Dostupni linkovi

Inspekcija u slučaju trudnice kojoj je odbijen pobačaj u Hrvatskoj


U proljeće 2017. godine Ustavni sud naložio je Saboru i Vladi da u roku od dvije godine donesu novi zakon o pobačaju. Ni nakon pet godina novi zakon još nije donesen.

Hrvatsko Ministarstvo zdravstva zatražilo je da inspekcije utvrde kako se u zdravstvenim ustanovama postupalo prema zahtjevu pacijentice koja je zatražila da joj se, zbog teškog oboljenja ploda, omogući pobačaj u šestom mjesecu trudnoće.

U četiri zagrebačke bolnice odbili su zahtjev Mirele Čavajde da joj se u 26. tjednu obavi prekid trudnoće, jer fetus ima napredujući maligni tumor mozga.

Ministar Vili Beroš zatražio je da se nađe zakonsko rješenje za problem pacijentice Mirele Čavajde, "temeljem stručnih ocjena bez korištenja ovog slučaja za bilo kakve parcijalne interese bilo koje društvene ili političke skupine".

U međuvremenu, čeka se da se drugostupanjska komisija Ministarstva zdravstva u zakonskom roku od osam dana očituje na rješenja četiri zagrebačke bolnice u kojima je odbijen zahtjev Mirele Čavajde na što se žalila 6. svibnja.

Do tada će trudnica, kako za Radio Slobodna Europa (RSE) kaže njena odvjetnica Vanja Jurić, sačekati sa odlukom hoće li, kako je ranije nagovijestila, otići u Sloveniju gdje se takva praksa ne dovodi u pitanje.

Što kažu u oporbi?

Predsjednica oporbene Nove ljevice, psihijatrica Ivana Kekin, u izjavi za RSE kaže kako su hrvatske zdravstvene ustanove prekršile zakon koji je trenutno na snazi. Konstatira kako su na kršenje zakona, de facto, pozvali i ministar zdravstva Vili Beroš, ravnatelj najveće zdravstvene ustanove u Hrvatskoj, Klinički bolnički centar Zagreb (KBC) Ante Ćorušić i dekan zagrebačkog Medicinskog fakulteta Slavko Orešković.

Ivana Kekin podsjeća da zakon propisuje da se žena može odlučiti na prekid trudnoće ako postoji neka od navedenih medicinskih indikacija, u ovom slučaju teško oboljenje ploda, a da ministar javno govori da ona ima pravo na pobačaj samo ako fetus ima greške koje su nespojive sa životom, što u zakonu ne piše.

Doktor Ćorušić, pak, toliko je protiv pobačaja da tvrdi da je i medicinski potpomognuta oplodnja ubojstvo malih braće i sestara embrija, dok dekan Medicinskog fakulteta izjavljuje da je feticid struci neprihvatljiv, iako je feticid integralni dio sućutnog i humanog prekida trudnoće nakon 22. tjedna, pobraja čelnica Nove ljevice.

"To da dekan Medicinskog fakulteta izjavljuje da je to medicinskoj struci neprihvatljivo, držim zaista i alarmantnim i skandaloznim, te držim da i ministar i dekan i ravnatelj najvećeg KBC-a u zemlji šalju jasne poruke u kojem smjeru ide njihov svjetonazor i kako će se odnositi prema pravu žene u budućnosti u Hrvatskoj, što se tiče svakog oblika prijevremenog prekida trudnoće", upozorava Ivana Kekin.

'Tri razine neodgovornosti'

"Istodobno osjećam i ljutnju i tugu i sram zbog načina na koji se sustav poigrao životom jedne žene", kaže za RSE potpredsjednica oporbene Socijaldemokratske partije (SDP) i potpredsjednica Sabora Sabina Glasovac.

"Umjesto da joj je pružila zdravstvenu skrb i informaciju o njenim pravima i mogućnostima, što je bila dužna napraviti, država joj je pružila samo poniženje i mučenje, a kada je odlučila u borbi za svoja prava izložiti dio privatnosti, što nije nikako lako, sustav se s njom ružno obračunava", prokomentirala je Glasovac.

"Ovaj je slučaj", tvrdi potpredsjednica SDP-a, "pokazao tri razine neodgovornosti – pokazao je nekompetentnost ministra, pokazao je pristranost liječnika pri donošenju odluke o pobačaju i kršenje dostupnosti kao jednog od temeljnih načela provođenja zdravstvene zaštite".

Nakon ovakve analize, Glasovac ističe da se nameće jedan zaključak.

