrt miliona stanovnika da se evakuišu. Poziv je došao dan nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin proglasio pobjedu u zauzimanju pokrajine Lugansk na istoku Ukrajine.

Balkan na RSE

Republika Srpska upisuje državnu imovinu BiH uprkos zabranama -- Republika Srpska i dalje upisuje državnu imovinu na svoje ime, uprkos odlukama Ustavnog suda Bosne i Hercegovine (BiH) i visokog predstavnika u BiH, prema kojima su entitetski zakoni kojim je to omogućeno nevažeći. Radi se o imovini koju koriste javne institucije i ustanove od kraja rata u BiH i potpisivanja Dejtonskog sporazuma 1995 godine.

Glas albanske zajednice u Skupštini Srbije -- Osvajanje poslaničkog mjesta u Skupštini Srbije je izuzetno važno albanskoj strani, kaže predstavnik liste Koalicija Albanaca doline koji ulazi u parlament prema rezultatima izbora potvrđenim u 5. jula.

Vojska Crne Gore i dalje bez poligona za vojne vježbe -- Vojska Crne Gore, od prije pet godina članica NATO-a, nema poligon za vježbe i gađanje. Iako je još 2019. Vlada Demokratske partije socijalista donijela odluku da se za te namjene koristi planina Sinjajevina na sjeveru Crne Gore, to su spriječili protesti civilnog sektora podržani tadašnjom opozicijom i Srpskom pravoslavnom crkvom.

Trideset godina od ubistva načelnika općine koji nije želio rat Srba i Hrvata -- Na tridesetu godišnjicu ubistva načelnika Općine Vrginmost na Kordunu Dmitra Obradovića lider Srba u Hrvatskoj Milorad Pupovac poručio je kako je njegova sudbina primjer koliko zalaganje za mir može biti opasno.

Svijet

Novi talasi zaraza novim varijantama omikron soja -- Nove varijante omikron soja korona virusa, koje se šire mnogo brže nego prethodni sojevi, izazivaju novi talas infekcija širom svijeta, dok su proizvođači vakcina u trci s evolucijom virusa kako bi proizveli modifikovane vakcine koje pružaju zaštitu od posljednjih oblika virusa, pišu svjetski mediji.

Iran pooštrava ograničenja za abortus -- Otkako je Iran u novembru 2021. usvojio zakon koji ima za cilj povećanje broja stanovnika u zemlji, ženama je postalo sve teže i potencijalno opasnije da traže alternative sigurnim abortusima.

Za kraj pogledajte video prilog iz Beograda gdje su Ukrajinci, Rusi i drugi antiratni aktivisti 4. jula skupa pripremali tradicionalna ukrajinska jela, dok je prihod od prodaje otišao Prihvatnom centru na jugu Srbije, gdje su smještene izbjeglice iz Ukrajine.

Toliko za danas, pišite nam i podijelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do sutra ujutru,

Jasmina Đikoli

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

XS
SM
MD
LG