Dostupni linkovi

Lokalni izbori u Crnoj Gori odloženi za jesen


Skupština Crne Gore usvojila dopune Zakona o lokalnoj samoupravi kojima se odlažu lokalni izbori za jesen. (Foto februar 2022.)
Skupština Crne Gore usvojila dopune Zakona o lokalnoj samoupravi kojima se odlažu lokalni izbori za jesen. (Foto februar 2022.)

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović donio je, u ponedeljak 9.maja, ukaz o proglašenju Zakona o lokalnoj samoupravi, kojim je predviđeno da izbori u više crnogorskih opština, koji su bili raspisani za jun ove godine, budu odgođeni. .

Prethodno je istog dana parlamentarna većina Skupštine Crne Gore, bez rasprave, je po drugi put izglasala ovaj zakon kojim se odlažu lokalni izbori u više opština.

Prvi put ga je 5. maja, nova skupštinska većina, uključujući i Đukanovićevu Demokratsku partiju socijalista (DPS), usvojila, ali ga je 6. maja Đukanović vratio Skupštini na ponovno razmatranje.

U obrazloženju je naveo da je već, u zakonskom roku, raspisao izbore u nekoliko opština jer je poslanicima tamošnjih lokalnih parlamenata isticao mandat.

Nakon što je Skupština drugi put usvojila isti zakon, prema Ustavu, predsjednik je morao da ga potpiše.

To znači da će izbori u Podgorici i još 13 opština biti održani istog dana, najkasnije do 30. oktobra.

To znači odlaganje lokalnih izbora za Podgoricu, opštinu u okviru Glavnog grada Golubovce, Pljevlja, Rožaje, Plav, Tivat, Budvu, Plužine, Žabljak, Bijelo Polje, Šavnik, Bar, Danilovgrad i Kolašin, koji treba da budu održani do 30. oktobra.

U međuvremenu je otvoreno pitanje da li su izmjene Zakona o lokalnoj samoupravi kojim se odlažu lokalni izbori u skladu sa Ustavom Crne Gore.

Dio pravnih stručnnjaka i nevladinog sektora je ocijenio da su promjene Zakona neustavne i osporili su način realizacije odluke o odlaganju lokalnih izbora.

Vraćanje dopuna Zakona o lokalnoj samopravi Skupštini politička je igra u kojoj predsjednik države odgovornost za kršenje Ustava prebacuje na parlamentarnu većinu, ocjenili su u Akciji za socijalnu pravdu. Isto je ocijenjeno i iz Centara za demokratsku tranziciju i Centra za monitoring i istraživanje.

Nova parlamentarna većina, formirana na dan izbora nove Vlade Dritana Abazovića 28. aprila, odlučila je da se svi lokalni izbori koji treba da se održe ove godine, održe u jednom danu što je bila i sugestija Evropske unije.

Iz Evropske komisije je ranije sugerisano da nije dobro da država bude u stalnoj izbornoj kampanji, ali i konstatovano do nije postignut konsenzus da se dvotrećinskom većinom izmijeni Zakon o izboru odbornika i poslanika.

Premijer Dritan Abazović. (Foto april 2022)
Premijer Dritan Abazović. (Foto april 2022)

Premijer Dritan Abazović je podržao odluku o odlaganju lokalnih izbora ocjenjujući da bi bilo pogrešno da se u "susret turističkoj sezoni svake nedjelje održavaju izbori".

Zbog sporne procedure kojom je usvojen Zakon kojim se odlažu lokalni izbori, opozicioni prosrpski Demokratski front je najavio da će podnijeti ustavnu žalbu, te obavijestiti Venecijansku komisiju i druge evropske adrese.

XS
SM
MD
LG