Dostupni linkovi

Ukrajinski guverner pozvao na evakuaciju 350.000 stanovnika


Žena skuplja stvari koje su ostale upotrebljive nakon što joj je kuća srušena u Slovjansku, 1. jun 2022.

Ruske trupe intezivirale su ofanzivu u Donjecku na istoku Ukrajine, što je navelo guvernera da u utorak, 5. jula, zatraži više od četvrt miliona stanovnika da se evakuišu.

Poziv dolazi dan nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin proglasio pobedu u zauzimanju pokrajine Lugansk na istoku Ukrajine.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Guverner Pavlo Kirilenko rekao je da je evakuacija 350.000 osoba iz Donjecka neophodna da bi se spasli životi i omogućilo ukrajinskoj vojsci da bolje brani gradove od ruskog napredovanja.

"Sudbinu cele zemlje odlučivaće region Donjecka", rekao je guverner u Kramatrosku, administrativnom centru pokrajine i centru regionalnog štaba ukrajinske vojske.

Još jedan grad tog regiona koji se našao na putu ofanzive Moskve bio je u utorak, 5. jula pod neprekidnim bombardovanjem.

Gradonačelnik Vadim Ljah rekao je "masovno granatiran" Slovjansk, grad koji je imao oko 107.000 stanovnika pre nego što su Rusi napali Ukrajinu pre više od četiri meseca.

Rusko granatiranje pijace u Slovjansku
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:54 0:00

Ukrajinska vojska je u nedelju povukla svoje trupe iz grada Lisičanska dok su ruski ministar odbrane i Putin saopštili da je zauzimanjem grada Moskva dobila kontrolu nad celim Luganskom, jednom od dve provincije koje čine Donbas, na istoku Ukrajine.

Rusija je pokrenula invaziju na Ukrajinu 24. februara.

XS
SM
MD
LG