Dostupni linkovi

Dnevno@RSE: Peking steže kontrolu nad Hongkongom; Komplikacije za Kremlj zbog neuspjeha ruskih obavještajnih službi


Policija odvodi predsjednika Privrednog suda Crne Gore, Blaža Jovanića iz zgrade suda, Podgorica 9.maj 2022.godine.

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vijesti sa Zapadnog Balkana i svijeta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Jasmina Đikoli, novinarka Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

Balkan na RSE

Uhapšeni predsjednik Privrednog suda Crne Gore i više stečajnih upravnika -- Prema nezvaničnim saznanjima RSE iz policije Blaž Jovanić je uhapšen zbog osnovane sumnje da je organizator kriminalne grupe i za zloupotrebu službenog položaja, kojim je država oštećena za više desetina miliona eura. Kako je Radiju Slobodna Evropa nezvanično potvrđeno u Upravi policije, osim predsjednika Privrednog suda uhapšeno je više osoba, među kojima i nekoliko stečajnih upravnika.

BiH zainteresovana za alternativne izvore gasa -- Bosna i Hercegovina (BiH) je zainteresovana za različite izvore energenata, pa tako i za gas sa terminala za tečni prirodni gas (LNG) u Aleksandropolisu na sjeveru Grčke, čija izgradnja je počela 3. maja. Terminal bi trebalo da počne s radom sljedeće godine, a tamo će se gas dopremati uglavnom iz Azerbejdžana i Sjedinjenih Američkih Država.

Inspekcija u slučaju trudnice kojoj je odbijen pobačaj u Hrvatskoj -- Hrvatsko Ministarstvo zdravstva zatražilo je da inspekcije utvrde kako se u zdravstvenim ustanovama postupalo prema zahtjevu pacijentice koja je zatražila da joj se, zbog teškog oboljenja ploda, omogući pobačaj u šestom mjesecu trudnoće.

Na Dan Evrope pred vratima ambasada -- Kosovo je i ovog 9. maja, na Dan Evrope, daleko od članstva u Evropskoj uniji, dok su građani Kosova jedini u regionu koji ne mogu slobodno da se kreću bez viza. Aktuelna Vlada Kosova obećava da će ove godine preduzeti konkretne korake po pitanju evropskih integracija.

Rat u Ukrajini

Intervju: Komplikacije za Kremlj zbog neuspjeha ruskih obavještajnih službi --Ruski istraživački novinar Andrej Soldatov raspravlja o igri krivice u Kremlju i zašto neuspjesi ruske vojske u Ukrajini čine elitu "agresivnije proratnom".

Dan pobjede u Srbiji sa Z simbolima u prvim redovima -- Ovogodišnji marš povodom obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom i nacizmom u Beogradu obilježili su simboli podrške invaziji Ukrajine. Istog dana u Srbiji, u kojoj prema istraživanjima većina građana Rusiju doživljava kao prijateljsku zemlju, održani su manji događaji na kojima su oni koji se protive invaziji ukazali na važne razlike ovogodišnjeg obilježavanja Dana pobjede.

Pogledajte video Protestna šetnja 'Žrtve iz BiH za žrtve u Ukrajini' o skupu održanom u Sarajevu 9. maja u organizaciji Pokreta "Majke enklava Srebrenica i Žepa" i Udruženja žrtava i svjedoka genocida.

Svijet

Peking steže kontrolu nad Hongkongom izborom novog lidera -- Novi lider Hongkonga Džon Li (John Lee) obećao je da će braniti kineske interese od "unutrašnjih i spoljašnjih prijetnji", pošto je izabran u procesu pod strogom kontrolom Pekinga. Izbor bivšeg šefa bezbjednosti za novog čelnika grada smatra se nastojanjem kineske vlade da pooštri kontrolu nad Hongkongom i da sprovede novu fazu svojih planova za bivšu britansku koloniju, pišu svjetski mediji.

Ledeno poprište vruće vojne krize na Arktiku -- Četiri godine prije kraja Hladnog rata, 1987. godine tadašnji sovjetski lider Mihail Gorbačov proglasio je Arktik "zonom mira". Međutim, ruska invazija na Ukrajinu rizikuje da poništi takav status, topeći decenije napora da se zona demilitarizuje i usmjeri fokus na nauku, ekonomiju i trgovinsku saradnju.

Zaviri ispod površine

Za kraj poslušajte novi podcast ZIP-a u kojem novinar Peđa Tomović traži odgovore na pitanja ko su antifašisti danas i protiv čega se bore, kao i koji su to pojavni oblici fašizma u dobu u kojem živimo. Saznajte u ZIP podcastu - Antifašizam danas: Da li smo loši učenici?

Toliko za danas, pišite nam i podijelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do sutra ujutru,

Jasmina Đikoli

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

XS
SM
MD
LG