"Oni, koji već godinama zagovaraju zabranu pobačaja, donose odluke i u ovoj situaciji. Zapravo bi liječnici trebali donositi odluke nepristrano na dobrobit pacijenta – postaviti dijagnoze, dati sve potrebne informacije i poštivati pacijentičinu želju i pravo da sama donese odluku sa sobom i sa svojom obitelji. Ovaj neprimjereni javni pritisak i linč je nešto što je do sada neviđeno u hrvatskom javnom prostoru", upozorava Sabina Glasovac.

Oporbeni socijaldemokrati su pred dvije godine u saborsku procedure poslali svoj prijedlog osuvremenjenog zakona o pobačaju koji neće dovoditi u pitanje pravo žena na pobačaj. O njemu će, sa dvije godine kašnjenja, Sabor raspravljati 12. svibnja.

Podcast: Pravo na abortus - žensko pravo
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:36:45 0:00
Direktan link

Slučajno ili ne, Sabor 12. svibnja započinje sa radom polusatnim izlaganjem vatikanskog ministra vanjskih poslova, odnosno državnog tajnika Pietra Parolina. On u Saboru gostuje uz 25 godina od potpisivanja međudržavnih ugovora između Vatikana i Hrvatske o položaju Katoličke crkve, protiv čijih se odredbi i financijskih opterećenja po državni proračun od samog početka bune stranke lijeve i liberalne orijentacije.

Istog dana, u 18 sati udruga RODA – roditelji u akciji organizira na središnjem zagrebačkom Trgu bana Jelačića veliki prosvjed potpore Mireli Čavajdi pod nazivom "Dosta! - Dosta uskrate zdravstvene skrbi! Dosta zanemarivanja ženskog zdravlja! Dosta političkih igara na račun zdravlja žena!".

Financijska pomoć prikupljena

Mirela Čavajda je razmišljala i o mogućnosti da pobačaj, ako to ne bude moguće u Hrvatskoj, obavi u Sloveniji, u kojoj sa podjednako starim zakonom imaju drugačiju modernu i liberalnu praksu nego što je to slučaj u Hrvatskoj.

Za strankinje, pobačaj u Sloveniji košta 5.000 eura. Zaklada Solidarna, koja prikuplja novac i za obnovu i izgradnju kuća na potresom pogođenom području Sisačko-moslavačke županije, skupila je u tu svrhu do sada 220.000 kuna (oko 30.000 eura).

Potreban iznos dat će njoj, a ostatak novca namijenjen je za druge žene koje će se susresti sa identičnim problemima u hrvatskom zdravstvenom sustavu.

Zakon iz 1978. godine

Iako zakon dopušta medicinski prekid trudnoće i nakon deset tjedana u slučaju malformacije ploda, u četiri zagrebačke bolnice oglušili su se o zahtjev Mirele Čavajde da formiraju liječničku komisiju koja bi raspravila njen zahtjev da joj se u 26. tjednu obavi prekid trudnoće, jer fetus ima napredujući maligni tumor mozga.

Nakon što se trudnica obratila medijima, bolnice su ipak reagirale, ali su liječničke komisije u sve četiri bolnice otklonile mogućnosti obavljanja pobačaja.

Odite to obaviti u Sloveniju, neslužbeno su joj sugerirali liječnici koji su je pregledali, znajući kakva klima vlada među zagrebačkim ginekolozima. Dodatno, nakon pregleda joj nitko nije rekao koja su njena prava, odnosno da zakon dopušta pobačaj i u ovakvim situacijama, i za to predviđa mehanizme.

Zakon o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece donesen je 1978. godine i dopušta pobačaj do deset tjedana trudnoće, a i kasnije, "kad se na temelju medicinskih indikacija i saznanja medicinske znanosti može očekivati da će se dijete roditi s teškim prirođenim tjelesnim ili duševnim manama te kada je do začeća došlo u vezi sa izvršenjem krivičnog djela silovanja, obljube nad nemoćnom osobom, obljube zloupotrebom položaja, obljube s djetetom ili rodoskvrnuća".

Iza 1990. klerikalne udruge i pojedinci u niz navrata su pokušali osporiti njegovu ustavnost i na taj način zabraniti pobačaj u Hrvatskoj, ali bez uspjeha.

Pred pet godina, u proljeće 2017. godine, Ustavni sud naložio je Saboru i Vladi da u roku od dvije godine donesu novi zakon o pobačaju. Ni nakon pet godina novi zakon još nije donesen.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG