Dostupni linkovi

Demonstranti se sukobili sa policijom u Skoplju


Privođenja demonstranata na ulicama Skoplja, 5. jul 2022.
Privođenja demonstranata na ulicama Skoplja, 5. jul 2022.

Privedeni demonstranti, povređeni policajci, oštećeno policijsko vozilo, razbacano kamenje i predmeti, pocepane kante za smeće u centru Skoplja, posledice su protesta ispred Sobranja u utorak, 5. jula protiv francuskog predloga za evropske integracije Severne Makedonije.

Policija je rasterala demonstrante koji se već četvrti dan okupljaju ispred kruga Sobranja. Iz MUP-a nema potvrde koliko je ljudi uhapšeno.

U MUP-u su naveli da je nekoliko policajaca povređeno, prenosi Radio Slobodna Evropa na makedonskom jeziku pozivajući se na državnu agenciju MIA.

Ovome je prethodio protest koji je počeo ispred Vlade Severne Makedonije, zatim ispred Ministarstva spoljnih poslova, a završio se ispred parlamenta.

Stotinu mladih demonstranata, od kojih mnogi sa kapuljačama na glavama, srušili su ogradu i gađali zgradu parlamenta, a na policiju je bačen molotovljev koktel, piše RSE na makedonskom jeziku.

Policijski kordon koji je stajao ispred zgrade parlamenta gurnuo je demonstrante ka parku, nakon čega je nekoliko učesnika protesta uhapšeno.

Demonstranti su nosili državne zastave, kao i zastave sa suncem iz Vergine, simbolom antičke Makedonije, a tokom protesta uzvikivali su "Ostavke, ostavke", "Makedonija, Makedonija", "Nikad Severna, samo Makedonija".

U Skoplju je 5. jula boravio predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel (Charles Michel) da bi podstakao makedonske vlasti i građane da prihvate francuski predlog iza kojeg je stala cela EU i za koji kaže da će omogućiti otvaranje prve faze pristupnih pregovora, koji će de fakto deblokirati EU integracije Severne Makededonije i Albanije.

Francuski predlog je da Skoplje uključi etničke Bugare u svoj ustav "na ravnoj osnovi sa drugim narodima" i, između ostalog, promeni udžbenik istorije.

Vlada Dimitra Kovačevskog i šef države Stevo Pendarovski su Mišelu potvrdili da je predlog nakon modifikacije postao prihvatljiv, ali da konačnu reč treba da da parlament.

Taj predlog za rešenje spora i početak pregovra je naišao na jak otpor najveće opozicione partije VMRO DPMNE, velikog broja građana i relevantnih nevladinih organizacija koje se bave evrointegracijama.

Protivnici predloga, među kojima i bivši ministar spoljnih poslova Nikola Dimitrov, koji je potpisao Prespanski dogovor sa Grčkom, smatraju da taj predlog znači ispunjenje bugarskih zahteva, izlazi iz principa EU i blokira pregovore Skoplja sa EU.

Početak pregovora EU sa Skopljem od novembra 2020. blokira bugarski veto zbog spora oko jezika i istorije, a Brisel je i napredak Tirane na putu ka EU vezao za napredak Severne Makedonije.

XS
SM
MD
LG